Πέντε λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να μείνεις έγκυος

Πολλά είναι τα αίτια που εμποδίζουν τη γονιμότητά σου.
Πέντε λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να μείνεις έγκυος



Στην προσπάθειά της να μείνει έγκυος μία γυναίκα μπορεί να συναντήσει αρκετά εμπόδια που θα τη δυσκολέψουν. Το τελευταίο βέβαια που πρέπει να σου περάσει από το μυαλό είναι ότι αυτή η «δυσκολία» είναι σημάδι από τα Θεία, αφού πολλά είναι τα αίτια που στέκονται εμπόδιο στη γονιμότητα.

Φυσικά αίτια

Μεταξύ των φυσικών δυσλειτουργιών, όπως οι ανωμαλίες του σπέρματος και η ωοθηκική δυσλειτουργία, η Dr. Jamie Morris από το Reproductive Medicine Associates of New Jersey (RMANJ) τονίζει ότι η νούμερο ένα αιτία που βλέπει για την υπογονιμότητα είναι το μειωμένο αποθεματικό των ωοθηκών ή με άλλα λόγια, μια μειωμένη προμήθεια των αβγών στο σώμα μιας γυναίκας – κάτι που μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πέρασμα των χρόνων.

Αλλαγές στο βάρος

«Οι αυξανόμενες αλλαγές στο βάρος μπορούν να δυσκολέψουν τη γονιμότητα της γυναίκας», υποστηρίζει η ειδικός. «Η διατήρηση μίας υγιεινής είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη συνολική μας υγεία. Τόσο η σωστή διατροφή όσο και η αποφυγή σκαμπανεβάσματος στα κιλά παίζουν ρόλο όταν μία γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει» τονίζει η γιατρός.

Κατεστραμμένος αριθμός σπερματοζωαρίων

Ένα άρθρο στην Επιθεώρηση Environment International που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, υποστηρίζει ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου επηρεάζει αρνητικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. «Ωστόσο, δεν έχει ακόμα μελετηθεί η επίδραση στην κλινική υπογονιμότητα, έτσι δεν έχουμε οριστικά αποτελέσματα» προειδοποιεί η Dr. Martin, συμπληρώνοντας ότι θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψουν το σπέρμα.

Ιστορικό γυναικολογικών παθήσεων

«Αν μία γυναίκα δεν έχει κανονική έμμηνο ρύση ή έχει υποστεί κάποια πυελική διαταραχή, όπως ενδομητρίωση, σαλπιγγική απόφραξη ή έχει κάποια ιατρική πάθηση, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον γιατρό της και να ζητήσει κάποια αξιολόγηση της κατάστασής της» συμβουλεύει η γιατρός.

Ηλικία

«Παρόλο που είναι διαπιστωμένο ότι με το πέρασμα της ηλικίας μειώνονται τα επίπεδα γονιμότητας, πολλοί ασθενείς δείχνουν να μην το λαμβάνουν υπόψη τους» εξηγεί η γιατρός και συμπληρώνει: «Με τις νέες τεχνολογίες (κατάψυξη αβγών) οι γυναίκες έχουν περισσότερες επιλογές. Χρειάζεται όμως ένας καλός προγραμματισμός».