Πώς να φροντίσεις το τατουάζ σου

Ο σωστός τρόπος περιποίησης.
Πώς να φροντίσεις το τατουάζ σου



Είναι της μόδας, τα λατρέψαμε ξαφνικά και -ας μην κρυβόμαστε- έχουμε περάσει ήδη πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή αναζητώντας το τέλειο σχέδιο. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως η τέχνη του τατουάζ υπάρχει κι εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες. Τα μελάνια, οι τεχνικές, τα σχέδια ακόμα και ο τρόπος "εξαφάνισής" τους έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Κι ενώ μέχρι πρότινος το τατουάζ ήταν θέμα ταμπού, απαγορευμένη επιθυμία (ειδικά για τα κορίτσια), ταυτισμένο με ακραίες καταστάσεις και σίγουρα όχι αποδεκτό σε εργασιακούς χώρα, τώρα πια όλα έχουν αλλάξει.

Κανείς δεν θα σε κοιτάξει περίεργα στον δρόμο εάν το τατουάζ σου είναι χτυπημένο σε ευδιάκριτο σημείο, ακόμα κι αν ο δρόμος αυτός δεν βρίσκεται σε μεγαλουπόλη αλλά σε πιο μικρή κοινωνία. Ο συνάδελφος στη δουλειά αν δει το ολοκαίνουριο τατουάζ σου θα σου κάνει χίλιες δυο ερωτήσεις γιατί πιθανότατα θα θέλει να αποκτήσει κι εκείνος ένα.

Η απενεχοποίηση του τατουάζ και η ταύτισή του (πλέον) με τους χολυγουντιανούς σούπερ σταρ, η εξέλιξη στα χρώματα και τα σχέδια (είδες τα 3D που χτυπάνε πλέον και στην Ελλάδα;), δεν σημαίνει ωστόσο ότι ξέρουμε ακριβώς και πώς να... του συμπεριφερθούμε. Το τατουάζ έχει τους δικούς του κανόνες περιποίησης και φροντίδας! Μην ανησυχείς όμως, οι δύο πρώτες εβδομάδες είναι οι δύσκολες. Δες εδώ τι θα πρέπει να κάνεις.

Πρώτα απ' όλα να ακολουθήσεις τις οδηγίες του καλλιτέχνη που σου έφτιαξε το τατουάζ. Ιδανικά βέβαια θα πρέπει να έχεις κάνει μια μικρή έρευνα αγοράς (ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να ρωτήσεις φίλους σου που έχουν κάνει τατουάζ) ώστε να επιλέξεις εκείνον που θα γνωρίζει ακριβώς τι συμβουλές να σου δώσει, πριν και μετά τη δική του δουλειά. Μην πέσεις στην παγίδα όμως να πάρεις την κρέμα από το τατουατζίδικο (κάτι ξέρω εγώ). Είναι πολύ καλές κρέμες αλλά η τιμή για την ποσότητα είναι παράλογη. Στο φαρμακείο θα βρεις καλύτερη, πιο οικονομική και μεγαλύτερη ποσότητα. Θα επανέρθουμε μετά σε αυτό.

Μόλις μπορέσεις να αφαιρέσεις το σελοφάν που σου έχει βάλει, ξεκινάει το κουραστικό αλλά σημαντικό κομμάτι φροντίδας του. Επειδή το τατουάζ σου είναι μια ανοιχτή πληγή σημαίνει πως δεν πρέπει να μολυνθεί. Ανάλογα με τις ώρες που θα σου προτείνει ο τατουατζής, τόσο θα πρέπει να την πλένεις με νερό και σαπούνι. Μην παραλείπεις να πλένεις το τατουάζ, είναι πολύ σημαντικό!

Αμέσως μετά πρέπει να βάλεις κρέμα γιατί το σημείο αυτό χρειάζεται να είναι πάντα πολύ ενυδατωμένο! Την κρέμα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι θα την βρεις κι εσύ στο φαρμακείο, λέγεται Bepanthol και είναι σχετικά οικονομική. Για τις πρώτες 2 εβδομάδες αναγκαστικά τα ρούχα σου θα γίνουν χάλια γιατί θα λερώνονται συνεχώς από τις μεγάλες ποσότητες κρέμας που θα χρησιμοποιείς. Μην γκρινιάζεις! Το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει... Σημαντικό είναι επίσης η πληγή να αναπνέει, επομένως φρόντισε τα υφάσματα που έρχονται σε άμεση επαφή με το φρέσκο τατουάζ να είναι κυρίως βαμβακερά ώστε να αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει.

Φαγούρα; Λογικό! Κάποια στιγμή το τατουάζ θα ξεφλουδίσει -το οποίο είναι φυσιολογικό- αλλά τότε θα αρχίσει και η φαγούρα. Σημαντικό είναι να μην ξύσεις την πληγή όμως!

Μόλις επουλωθεί η πληγή τελειώνει αυτή η ρουτίνα αλλά ξεκινάει η μακροχρόνια για την σωστή διατήρηση. Ο ήλιος κάνει κακό στο δέρμα και εσύ κάνεις ηλιοθεραπεία παρόλα αυτά; Κακώς! Το τατουάζ δεν συγχωρεί έτσι απλά... Φρόντισε κάθε φορά που βγαίνεις στον ήλιο να απλώνεις αντηλιακό στο σημείο του τατουάζ (αν και κανονικά πρέπει να βάζεις παντού) και αυτό δεν ισχύει μόνο για το καλοκαίρτι. Ιισχύει για χειμώνα-καλοκαίρι για την υπόλοιπη ζωή σου. Το τατουάζ άλλωστε δεν είναι κάτι προσωρινό. Είναι ένα σημάδι που έχεις αποφασίσει να κάνεις εσύ στον εαυτό σου, για τους δικούς σου λόγους και θα το χαίρεσαι μια ζωή!