Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς τους καβγάδες των γονιών σου, πόσο μάλλον όταν είσαι σε μικρή ηλικία. Οι φωνές και τα άσχημα λόγια μέσα στο σπίτι, σε σημαδεύουν για μια ζωή και ποτέ δεν τα ξεχνάς. Σε επηρεάζει τόσο ψυχολογικά όσο και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σου, το να ακούς τους γονείς σου να τσακώνονται συνεχώς. Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι με φωνές, κλάματα και άσχημα λόγια, πώς μπορείς εσύ να είσαι ευτυχισμένη; Να λειτουργείς λες και όλα είναι καλά στην καθημερινότητά σου και στο σπίτι σου; Η οικογένεια είναι ο καθρέφτης του καθένα λένε και αν τα πράγματα δε λειτουργούν καλά εκεί, δεν θα είναι καλά ούτε μέσα μας.
Αυτό που επίγει να κάνεις, είναι να επικεντρωθείς σε εσένα και να κάνεις μια εκ βαθέων συζήτηση με τον εαυτό σου. Οι γονείς σου είναι μεγάλοι άνθρωποι και υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και τα λόγια τους. Είναι αναγκαίο να επικεντρωθείς στον εαυτό σου, για να μην τον "χάσεις", για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη σου και η γαλήνη στην ψυχή σου. Αυτά είναι όσα πρέπει να θυμάσαι και να βάλεις πολύ καλά στο μυαλό σου:
#1 Δεν φταις εσύ σε κάτι. Ούτε είναι δικό σου λάθος που οι γονείς σου δεν τα βρίσκουν πια μεταξύ τους και μαλώνουν σχεδόν καθημερινά. Ακόμα κι αν έχεις ακούσει να αναφέρεται το όνομά σου κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού, μην βάλεις ποτέ στο μυαλό σου ότι έχεις μερίδιο ευθύνης σε όλο αυτό που συμβαίνει μεταξύ τους. Ξέρω ότι συχνά κάθεσαι σε μια γωνιά στο σπίτι, το βράδυ που νομίζουν ότι κοιμάσαι και τους ακους να εκτοξεύουν ο ένας στον άλλον λόγια γεμάτα δηλητήριο. Λες και μισιούνται θανάσιμα. Αυτοί που κάποτε αγαπιόντουσαν τρελά. Το ξέρω. Όπως επίσης ξέρω ότι δαγκώνεις τα χείλη σου και τα μάτια σου τσούζουν από τα δάκρια. Άλλοτε νιώθεις και θυμό και θέλεις να εμφανιστείς μπροστά τους και να τους φωνάξεις να σταματήσουν πια και ότι δεν αντέχεις άλλο. Αυτές τις στιγμές λοιπόν που όλα ραγίζουν μέσα σου, μην πιστέψεις στιγμή ότι οι γονείς σου δεν σε αγαπούν ή ότι έχουν κάτι μαζί σου. Είσαι το πολυτιμότερο δώρο γι’ αυτούς, ακόμα κι αν ξεχνούν τελευταία να σου το δείχνουν...
#2 Κάνε πράγματα που σε κάνουν να ξεχνιέσαι και να περνάς καλά. Πέρνα χρόνο με φίλους. Ξέρω πως η διάθεσή σου είναι πολύ πεσμένη και δεν έχεις όρεξη για τίποτα, αλλά το να κάθεσαι και όλη μέρα σπίτι και να γίνεσαι μάρτυρας σε κάθε διαφωνία τους, δεν οφελεί. Κάνε πράγματα για εσένα. Μη χάνεις τον εαυτό σου και μην τον παραμελείς. Βρες παρηγοριά στους φίλους, στα χόμπι σου και σε ό,τι μπορεί να σε κάνει χαρούμενη.
#3 Μην κρυφακούς. Ξέρω ότι θες να μάθεις, ότι έχεις ανάγκη να γνωρίζεις το πρόβλημα, ώστε να κάνεις κι εσύ από μεριά σου ό,τι μπορείς για να βοηθήσεις, αλλά τελικά αυτό σε κάνει χειρότερα. Βάλε μουσική και κλείσε την πόρτα του δωματίου σου.
#4 Μη φτιάχνεις σενάρια με το μυαλό σου. Φοβάσαι ότι οι γονείς σου θα χωρίσουν, ότι ποτέ ξανά δεν θα έχετε τη σχέση που είχατε παλαιότερα και ότι αν αναγκαστείς να μείνεις με τον ένα γονιό, θα «χάσεις» τον άλλον. Ακόμα και να χωρίσουν οι γονείς σου, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να συμβεί. Πολλές φορές, όταν δυο άνθρωποι δεν τα πάνε καλά, είναι προτιμότερο να ακολουθούν χωριστά μονοπάτια. Άλλωστε, αυτό που θέλεις, είναι να τους βλέπεις και τους δυο χαρούμενους. Αν είναι να χωρίσουν για να το καταφέρουν, ας το κάνουν. Θα στεναχωρεθείς, θα περάσεις τη φάση σου, αλλά θα το ξεπεράσεις. Μέχρι όμως να γίνουν όλα αυτά και αν γίνουν, σταμάτα να κουράζεις το μυαλό σου με υποθετικά σενάρια.
#5 Μην παίρνεις το μέρος κανενός και μη βιάζεσαι να κρίνεις προτού μάθεις όλη την αλήθεια. Όταν με το καλό τη μάθεις, τότε είσαι ελεύθερη να εκδηλώσεις τη γνώμη σου και την άποψή σου. Επίσης, απόφυγε να μπαίνεις στη μέση, γιατί θα τρελαθείς.
#6 Αν νιώθεις πως θέλεις να τους μιλήσεις, κάντο! Άνοιξέ τους την καρδιά σου και πες τους πώς νιώθεις. Αν έχεις φτάσει στα όριά σου, αν αυτή η κατάσταση σε κάνει δυστυχισμένη και νιώθεις πως δεν μπορείς να τη διαχειριστέις και να την αντέξεις άλλο, μίλησέ τους ειλικρινά και ζήτησέ τους να σου μιλήσουν κι εκείνοι ανοιχτά και να σου λύσουν όλες τις απορίες σου.
#7 Μίλησε σε κάποιον ενηλικα που εμπιστεύεσαι και ζήτησέ του τη συμβουλή του. Βγάλε αυτά που τόσο καιρό κρατάς μέσα σου και μοιράσου το πρόβλημά σου. Θα νιώσσεις καλύτερα και μπορεί να ακούσεις και κάποια συμβουλή που θα σε βοηθήσει.
Αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάς, δύο πράγματα πρέπει να βάλεις καλά στο μυαλό σου: Πρώτον, οι γονείς σου δεν θέλουν να σε στεναχωρούν και αν ήξεραν πώς νιώθεις, σίγουρα θα αισθάνονταν πολύ άσχημα. Δεύτερον, να προσέχεις τον εαυτό σου και να μην τον αφήνεις να πνίγεται και να πελαγώνει.
Δες εδώ όσα κρύβει μέσα του ένα παιδί χωρισμένων γονιών.