Ο διάσημος Αμερικανος νευρολόγος Daniel Levitin μόλις κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο, με τίτλο «The Organised Mind». Μέσω αυτού του βιβλίου, ο Levitin αφού εξηγεί επιστημονικά τα πράγματα που κάνουμε και επιβαρύνουν το μυαλό μας καθημερινά, μας προτείνει λύσεις για να απαλλαγούμε από τις κακές συνήθειες και να αποκτήσουμε τελικά μια λιγότερο αγχώδη ζωή. Εμείς «ξεκλέψαμε» τα πιο απλά και εύκολα εφαρμόσιμα tips, που όμως θα αλλάξουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.
Πάρε χαρτί και στυλό
Aν γράφεις τις δουλειές και τις υποχρεώσεις σου, τα tasks και όσα θες να θυμηθείς, σε ένα τετράδιο ή σημειωματάριο, βοηθάς τον εγκέφαλό σου να οργανωθεί πιο σωστά. Όταν ορίσουμε κάτι ως σημαντικό στο μυαλό μας, και πρέπει οπωσδήποτε να το θυμηθούμε, ο εγκέφαλος μας κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι εστιασμένος εκεί και δεν μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε σε άλλες λειτουργίες. Γράφοντας το, απεγκλωβίζεις τον εγκέφαλο σου από την συγκεκριμένη «υποχρέωση».
(Πάρε εδώ ιδέες για το σημειωματάριο που θα αγοράσεις. Διαλέξαμε τα αγαπημένα μας)
Βάλε τα πράγματα στη θέση τους
Δίπλα από την πόρτα κρέμασε μια κλειδοθήκη. Μπαίνοντας τα κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου, θα κρεμιούνται πάντα εκεί. Επίσης στο έπιπλο της εισόδου τοποθέτησε ένα διακοσμητικό κουτί στο οποίο θα βάζεις μπαίνοντας το κινητό, τα γυαλιά ηλίου και το πορτοφόλι σου.
Αγόρασε διπλά
Όχι τα πάντα προφανώς. Αλλά ένα ψαλίδι στο γραφείο και ένα στην κουζίνα είναι απαραίτητα. Το κάθε μπάνιο επίσης, καλό θα ήταν να έχει τα δικά του προϊόντα χωρίς να χρειάζεται να πηγαινοέρχεσαι για να κάνεις το μπάνιο σου, μεταφέροντας σαμπουάν και αφρόλουτρα. Θα γλιτώσει το μυαλό σου από πολλά ενοχλητικά πέρα- δώθε.
Πέτα τα άχρηστα αντικείμενα
Γιατί η μολυβοθήκη σου έχει ακόμα τα χαλασμένα στυλό του γυμνασίου; Σχεδόν κάθε φορά "τραβάς" αυτό που δεν γράφει. Ξέρεις ότι έτσι ταλαιπωρείς τον εγκέφαλό σου; Πέτα τα. Δεν θα φτιάξουν από μόνα τους ούτως ή άλλως.
Σταμάτα να είσαι multi-tasking
Όχι δεν ισχύει ότι οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Δηλαδή με κάποιο τρόπο ισχύει, αλλά σίγουρα όταν γίνονται όλα μαζί, δεν γίνονται σωστά. Κι αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορούμε να στέλνουμε πολλαπλά μηνύματα στον εγκέφαλό μας, γιατί -παρότι θα τα καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτό που του ζητάμε- τον «κουράζουμε» πιο εύκολα.
Πάρε έναν υπνάκο
Αν δεν μπορείς να κοιμάσαι το βραδινό σου οκτάωρο, τουλάχιστον πάρε έναν 20λεπτο ύπνο το μεσημέρι. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, μετά το μεσημεριανό σου. Ο ύπνος μετά το φαγητό θα ξεκουράσει τα νεύρα, ενισχύοντας παράλληλα την δημιουργικότητα, την μνήμη και την αποτελεσματικότητά σου.