5 τροφές που θα απογειώσουν τη λάμψη της επιδερμίδας σου!

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις κάποιες... ρυθμίσεις στη διατροφή σου;
5 τροφές που θα απογειώσουν τη λάμψη της επιδερμίδας σου!



Είμαστε- και δείχνουμε- ό,τι τρώμε! Αφού, λοιπόν, επιλέγεις με προσοχή τι προϊόντα χρησιμοποιείς για την επιδερμίδα σου και την περιποιείσαι συστηματικά, γιατί να μην είσαι το ίδιο προσεκτική και με αυτά που βάζεις στο πιάτο σου; 

Το μυστικό για λαμπερό δέρμα είναι τα καλά λιπαρά οξέα, γιατί βοηθούν στην καλή λειτουργεία του οργανισμού και την απορρόφηση των βιταμινών, ενυδατώνουν την επιδερμίδα εκ των έσω και εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι υπό έλεγχο, και η διατροφή μας ενισχύεται με καλά λιπαρά οξέα, τότε προσφέρουμε στον οργανισμό μας ό,τι χρειάζεται για να αποφύγει τις ορμονικές διαταραχές που συνήθως "ξεσπούν" και στην επιδερμίδα μας. 

Δες ποιές τροφές είναι σύμμαχοί σου για λαμπερή επιδερμίδα: 

1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που ενυδατώνουν και θωρακίζουν την επιδερμίδα. Είναι φυσικό ενυδατικό αλλά και αντιγηραντικό, γιατί περιέχει φυσικά καροτενοειδή που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, που ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνει την ποιότητα της ελαστίνης. Κάθε φορά που βάζεις αβοκάντο στο πιάτο σου, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου εξισορροπούνται, μειώνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη και έτσι νιώθεις χορτάτη για περισσότερο. Plus: το αγνό έλαιο αβοκάντο είναι απορροφάται τέλεια από την επιδερμίδα, είναι σούπερ θρεπτικό και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για την ενυδάτωση του σώματός σου, αντί για έλαιο καρύδας. 

2. Κρόκος αυγού

Κάθε κρόκος αυγού περιέχει 13 θρεπτικά συστατικά, γιαυτό και θεωρείται superfood για την επιδερμίδα. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β και E, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία των κυττάρων ενώ είναι και φυσική πηγή βιοτίνης, που παίζει βασικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών μας. 

3. Κουρκουμάς

Αυτό το μπαχαρικό είναι ένα εξαιρετικό αντισηπτικό και όχι μόνο: έχει λευκαντικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει πως βοηθάει την επιδερμίδα εκ των έσω να επουλώσει ουλές και άλλα σημάδια. Επιπλέον, καταπολεμά αποτελεσματικά διάφορες αιτίες φλεγμονών που κάνουν το πρόσωπο να δείχνει θαμπό και άτονο. 

4. Ω-3 λιπαρά οξέα

Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως η έλλειψη σε Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να πυροδοτήσει την ακμή και πως, όταν φροντίζουμε να κρατάμε τα επίπεδά τους σε ικανοποιητικό βαθμό στον οργανισμό μας, κρατάμε το πρόσωπό μας καθαρό και αυξάνουμε την κυτταρική ενυδάτωση εκ των έσω. Ο άγριος σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών και πρωτείνης, αλλά και βιταμίνης D και σελήνιου, ενός μεταλλικού στοιχείου που προστατεύει την επιδερμίδα από τις οξειδωτικές επιθέσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Ω-3 λιπαρά θα βρεις επίσης στις σαρδέλες και τα στρείδια αλλά και στα καρύδια, αν δεν είσαι φαν των ψαριών.

5. Αγγούρι 

Το ξέρεις ως βασικό συστατικό σε DIY μάσκες ομορφιάς, όμως το αγγούρι μπορεί να κάνει καλό στην επιδερμίδα σου και εκ των έσω. Είναι πλούσιο σε νερό αλλά και βιταμίνες, σάκχαρα και ιχνοστοιχεία, πολλά από τα οποία βρίσκονται στη φλούδα του, και έτσι όταν μπαίνει στο πιάτο σου δεν σε γεμίζει θερμίδες αλλά μόνο ευεργετικά συστατικά για ενυδατωμένη, φρέσκια επιδερμίδα.