Ας μιλήσουμε για σεξ: Πώς να προσεγγίσεις το θέμα όταν το παιδί σου είναι στην εφηβεία

Παρά τα όσα πιστεύεις, πιθανότατα το παιδί σου να έχει ξεκινήσει κάποια σεξουαλική δραστηριότητα. Ουπς.
Ας μιλήσουμε για σεξ: Πώς να προσεγγίσεις το θέμα όταν το παιδί σου είναι στην εφηβεία



Όσο οι γονείς πιστεύουν ότι οι έφηβοι γιοι και κόρες τους δεν κάνουν κάτι παραπάνω από «παρέα» με τους συνομήλικούς τους από το αντίθετο φύλο, οι ίδιοι οι έφηβοι ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους.

Η ψυχίατρος Lynn Ponton, συγγραφέας του The Sex Lives of Teenagers, επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι έφηβοι έχουν σεξουαλική ζωή – στη φαντασία τους, με τον εαυτό τους ή με άλλους. Ωστόσο, οι περισσότεροι έφηβοι που συζητούν με τους γονείς τους θέματα εφηβείας, σεξουαλικότητας και σεξ αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δεν βοηθάει τους εφήβους, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν μία πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το σεξ και τις αλλαγές που βλέπουν στο σώμα τους, μέσα από ειλικρινείς συζητήσεις με τους γονείς τους.

Πώς μπορείς λοιπόν να μιλήσεις με το παιδί σου για σεξ όσο πιο «ανώδυνα» γίνεται;

Η εφηβεία είναι μία περίοδος που κάθε παιδί βιώνει πολλές αλλαγές τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Ένας καλός τρόπος να έρθεις πιο κοντά με το παιδί σου και να ξεκινήσεις μία συζήτηση είναι να αναφερθείς σε αυτές τις αλλαγές.

Μερικές φορές οι έφηβοι δέχονται μεγάλη πίεση από τον περίγυρο προκειμένου να προχωρήσουν σεξουαλικά. Είναι σημαντικό να μιλήσεις με το παιδί σου, ώστε να σου μιλήσει ανοιχτά μήπως βιώνει κάτι παρόμοιο.

Είναι σημαντικό να τονίσεις στο παιδί σου ότι πρόκειται για το δικό του σώμα και μόνο αυτό είναι υπεύθυνο για το τι θέλει να κάνει. Επίσης, πολλοί έφηβοι αγνοούν τους κινδύνους που κρύβει μία σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία ή έχουν λανθασμένες πληροφορίες. Η σωστή ενημέρωση είναι υποχρέωση κάθε γονιού.

Οι έφηβοι συχνά μπερδεύουν τη σεξουαλικότητα με το σεξ. Είναι καλό να βοηθήσεις το παιδί σου να τα διαχωρίσει και να μιλήσετε για ωριμότητα και υπομονή.

Το να μιλήσεις με το παιδί σου για ένα θέμα όπως το σεξ είναι από τις δύσκολες συζητήσεις που πρέπει να κάνεις ως γονιός. Ωστόσο, αν οπλιστείς με υπομονή και θάρρος μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να καταλάβει τους συναισθηματικούς και σωματικούς κινδύνους της σεξουαλικής συμπεριφοράς, τις ευθύνες αλλά και τη λειτουργία μίας υγιής σχέσης. Θυμήσου: Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να καθοδηγήσεις τις επιλογές του εφήβου από το τώρα.