5 τρόποι για να τονώσεις την αυτοεκτίμηση ενός εφήβου

Δώσε στο παιδί σου την ένεση αυτοπεποίθησης που χρειάζεται!



Πώς μπορείς να βοηθήσεις τον έφηβο γιο ή την κόρη σου να γεμίσει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση; Παρακάτω θα διαβάσεις μερικές συμβουλές που βρήκαμε στο popsugar.com. Κάποιες από αυτές είναι all time classic και μάλλον τις έχεις κατά νου και άλλες ίσως να μην είχαν περάσει από το μυαλό σου.

Θέσε κανόνες και όρια

Δεν είναι οι κανόνες που θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου. Όταν όμως δημιουργείς όρια που αντανακλούν της αξίες της οικογένειάς σου και όχι των συνομηλίκων του παιδιού σου ή των media, μαθαίνεις στο παιδί σου ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά και τα ιδανικά που θα πρέπει να έχει. Και όταν τους επαινείς που αφομοιώνουν και αποκτούν αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε νιώθουν πολύ καλύτερά για τον εαυτό τους.

Υποστήριξε τα ταλέντα τους

Κάποιες φορές, τα όνειρα που κάνεις για το παιδί σου δεν συμβαδίζουν με τις επιθυμίες του. Οπότε, αντί να το πιέζεις να ακολουθήσει το μονοπάτι που προτιμάς ενθάρρυνέ το να κυνηγήσει το πάθος του. Αν ξέρει ότι έχει την υποστήριξή σου θα νιώσει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Βρες μια ισορροπία ανάμεσα στις φιλοφρονήσεις και την εποικοδομητική κριτική

Ο έπαινος είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για το χτίσιμο ενός χαρακτήρα γεμάτου αυτοπεποίθηση, αλλά προφανώς και δεν θέλεις το παιδί σου να γίνει ένα άτομο με έπαρση. Γιόρτασε τις επιτυχίες του αλλά παράλληλα δώσε του μία σωστή καθοδήγηση όταν αισθάνεται πως έχει αποτύχει.

Κάνε το σπίτι σου ένα χώρο γεμάτο θετική ενέργεια

Κάνοντας τη σωστή διαρρύθμιση στο σπίτι σου, μπορείς να δημιουργήσεις ένα χώρο γεμάτο καλή ενέργεια, όπου το παιδί σου θα νιώθει ασφάλεια και θα μπορέσει να αναπτύξει όλα τα καλά του χαρακτηριστικά.

Να του φέρεσαι σαν ενήλικα

Πολύ πιθανό για πολλά χρόνια ακόμα να βλέπεις το παιδί σου σαν μωρό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του φέρεσαι με τον ίδιο τρόπο. Αυτό θα το κάνει να αισθάνεται αμφιβολία για τις ικανότητές του με αποτέλεσμα να πέφτει και η αυτοπεποίθησή του. Οπότε, ξεκίνα να του φέρεσαι σαν ενήλικο άτομο. Ανάθεσέ του ευθύνες, ρώτα τη γνώμη του και άφησέ το να απλώσει τα φτερά του.