Τα παιδιά με αυστηρούς γονείς έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές

Τι λέει σχετική έρευνα.
Τα παιδιά με αυστηρούς γονείς έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές



Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε στην Αμερική και που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Παιδικής Ψυχολογίας, τα παιδιά που έχουν αυστηρούς γονείς και που τους θέτουν όρια είναι λιγότερο πιθανό να πειραματιστούν με το κάπνισμα σαν έφηβοι.

Οι μελετητές έκαναν έρευνα σε παιδιά Λυκείου με διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα και ανακάλυψαν ότι εκείνα που έχουν γονείς με αυταρχική συμπεριφορά αποθαρρύνονται από την κακιά συνήθεια του καπνίσματος.

«Μπορεί να υπήρχαν στο παρελθόν έρευνες οι οποίες εξέταζαν τη γονεική συμπεριφορά, ωστόσο η συγκεκριμένη εξέτασε πώς μπορούν ορισμένες στρατηγικές να προστατέψουν τους νέους από το κάπνισμα» ανέφερε η Cassandra Stanton βοηθός καθηγητή στο τμήμα ογκολογίας του Πανεπιστημίου Georgetown που ηγείται της μελέτης.

Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό που οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους που αποθαρρύνουν τους εφήβους από το κάπνισμα, με δεδομένο ότι οι χρόνιοι καπνιστές ξεκινούν το κάπνισμα πριν τα 18.
Πάντως, στην Αμερική παρόλο που ο αριθμός των εφήβων που καπνίζουν έχει μειωθεί δραματικά, παραμένει ως δεδομένο το γεγονός ότι ένας στους τρεις εφήβους κάπνισαν τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες 30 μέρες.

Όσο για την κατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω την Αλήθεια, Λέω Όχι στο Τσιγάρο» διαπιστώθηκε ότι καπνιστές είναι το 70,4% των μαθητών της Γ' Λυκείου, με το τσιγάρο, τον ναργιλέ και το ηλεκτρονικό τσιγάρο να κατέχουν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις τους.