Γιατί σου κάνει καλό ο μεσημεριανός ύπνος

Τώρα έχεις δικαιολογία για να ξεκλέψεις λίγο ύπνο...!
Γιατί σου κάνει καλό ο μεσημεριανός ύπνος



Όταν ήσουν μικρή σε πίεζε η μαμά σου να κοιμηθείς και δεν ήθελες με τίποτα! Τώρα που μεγάλωσες θέλεις μόνο αυτό και χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο που δεν το εκτίμησες σαν παιδί. Δεν είναι τυχαίο που τόσοι άνθρωποι κοιμούνται το μεσημέρι και αυτό συμβαίνει κυρίως στις πολύ ζεστές χώρες.

 

Μετά το φαγητό πάντα σε πιάνει μια νύστα και το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να κλείσεις για μερικά λεπτά τα μάτια σου. Είναι πολύ λογικό αυτό που συμβαίνει γιατί για να χωνέψει το σώμα χρειάζεται πολύ ενέργεια με αποτέλεσμα εσύ να νυστάξεις. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να μην κοιμηθείς μέχρι το άλλο πρωί είναι να πιείς λίγο καφέ και μετά να πέσεις για ύπνο. Για να αρχίσει να σε επηρεάζει η καφεΐνη χρειάζεται περίπου 20 λεπτά οπότε όταν ξυπνήσεις θα είσαι πάλι γεμάτη ενέργεια.

Μια μελέτη έδειξε ό,τι ο μεσημεριανός ύπνος βοηθάει τη μνήμη σου γι' αυτό αν είσαι φοιτήτρια κοιμήσου λίγο πριν συνεχίσεις το διάβασμα γιατί θα σου κάνει καλό.

Σου μειώνει το άγχος. Όταν ξυπνάς το απόγευμα από τον ύπνο σου, έχεις χαλαρώσει και ηρεμήσει οπότε είναι σαν να ξεκινάει μια καινούργια μέρα! Άμα είσαι από τις “τυχερές” (γιατί εξαρτάται από ποια πλευρά το κοιτάς) που έχουν σπαστό ωράριο, προσπάθησε να κοιμηθείς έστω και για μισή ώρα.

Ο μεσημεριανός ύπνος μειώνει την αρτηριακή σου πίεση οπότε μετά από εξετάσεις ή μια αγχωτική συζήτηση είναι προτεινόμενο να κοιμηθείς λίγο με αποτέλεσμα την πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου.