Πάλι έγκυος; Πως θα αλλάξει τη ζωή σου ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού...

Πλέον είσαι καλύτερα προετοιμασμένη και πιο έτοιμη...
Πάλι έγκυος; Πως θα αλλάξει τη ζωή σου ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού...



Η αλήθεια είναι πως άπαξ και κάνεις το πρώτο σπάνια σταματάς. Γιατί αμέσως νιώθεις ότι το παιδάκι σου είναι καλό να έχει ένα αδερφάκι για να παίζει και μεγαλώνοντας ένα σημαντικό στήριγμα στη ζωή. Και πολύ καλά κάνεις! Γιατί είναι πολύ όμορφο και πολύ σημαντικό το παιδάκι σου να έχει αδερφάκι. Αυτό όμως τι σημαίνει για σένα; Είσαι προετοιμασμένη ότι θα έχεις πια μεγαλύτερη ευθύνη, περισσότερες υποχρεώσεις και λιγότερο χρόνο.

Στο πρώτο παιδί βέβαια, το άγχος είναι μεγαλύτερο, μιας και είναι η πρώτη φορά που γίνεσαι μητέρα και προσπαθείς να είσαι τέλεια σε όλα. Στο δεύτερο, θα ξεχάσεις αυτή τη μανία σου, να το θυμάσαι! Και θα δεις ότι θα είσαι πολύ πιο χαλαρή. Όχι μόνο γιατί έχεις ξαναζήσει την εμπειρία και είσαι πιο έτοιμη, αλλά κι επειδή δεν θα έχεις το χρόνο να ασχοληθείς τόσο. Ίσως ούτε την αντοχή. Γιατί μόλις έρθει το δεύτερο παιδάκι σου στον κόσμο, η ζωή σου θα αλλάξει. Και πάλι! Δες πως:

1. Θα πάψεις να δίνεις τόσο μεγάλη σημασία στα ρούχα που του φοράς. Στο πρώτο παιδί συνήθως αγοράζεις πολλά ρουχαλάκια και παπουτσάκια. Γιατί είναι τόσο κουκλίστικα και αξιαγάπητα που δεν μπορείς να αντισταθείς! Με αποτέλεσμα να έχεις ήδη μια ντουλάπα με ρούχα για το δεύτερο παιδάκι σου, σχεδόν καινούρια, μιας και τα μωρά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που τα ρούχα που του αγόραζες, αλλά και τα παπουτσάκια του, έχουν φορεθεί ελάχιστα.

2. Θα γίνεις πιο αναβλητική. Στο πρώτο σου παιδί δεν χαλούσες χατίρι! Ήθελε κούνιες; Το πήγαινες στις κούνιες. Ήθελε παγωτό; Του αγόραζες παγωτό. Πλέον θα σταματήσεις να αγχώνεσαι τόσο μήπως το στενοχωρήσεις αν δεν κάνεις κάτι που σου ζητήσει. Έχεις μάθει πια τον τρόπο να το ξεγελάσεις κααι να το κάνεις να ξεχαστεί!

3. Θα γίνεις περισσότερο υπομονετική. Αν έπρεπε να επιστρετεύσεις την υπομονή σου για να μεγαλώσεις το πρώτο σου παιδί, σκέψου πόση υπομονή χρειάζεται μόλις μπει στην οικογένεια και ένα δεύτερο. Βέβαια, έχεις πια μπει σε ένα ρυθμό και δεν θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα. Απλά θα σταματήσεις πια να ασχολείσαι τόσο πολύ με τα πάντα και θα εκπλαγείς με την υπομονή σου! Άλλωστε,ο χρόνος σου θα είναι πιο περιορισμένος, μιας και πλέον θα πρέπει να τον μοιράζεις και στα δύο σου παιδιά, οπότε δεν έχεις και άλλη επιλογή!

4. Θα σταματήσεις να έχεις τόσο αυστηρό πρόγραμμα. Στο πρώτο σου παιδί τηρούσες ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είχε συγκεκριμένη ώρα που έτρωγε και που το έβαζες για ύπνο. Με τον τρόπο αυτό έβρισκες κι εσύ χρόνο να ασχοληθείς με τον εαυτό σου, τον άντρα σου και το σπίτι, όταν το παιδί κοιμάται. Πλεόν, το πρόγραμμα αυτό θα το ξεχάσεις. Ή θα γίνεις αρκετά πιο ελαστική.

5. Η οδήγηση στο αμάξι δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια. Θα λέτε παιδικά τραγουδάκια και θα ακούτε παιδικά cd!

6. Θα αναθεωρήσεις για όλα τα βιβλία που διάβαζες σχετικά με το πως να μεγαλώσεις σωστά ένα παιδί. Γιατί πολύ απλά θα καταλάβεις ότι το μεγάλωμα ενός παιδιού δεν θέλει κανόνες. Το κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα και τη δική του προσωπικότητα, χρειάζεται και του αρέσουν διαφορετικά πράγματα. Και καλός γονέας είσαι όταν μαθαίνεις το παιδί σου, το ακούς, προσπαθείς να το καθοδηγήσεις και να του εμφυσήσεις ορισμένες αρχές, αλλά πάνω από όλα του αφήνεις το χώρο του. Το χώρο εκείνο που χρειάζεται για να διαμορφώσει τη δική του, ξεχωριστή προσωπικότητα. Όσα βιβλία και να διαβάσεις, θα δεις ότι στην πράξη θα τα ξεχάσεις όλα. Και το μητρικό ένστικτο θα σε καθοδηγήσει σωστά, ώστε να είσαι η μανούλα που πάντα ήθελαν τα παιδάκια σου!