Μανούλες, το ξέρουμε, είσαστε κουρασμένες. Δεν κοιμάστε αρκετά και έχετε στο μυαλό σας καθημερινά την φροντίδα τόσων ανθρώπων. Τρέχετε από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν ησυχάζετε ποτέ. Όλα αυτά είναι κατανοητά, όμως πάνω απ’ όλα δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε και να φροντίζετε για την καλή ψυχολογία των παιδιών σας. Τα παιδιά σας πολλές φορές δεν έχει σημασία αν θα φάνε το καλύτερο παστίτσιο του κόσμου ή θα φορέσουν την τελευταία λέξη της μόδας. Αυτό που έχει σημασία είναι τα παιδιά σας να έχουν δίπλα τους εσάς και να αναπτυχθούν ψυχολογικά σωστά.
Από την Μπέτυ Σύγγελου
Για να τα βοηθήσεις παρακάτω σου παραθέτουμε κάποια πράγματα που μία μαμά δεν θα πρέπει να λέει ή να κάνει μπροστά στα παιδιά της.
1) Μην κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και σταμάτα να καταριέσαι όλη την ώρα τις καμπύλες σου. Αποφάσισέ το επιτέλους! Όπως άλλαξε η ζωή σου από τότε που έκανες παιδιά, έτσι άλλαξε και το σώμα σου. Δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο, αλλά ούτε και εσύ θα είσαι ποτέ ξανά ή ίδια.
2) Να μην προσέχεις τον εαυτό σου. Εντάξει δεν είπαμε να είσαι κάθε μέρα ντυμένη με συνολάκια και βαμμένη λες και θα πας σε κάποιο πάρτι, τουλάχιστον όμως προσπάθησε να είσαι περιποιημένη, τα παιδιά πάντα θέλουν να βλέπουν την μαμά τους όμορφη.
3) Να μην προσέχεις την υγεία σου. Εάν είσαι εσύ καλά σωματικά, τότε είναι και όλη η οικογένεια καλά. Μην παραμελείς τις επισκέψεις ρουτίνας στον γιατρό σου.
4) Να καπνίζεις μπροστά τους. Όλοι γνωρίζουμε τις καταστροφικές συνέπειες του τσιγάρου. Όμως ξέρουμε ότι είναι μιας μορφής εθισμός και καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να κοπεί τόσο εύκολα. Αν επιλέξεις να συνεχίσεις να καπνίζεις τουλάχιστον κάντο μακριά από τα παιδιά σου. Δεν είναι υποχρεωμένα ούτε να αναπνέουν τον καπνό του τσιγάρου σου, αλλά ούτε και να βλέπουν το πρότυπό τους να κάνει κάτι τόσο άσχημο.
5) Να λες όλη την ώρα ότι είναι όμορφη ή όμορφος. Φυσικά και θα πεις στα παιδιά σου ότι είναι τα πιο όμορφα παιδιά του κόσμου, όμως το να το επαναλαμβάνεις συνεχώς θα τους δημιουργήσει περισσότερο ναρκισσιστικά συναισθήματα παρά αυτοπεποίθηση.
6) Να ζυγίζεσαι. Η εβδομαδιαία ζύγιση είναι αποδεκτή, αλλά το να ζυγίζεσαι όλη την ώρα και να λες «πως είμαι έτσι», μόνο κακό μπορεί να κάνει στα παιδιά σου, πόσο μάλλον στον δικό σου ψυχισμό.
7) Να λες «δεν μπορείς». Είναι μία έκφραση που λέμε τόσο συχνά και όμως έχει τόσο καταστροφικές συνέπειες για την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού. Βγάλε την έκφραση «δεν μπορείς» από το λεξιλόγιό σου και ξεκίνα να λες απλά «μπορείς».
8) Να κριτικάρεις την εμφάνιση κάποιου ή να τονίζεις τα αρνητικά χαρακτηριστικά του. Το παιδί θα πρέπει να μάθει στην διαφορετικότητα και ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι αποδεκτός με όσες ατέλειες και αν έχει.
9) Να μην ξεχνάς να τα επιβραβεύεις. Κάθε παιδί χρειάζεται την επιβράβευση για να τονωθεί η αυτοπεποίθησή του. Από το πρώτο βήμα που θα κάνει μόνο του χωρίς βοήθεια, μέχρι το να δέσει μόνο του τα κορδόνια του παπουτσιού του, το παιδί έχει ανάγκη να ακούσει το μπράβο της μαμάς του.
10) Να τα συγκρίνεις με άλλους. Η σύγκριση με άλλα παιδάκια ή ακόμα χειρότερα με τα αδερφάκια επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην ψυχοσύνθεση του γι’ αυτό θα πρέπει να το αποφεύγεις συστηματικά.
11) Να κουτσομπολεύεις άλλους ανθρώπους. Αν το κάνεις αυτό, μην σου φανεί παράξενο όταν θα σε καλέσει ο καθηγητής του στο σχολείο και σου αναφέρει ότι είναι μεν καλή μαθήτρια, αλλά σχολιάζει και κουτσομπολεύει στην ώρα του μαθήματος. Γενικά καλό είναι το παιδί σου να μάθει στην ζωή του να μην μιλάει άσχημα ή επικριτικά για άλλους ανθρώπους.
12) Να μην αισθάνονται ότι δεν έχεις χρόνο για αυτά. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τον χρόνο μας και τον αποζητούν καθημερινά. Πολλές φορές με τρόπους που δεν είναι έκδηλοι. Προσπάθησε να αφιερώσεις χρόνο στα παιδιά σου καθημερινά και να τα κάνεις να αισθανθούν πολύτιμα. Γιατί είναι πολύτιμα!
13) Να λες «μην κλαις». Το να κλαίει κάποιος είναι πολλές φορές και ένδειξη υγείας. Σημαίνει ότι μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του, και μπορεί να τα διαχειριστεί. Όταν η κόρη σου ή γιος σου κλαίει γιατί τον στεναχώρησε ο φίλος του στο σχολείο, αγκάλιασε τον και και χάιδεψε το. Ένα «θα περάσει» είναι αρκετό.
14) Να λες «Κάτσε να έρθει ο μπαμπάς στο σπίτι και θα δεις τι θα γίνει». Οποιουδήποτε είδους τρομοκρατία στο παιδί να ξέρεις ότι είναι καταστροφική για την προσωπικότητά του. Ιδιαίτερα εάν αυτή η τρομοκρατία συνδέεται με ένα από τους δύο γονείς του. Ξέχασε αυτές τις αναχρονιστικές εκφράσεις και προσέγγισε τις αντιδράσεις του παιδιού σου με ΔΙΑΛΟΓΟ.
15) Να μην μιλάς ποτέ άσχημα για τον πατέρα τους. Όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι, όσο και αν έχεις κουραστεί με την συμπεριφορά του συζύγου σου, το παιδί σου δεν είναι η φίλη σου και δεν μπορεί να διαχειριστεί πληροφορίες που έχουν αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τον ίδιο του τον πατέρα. Συζήτησε τα προβλήματα σου με την φίλη ή τον φίλο σου και άσε τα παιδιά σου μακριά από αυτό.