7 σημάδια που δείχνουν ότι υπερβάλλεις ως γονιός

Απλά θυμήσου ότι κανείς δεν είναι τέλειος...
7 σημάδια που δείχνουν ότι υπερβάλλεις ως γονιός



Κανείς γονιός δεν μπορεί να είναι τέλειος στον ρόλο του γιατί πολύ απλά κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος. Πολλά λάθη γίνονται και υπερβολές και σε αυτό το άρθρο θα επιμείνουμε σε αυτό ακριβώς, στους γονείς που με την συμπεριφορά τους υπερβάλλουν είτε για καλό ή για τον αντίθετο σκοπό.

Τα παρακάτω σημάδια αποδεικνύουν ότι και εσύ υπερβάλλεις ως γονιός :  

1) Συνεχώς δίνεις επαίνους :

Οκ! Όταν ακόμα το παιδί σου είναι μικρό και συνεχώς κάνει καινούργια πράγματα και για πρώτη φορά εννοείται το επαινείς. Αλλά με το να τους λες μπράβο με το κάθε τι που κάνει ενώ το έχει πράξει άλλες 100 φορές, αυτό θεωρείται υπερβολή. Παν μέτρον άριστον...

2) Δίνεις πολλά δώρα ως ανταμοιβή :

Είναι λάθος λογική για να κάνει κάτι το παιδί σου που πρέπει ή εσύ ζητάς να του τάζεις και στην συνέχεια να του παίρνεις υλικά αγαθά. Ωραία τα δώρα αλλά για να έχουν σημασία πρέπει να δίνονται τις κατάλληλες στιγμές και στις σωστές περιστάσεις.

3) Έχεις χαμηλές προσδοκίες :

Tα παιδιά είναι πολύ έξυπνα, το ότι είναι μικρά και νεαρά στην ηλικία δεν σημαίνει ότι δεν σκέφτονται λογικά. Για παράδειγμα όταν ο γονείς πάνε στους δασκάλους και τους παρακαλούν για να βάλουν καλούς βαθμούς στα παιδιά τους, δείχνει καθαρά ότι δεν πιστεύουν ότι τα παιδιά τους μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους.

4) Δεν κατανέμεις αρμοδιότητες :

Eίναι καλό για τα ίδια τα παιδιά και για την υπόλοιπη ζωή τους, να τους δίνετε αρκετές αρμοδιότητες που συνδέονται άμεσα με αυτά. Δεν είναι δύσκολο το παιδί σου να πάρει και να βάλει το πιάτο του στον νεροχύτη μόλις τελειώσει το φαγητό του.

5) Επαναλαμβάνεσαι συνέχεια :

Όταν επιτέλους δώσεις αρμοδιότητες στο παιδί σου, εκεί κάπου γίνεται το λάθος και του λες συνεχώς πως να το κάνει και αν το κάνει σωστά. Το παιδί λογικά θα εκνευριστεί και θα τα παρατήσει όλα.

6) Βοηθάς χωρίς να σου έχει ζητηθεί :

Καταλαβαίνω ότι είσαι προστατευτικοί και οι μηχανισμοί σους ως γονιός λειτουργούν αστραπιαία, αλλά όταν πέσει το καπέλο μην τρέχεις σαν την τρελή να το πιάσεις και άφησε το παιδί σου να το κάνει μόνο του.

7) Προσπαθείς να αποτρέψεις όλα τα λάθη τους :

Δεν λέμε πως αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις; Έτσι άφησε το παιδί σου να πειραματιστεί με την επίβλεψη σου φυσικά και άστο να κάνει τα λάθη του. Μόνο έτσι θα καταλάβει τι είναι σωστό και τι λάθος.

 

Διάβασε εδώ, αν είσαι πραγματικά έτοιμη να κάνεις 2ο παιδί!