Όταν οι έφηβοι θέλουν να κάνουν τατουάζ…

Να του δώσω άδεια να κάνει τατουάζ; Κι αν το μετανιώσει;
Όταν οι έφηβοι θέλουν να κάνουν τατουάζ…



Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς όταν το παιδί τους λέει ότι θέλει να κάνει τατουάζ είναι να το επιπλήξουν ή να απορρίψουν κατευθείαν το αίτημά τους. Αντί να πουν ένα ξερό «όχι» οι γονείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιθυμία του παιδιού τους για να ανοίξουν διάλογο μαζί του. Οφείλουν να το ρωτήσουν πόσο καιρό σκέφτονται να κάνουν τατουάζ, γιατί είναι σημαντικό για εκείνα και τι είναι αυτό που θέλουν να εκφράσουν. Δεν έχει σημασία πόσο νέο είναι ένα άτομο. Δεν παύει να είναι μια προσωπικότητα που αξίζει αγάπη, σεβασμό και αποδοχή.

Και ενώ η αποδοχή είναι σημαντική, οι γονείς δεν πρέπει να βιαστούν για να δώσουν την άδειά τους σε έναν έφηβο κάτω των 18. Σύμφωνα με το περιοδικό Life with Teens οι έφηβοι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον να κλείσουν τα 18 μέχρι να κάνουν τατουάζ, με δεδομένο ότι προσδιορίζουν αυτό που είσαι και για να γίνει αυτό πρέπει να έχεις ζήσει κάποιες εμπειρίες ζωής.

Ο Azadeha Aalai, καθηγητής του Πανεπιστημίου George Washington σχολιάζει σχετικά: «Οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν τις συνέπειες που ενδεχομένως θα έχει μία τέτοια απόφαση. Πώς θα νιώθουν για το τατουάζ πέντε και δέκα χρόνια αργότερα;». Και παρόλο που τα τατουάζ μπορούν διορθωθούν, η διαδικασία είναι συνήθως κοστοβόρα, επώδυνη και όχι απόλυτα αποτελεσματική.  

Η εικόνα που ένας έφηβος έχει για τον εαυτό του και η αισθητική του μπορεί να αλλάξει πολύ μέσα στα χρόνια. Κατανόησε και σεβάσου την επιθυμία του παιδιού σου να διαμορφώσει την ταυτότητά του αλλά ενθάρρυνε τις μη μόνιμες μορφές έκφρασης όπως για παράδειγμα ένα χτένισμα ή το στιλ ντυσίματος. Επίσης, ένα προσωρινό τατουάζ θα μπορούσε να είναι μία καλή λύση.  

Παρόλα αυτά, δεν μπορείς να προβλέψεις αν ένας έφηβος θα μετανιώσει για το τατουάζ του. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2008, το 83% των ανθρώπων με τατουάζ δεν έχει μετανιώσει γι’ αυτή την απόφαση. Αλλά από εκείνους που το έχουν μετανιώσει, το 20% λέει ότι ο λόγος ήταν ότι έκαναν το τατουάζ σε πολύ νεαρή ηλικία.

Πηγή: http://www.lifewithteensmag.com/tattoos/