Όταν οι γονείς ξενυχτούν επειδή τα παιδιά το ρίχνουν έξω

Τι γίνεται όταν τα παιδιά μας ανακαλύπτουν το night life;
Όταν οι γονείς ξενυχτούν επειδή τα παιδιά το ρίχνουν έξω



Είσαι μάνα και φυσικά έχεις τρελαθεί στην ιδέα ότι ο γιος ή η κόρη σου θα αρχίσει σε λίγο καιρό να βγαίνει σε μέρη που θα έχει πρόσβαση σε αλκοόλ. Δεν ξέρεις βέβαια πώς να το διαχειριστείς γιατί στην εποχή σου εσύ έβγαινες στην πλατεία ή αν είσαι νεαρή μητέρα πήγαινες μέχρι τα Goody’s. Κάνεις σενάρια με πρωταγωνιστές 18χρονους καπνιστές με μαλλί φράχτη (κι ας είναι ρετρό εσύ ακόμα έτσι τους φαντάζεσαι) και την κόρη σου να χορεύει αισθησιακά μαζί τους ή ακόμη χειρότερα πάνω στην μπάρα ενός μπαρ β’ κατηγορίας. Στη σκέψη μάλιστα ότι υπάρχουν τριγύρω και κάποιοι μαντράχαλοι οι οποίοι της πετούν και χαρτοπετσέτες, καταρρέεις. Για τον δε γιο σου πιστεύεις ότι πάνω στο μεθύσι του θα καβάλησε το παπί των φίλων του ή θα σε κάνει γιαγιά δυο δεκαετίες πριν από την ώρα σου. Η κατάσταση είναι δραματική έτσι κι αλλιώς και κατά τη γνώμη μου από τις πιο αγωνιώδεις περιόδους για έναν γονιό.

Εσύ αυτό που πρέπει έτσι κι αλλιώς να κάνεις είναι να καλμάρεις και να σκέφτεσαι πάντα το καλύτερο σενάριο. Αν γνωρίζεις ότι το παιδί σου έχει γερές βάσεις και καλό περιβάλλον τότε δεν πρόκειται να ξεφύγει τελείως εκτός ελέγχου. Αλλά και να ξεφύγει και αυτό μέσα στο πρόγραμμα είναι. Το θέμα είναι, μέσα σε όλο αυτό τον εφιάλτη που θα ζήσεις πώς θα μπορέσεις να έχεις μία διακριτική επίβλεψη.

Καταρχήν, τα πάντα ξεκινούν από τα παρέες. Μάθε τους φίλους και τις φίλες του παιδιού σου και φρόντισε να έχεις μία καλή επικοινωνία μαζί τους ώστε να μπορείς να απευθυνθείς και σε εκείνους ανά πάσα στιγμή. Έχε δηλαδή πάντα το σπίτι σου ανοιχτό για τις παρέες του. Ακόμα καλύτερα, γνώρισε τους γονείς των φίλων των παιδιών σου και προσπάθησε να αποκτήσεις μία φιλική σχέση μαζί τους ακόμα και αν δεν ταιριάζετε απόλυτα. Σίγουρα η επαφή μαζί τους θα σου προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να προλάβεις ή να συμπεριφερθείς αν προκύψει μία δύσκολη κατάσταση.

Επιπλέον, σκέψου ότι όταν ήσουν εσύ έφηβη δεν υπήρχαν καν κινητά κι όμως οι γονείς μας κοιμόντουσαν ήσυχοι (πράγμα το οποίο ακόμα να κατανοήσω). Δώσε στο παιδί σου να καταλάβει ότι πρέπει να έχει πάντα το τηλέφωνό του φορτισμένο και ανοιχτό σε περίπτωση ανάγκης και να σε ενημερώνει σε περίπτωση που ξεφύγει από το πρόγραμμα. Και φυσικά κράτα και για back-up το τηλέφωνο κάποιου φίλου του.

Ιδανικό βέβαια είναι αν το παιδί σου έχει μεγαλύτερο αδερφό, αδερφή που μπορείς να εμπιστεύεσαι και φυσικά να κάνουν καλή παρέα. Όπως και να το κάνεις, είναι ένα στήριγμα και μία πιο ώριμη φωνή που ενδεχομένως να ακούσει αν έρθουν τα δύσκολα.

Σε κάθε περίπτωση χαλάρωσε, προσπάθησε να αποσπάς την προσοχή σου κάνοντας παράλληλα τη δική σου όμορφη ζωή, χωρίς να περιμένεις πάνω από το τηλέφωνο. Και σκέψου ότι και εσύ τελικά κατάφερες να επιβιώσεις μετά από πολλά μεθύσια, άγρια ξενύχτια, παρακμιακές καταστάσεις, κακές επιλογές, λάθος παρέες και ανώριμους φίλους.  Η ζωή είναι μικρή για να είναι αγχωτική.