Έχεις καθιερώσει την Κυριακή σαν την ημέρα όπου έχεις καλεσμένους στο σπίτι σου. Κάθε φορά ετοιμάζεις και κάτι ανατρεπτικό. Σήμερα το concept που σου προτείνουμε είναι να φτιάξεις γλυκά με βάση το μήλο. Τα μήλα, είναι από τα ωραιότερα φρούτα και τρώγονται με πολλούς τρόπους. Η επιλογή σου είναι και υγιεινή και κυρίως νοστιμότατη! Είναι μία υπέροχη ιδέα για να κάνεις κάτι το διαφορετικό και να ξετρελάνεις γευστικά τους πάντες!
Κέικ με καρύδια και μήλα
Τι θα χρειαστείς
- 250ml σπορέλαιο
- 380γρ περίπου αλέυρι για όλες τις χρήσεις
- 380γρ ζάχαρη
- 4-5 μήλα
- 250γρ. καρύδια αλεσμένα
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 5 αυγά
Πως θα το φτιάξεις
1. Περνάς τα μήλα από τον τρίφτη του κρεμμυδιού
2. Στη συνέχεια χτυπάς στο μίξερ την ζάχαρη με το σπορέλαιο και προσθέτεις μετά και τα αυγά
3. Αφού χτυπήσεις καλά το μείγμα προσθέτεις την κανέλα, την σόδα, το μπέικιν και την βανίλα.
4. Έπειτα ρίχνεις στο μείγμα τα καρύδια και τα μήλα και ανακατεύεις με μια κουτάλα απαλά
5. Σιγά-σιγά προσθέτεις το αλεύρι (προσοχή δεν το ρίχνεις όλο αλλά όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα όπως αυτό του κλασσικού κέικ δηλαδή όχι σφικτό αλλά ούτε και πολύ ρευστό)
6. Τοποθετείς λαδόκολλα σε ένα τετράγωνο ταψί, βουτυρώνεις και τοποθετείς το μείγμα σου.
7. Ψήνεις στους 180 βαθμούς κελσίου για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Καραμελωμένα μήλα
Τι θα χρειαστείς
- 4 μήλα μεσαίου μεγέθους σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 ξύλινα sticks
- 100 γραμμάρια ψιλοκομμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
- 100 γραμμάρια ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
Πως θα τα φτιάξεις
- Τοποθέτησε τη ζάχαρη, το σιρόπι και το νερό σε κατσαρόλα και ζέστανε μέχρι να λιώσουν.
- Στη συνέχεια πρόσθεσε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι στο καυτό σιρόπι ανακατεύοντας καλά μέχρι να αποκτήσουν μία ρευστή μορφή.
- Κάρφωσε τα μήλα στα ξύλινα sticks και βούτηξέ τα στην καραμέλα.
- Αν επιθυμείς μπορείς να βουτήξεις ξανά τα μήλα σε μπολ που θα έχεις ρίξει μέσα τους ξηρούς καρπούς. Έπειτα τοποθέτησε τα μήλα κάθετα πάνω σε μία λαδόκολλα και περίμενε μέχρι να κρυώσει καλά η καραμέλα.
Παραδοσιακή μηλόπιτα
Τι θα χρειαστείς
1 σφολιάτα
1 κροκάδι αυγού αραιωμένο με λίγο νερό
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό μήλα
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1/2 κούπας σταφίδα
- 1/2 κούπας ζάχαρη
- 1/2 κ.γ κανέλα
- 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Πως θα τη φτιάξεις
- Καθάρισε τα μήλα και κόψε τα σε χοντρά κομμάτια.
- Ανακάτεψε τα με το χυμό λεμονιού και τη σταφίδα σε ένα μεγάλο μπολ. Πασπάλισε το μείγμα με τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη φρυγανιά.
- Ρίξε και το λιωμένο βούτυρο και ανακάτεψε.
- Άνοιξε το φύλλο σφολιάτας , βάλε στο κέντρο το μείγμα των μήλων και κλείσε τις άκρες.
- Για να κολλήσουν καλύτερα βρέξε τις με λίγο νερό.
- Άλειψε την πίτα με το κροκάδι και ψήσε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
- Όταν τη βγάλεις από το φούρνο πασπάλισε την με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Προαιρετικά σου προτείνουμε, αν θέλεις μπορείς πανεύκολα να φτιάξεις και σαγκρία!
Τι θα χρειαστείς
- 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
- 2 ξυλαράκια κανέλας
- 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
- 100 γρ. μαύρη ζάχαρη
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 μήλο
- 1 πορτοκάλι
- 250 γρ. πάγο ή 250 ml νερό
Πως θα τη φτιάξεις
- Βάζεις το κρασί σε μία μεγάλη κανάτα.
- Προσθέτεις τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύεις καλά.
- Βάζεις τους χυμούς από το λεμόνι και το πορτοκάλι.
- Προσθέτεις τα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, κανέλα, ξύλα κανέλας) Προσθέτεις τον πάγο ή το νερό και τέλος κόβεις το μήλο και το πορτοκάλι σε κυβάκια και τα βάζεις στην κανάτα.
- Ανακάτεψε καλά.
Επειδή και ο χειμώνας θέλει τα cocktail του δες εδώ πως να τα φτιάξεις!