Έχεις κόρη στην εφηβεία; Ο δεκάλογος της cool μαμάς

Μπορείς να δείξεις στην κόρη σου ότι το χάσμα που σας χωρίζει δεν είναι αγεφύρωτο, ότι ήσουν κι εσύ κάποτε στη θέση της και δεν έχεις ξεχάσει πώς είναι να περνάς την άχαρη περίοδο της εφηβείας.
Έχεις κόρη στην εφηβεία; Ο δεκάλογος της cool μαμάς



Δύσκολη υπόθεση η εφηβεία, ειδικά αν έχεις κόρη. Σε αντίθεση με τα αγόρια, που αν τους δώσεις μία μπάλα και ένα playstation θα είναι ευτυχισμένα, τα κορίτσια δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην εξωτερική τους εμφάνιση, κάνουν πιο δύσκολα νέες φίλες και έχουν μέσα τους μία drama queen. Σαφώς υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αν σε όλα αυτά προσθέσεις και τη σχέση με τη μητέρα τους, τότε η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Η κόρη σου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σε νιώθει ως ανταγωνίστρια, ούτε να σε βλέπει σαν την κολλητή της, αλλά σαν μαμά. Είναι ωραίο όμως αυτή η μαμά να είναι cool (όσο γίνεται!). Φυσικά και δεν γίνεται να αποφύγεις τις συγκρούσεις, τις τιμωρίες και τις ‘εκπαιδευτικές’ συζητήσεις, αλλά μπορείς να κάνεις την καθημερινότητα λίγο πιο εύκολη και για τις δυο σας. Το σημαντικότερο; Μπορείς να δείξεις στην κόρη σου ότι το χάσμα που σας χωρίζει δεν είναι αγεφύρωτο, ότι ήσουν κι εσύ κάποτε στη θέση της και δεν έχεις ξεχάσει πώς είναι να περνάς την άχαρη περίοδο της εφηβείας. Α, και όλα όσα σου έκανε η μητέρα σου και είχες ορκιστεί ότι δεν θα τα κάνεις ποτέ στην κόρη σου…Μην τα κάνεις!  

Μην φοράς παρόμοια ρούχα με τα δικά της. Όσο ωραίο σώμα κι αν έχεις δεν μπορείτε να ανταλλάζετε skinny jeans.

Mην της λες πάχυνες/αδυνάτησες. Το ξέρει από μόνη της. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίζεις για την ισορροπημένη διατροφή της οικογένειας μέσα από το καθημερινό φαγητό και τα ψώνια που επιλέγεις να κάνεις.

Δείξε ότι την εμπιστεύεσαι και μην την παίρνεις κάθε δέκα λεπτά τηλέφωνο όταν είναι έξω.

Μην τη ρωτάς συνεχώς αν διάβασε, δεν πρόκειται να σου πει ποτέ την αλήθεια.

Μην είσαι επικριτική με τις παρέες της. Όσο πιο πολύ κόντρα της πας, τόσο περισσότερο θα απομακρύνετε. Φρόντισε να συζητάς μαζί της και να της δίνεις να καταλάβει ότι αξίζει να της συμπεριφέρονται με σεβασμό.

Μην την φέρνεις σε δύσκολη θέση μπροστά στους φίλους της. Το τελευταίο που θέλει μία έφηβη είναι να αρχίζεις να ξεθάβεις φωτογραφίες από τότε που ήταν μωρό και να λες στην παρέα της ιστορίες από τα παιδικά της χρόνια. Δεν γελάει κανείς!

Μην είσαι ιδιαίτερα διαχυτική μαζί της μπροστά σε φίλους της. Τσιμπήματα σε μάγουλα, αγκαλιές και φιλιά και γλυκόλογα σε δυνατά ντεσιμπέλ ενώ είσαι στο αυτοκίνητο απαγορεύονται. Άφησέ την να δείξει ότι δεν είναι πια μωρό.

Μην σχολιάζεις το γούστο της στα ρούχα. Δεν χρειάζεται να καταλάβεις γιατί της αρέσει να φοράει neon ροζ και κολάν με γάτες.

Επιδίωξε να βγαίνεις μαζί της σε μέρη που της αρέσουν, αλλά δεν θα πήγαινε με τους φίλους της, όπως ένα εστιατόριο με εξωτική κουζίνα ή ένα ατμοσφαιρικό καφέ.

Άφησέ την ελεύθερη να διακοσμήσει όπως θέλει τον προσωπικό της χώρο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κολλήσει αφίσες σε έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο.