Τι πρέπει να προσέχει η 16χρονη κόρη μου για να χάσει κιλά;

Μάθε ποιος είναι ο σωστός τρόπος απώλειας βάρους στην εφηβεία.
Τι πρέπει να προσέχει η 16χρονη κόρη μου για να χάσει κιλά;



Αν το παιδάκι σου έχει παραπάνω κιλά και θες να το βοηθήσεις να αδυνατίσει, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική στον τρόπο που θα επιλέξεις για να εκπληρώσεις αυτόν τον σκοπό. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το κάνεις να νιώσει άσχημα και μειονεκτικά με το βάρος και το σώμα του. Μιας και είναι ακόμα σε μικρή κι ευαίσθητη ηλικία και δε μπορεί να τα καταφέρει μόνο του, εσύ οφείλεις να το βοηθήσεις να κάνει σωστές και υγιεινές επιλογές, ώστε να χάσει τα περιττά κιλά που έχει.

Το 33% των εφήβων έχουν πρόβλημα με το βάρος τους. Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα συχνό φαινόμενο στις ημέρες μας και ταλαιπωρεί πολλά παιδάκια. Η λύση για να χάσουν τα περιττά κιλά τους, δεν είναι η αυστηρή δίαιτα και οι πολλές στερήσεις. Σε καμία περίπτωση τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν τις δίαιτες των μεγάλων. Ο γονέας, οφείλει να είναι δίπλα του σε όλο αυτό, να το στηρίζει και να του μαθαίνει να κάνει επιλογές καλές για την υγεία και το σώμα του, ώστε να λαμβάνει λιγότερες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα παίρνει και όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

Τι πρέπει να τρώει και πόσο συχνά πρέπει να κάνει γεύματα

Αφού στόχος είναι να χάσει κιλά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις θερμίδες. Ένα 16χρονο παιδάκι, χρειάζεται το λιγότερο 1.800 θερμίδες ημερησίως. Το καλύτερο είναι να απευθυνθείς σε ένα παιδίατρο ή ένα διαιτολόγο, ώστε να σε συμβουλεύσει σωστά. Καλό είναι στο καθημερινό του διατροφολόγιο να συμπεριλαμβάνονται 2 ½ κούπες λαχανικά, 1 ½ κούπα φρούτα, 3 κούπες γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και 140γρ. τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, ποσότητες που δεν ξεπερνούν την ιδανική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Πρωινό γεύμα

Η αρχή είναι η πιο σημαντική και δύσκολη. Το ιδανικό είναι να φανεί στο παιδάκι σου απόλυτα φυσιολογικό το καινούριο πρόγραμμα διατροφής και να μην καταλάβει την αλλαγή, όσο είναι δυνατόν. Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, είναι το πρωινό. Ειδικά για τα παιδάκια. Ένα χορταστικό και θρεπτικό πρωινό περιλαμβάνει 1 κούπα δημητριακά χωρίς ζάχαρη, 1 κούπα φρέσκο γάλα με 2% λιπαρά και ένα μικρό μήλο.

Μεσημεριανό γεύμα

Είναι και αυτό βασικό και σημαντικό γεύμα, όπως και το πρωινό. Αν το παιδάκι σου γευματίζει στο σχολείο, είναι προτιμότερο από το να του δώσεις λεφτά για να ψωνίσει από το κυλικείο ό,τι θέλει, να πάρει μαζί του από το σπίτι ένα τοστ ή μια αραβική πίτα με γαλοπούλα, 1 γιαούρτι 2% και 1 κούπα καθαρισμένα και κομμένα αγγουράκια και καρότα.

Βραδινό γεύμα

Ένα καλό κόλπο είναι να χρησιμοποιείς μικρότερα πιάτα και μπωλ για να σερβίρεις το φαγητό του παιδιού σου. Αντί για αναψυκτικά και παρασκευασμένους χυμούς, μάθε το να πίνει νερό. Ένα καλό βραδινό για ένα παιδί στην εφηβεία, περιλαμβάνει ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι σε ψωμάκι του burger, συνοδευμένο με ½ κούπα ψητές ή βραστές πατάτες και 1 κούπα μπρόκολο και κουνουπίδι.

Τα κατάλληλα σνακ

Ένα παιδάκι στην εφηβεία, δεν  χρειάζεται παραπάνω από 1 κολατσιό την ημέρα. Οι καλύτερες επιλογές για σνακ που θα του ξεγελάσουν την πείνα και θα του δώσουν ενέργεια είναι: ½ κούπα δημητριακά με 1 κούπα γάλα με 2% λιπαρά, 1 γιαούρτι με 2% λιπαρά και 3 κούπες popcorn που έχεις φτιάξει σπίτι ή 5 κράκερ με 3 κομμάτια τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Διάβασε εδώ πώς να τονώσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου.