Τα παιδιά μεγάλωσαν και γίνεται χαμός στο σπίτι;

Οδηγός επιβίωσης για ήρεμη συγκατοίκηση...
Τα παιδιά μεγάλωσαν και γίνεται χαμός στο σπίτι;



Όταν ένα παιδί τελειώνει το σχολείο, βιάζεται να ανοίξει τα φτερά του, να ζήσει νέες εμπειρίες και να απογαλακτιστεί από την οικογένειά του. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι περισσότεροι νέοι έχουν σαν στόχο να μείνουν μόνοι τους και όχι στην ίδια στέγη με τους γονείς τους. Αν οι γονείς μπορούν να τους στηρίξουν οικονομικά, τουλάχιστον στην αρχή, τότε τα καταφέρνουν. Αλλιώς ή δεν προχωράνε καθόλου σε αυτό το βήμα ή δεν τους βγαίνει κι επιστρέφουν στο πατρικό τους.

Είτε έχεις παιδιά στα 20, είτε στα 30, το να μένετε στο ίδιο σπίτι σίγουρα δημιουργεί εντάσεις και άγχος. Ανησυχείς για το πότε θα βρει δουλειά, τον/την πιέζεις για το μέλλον του/της και να ο τσακωμός! Υπάρχουν τρόποι να ρυθμίσεις αυτή την κατάσταση, ώστε η συγκατοίκηση στο σπίτι να γίνει πιο εύκολη για όλους:

1. Βάλε ορισμένους κανόνες. Φτιάξε ένα χρονοδιάγραμμα και ξεκαθάρισε στο παιδί σου τις σκέψεις σου. Αν βλέπεις ότι έχει αδρανήσει κι επαναπαύεται, μιας και του τα παρέχεις όλα έτοιμα, με αποτέλεσμα να μην ψάχνει για δουλειά και να κάθεται όλη μέρα σε έναν καναπέ, αντί να νευριάσεις και να τσακωθείτε πάλι, ξεκαθάρισέ του/της  ότι έχει κάποιες ευθύνες στο σπίτι. Πες του/της να συμβάλει στο ενοίκιο, ή όρισε μια ηλικία ή ένα χρονικό περιθώριο ώστε να βρει μια δουλειά και να εγκαταλείψει την πατρική στέγη.. Ίσως έτσι τον/την  παρακινήσεις να προσπαθήσει για το μέλλον του/της.

2. Ακόμα και αν δε συμφωνείς καθόλου με τις επιλογές της κόρης ή του γιου σου, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο, οφείλεις να σεβαστείς την ελευθερία τους. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν μέσα στο σπίτι. Ζήτησέ τους να αναλάβουν κάποιες δουλειές, ώστε να μην τα περιμένουν όλα από εσένα.

3. Όρισε κάποιους οικονομικούς κανόνες στο σπίτι. Αφού είναι πια μεγάλα παιδιά και επέλεξαν να μένουν ακόμα με τους γονείς, πρέπει κι αυτά να συμβάλουν λίγο στο σπίτι. Δεν είναι κακό να κάνουν εκείνα ορισμένες φορές τα ψώνια στο super market, τουλάχιστον για τα προιόντα που χρειάζονται εκείνοι. Αυτό θα κάνει καλό και στο χαρακτήρα τους μετέπειτα που θα ζουν μόνοι τους, ή όταν θα συγκατοικήσουν με τη σχέση τους. Φυσικά και οι γονείς βοηθούν τα παιδιά τους οικονομικά και τα στηρίζουν και θα συνεχίσεις να το κάνεις, αλλά άφησέ τους να αναλάβουν και ορισμένες δικές τους οικονομικές υποχρεώσεις μόνοι τους, όπως για παράδειγμα το λογαριασμό του κινητού τους.

4. Σταμάτα να τους νταντεύεις όπως έκανες όταν ήταν μικρά. Έχουν άλλη ηλικία, άλλες ανάγκες και άλλες υποχρεώσεις. Μην το ξεχνάς.

5. Τέλος, μη ρίχνεις το φταίξιμο στον εαυτό σου επειδή δεν μπορείς να τα στηρίξεις οικονομικά για να μείνουν μόνα τους. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να αγχώνεσαι και να γεμίζεις τύψεις που δεν θα έπρεπε να έχεις. Έκανες ό,τι μπορούσες για να τα μεγαλώσεις σωστά και πάντα θα τα στηρίζεις όσο μπορείς. Αλλά ήρθε η ώρα να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.