Σε κανέναν γονιό δεν αρέσει να βλέπει το παιδί του να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά μερικές φορές είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει. Είτε έχεις γιο είτε κόρη είναι πιθανό το παιδί σου να περάσει περιόδους που δεν θα νιώθει την αυτοεκτίμησή του στα ύψη. Δεδομένου ότι η εφηβεία είναι από μόνη της μία περίεργη περίοδος, εσύ θα πρέπει να είσαι δίπλα στο παιδί σου και να το βοηθήσεις να ξαναβρεί τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.
Μάθε για τα συναισθήματά του
Αν το παιδί έρθει να σου μιλήσει για κάποιο σχετικό θέμα, άκουσέ το προσεκτικά ώστε να καταλάβεις από πού προέρχεται το πρόβλημα. Έτσι, θα μπορέσεις να αναζητήσεις τα βαθύτερα αίτια και να το βοηθήσεις ουσιαστικά.
Αναγνώρισε τυχόν λανθασμένες αντιλήψεις
Συνηθίζουμε να ασκούμε σκληρή κριτική στον εαυτό μας, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να περνάει και στην αντίληψη του παιδιού. Αν για παράδειγμα επιμένει ότι δεν είναι καθόλου καλό στα μαθηματικά, τόνισέ του ότι είναι ένας καλός μαθητής που προσπαθεί και απλά χρειάζεται να αφιερώσει λίγο χρόνο παραπάνω.
Αποφύγε τις συγκρίσεις
Τίποτα δεν κάνει έναν έφηβο να αισθάνεται χειρότερα από το να ακούει ότι δεν είναι τόσο καλός όσο τα αδέρφια του. Με την εξάλειψη των συγκρίσεων, θα καταφέρεις να μεγιστοποιήσεις τον αυτοσεβασμό του και την ελαχιστοποίηση της αδελφικής αντιπαλότητας.
Δημιούργησε θετική διάθεση στο σπίτι
Το οικογενειακό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού αλλά και για την εξέλιξή του. Τόνισε τη σημασία της υποστήριξης και της αλληλοβοήθειας σε όποιον έχει ανάγκη.
Επαίνεσέ το μπροστά σε άλλους ενήλικες
Ένας έφηβος δεν θέλει να νιώθει ότι του συμπεριφέρονται ακόμα σαν ‘παιδί’. Συμπεριφέρσου του σαν να είναι ενήλικας και έπαινεσέ τον μπροστά σε ενήλικες, ακόμα και για κάτι μικρό, όπως η συμμετοχή του σε μία φιλανθρωπική οργάνωση ή μία σχολική επιτυχία.
Δείξε άνευ όρων αγάπη
Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες αν υπάρχει ένα σταθερό σύστημα στήριξης στο σπίτι. Υπενθύμισε στο παιδί σου ότι είσαι δίπλα του κάθε στιγμή, ακόμη κι όταν κάνει λάθη.