Τα περισσότερα παιδιά έχουν την κακιά συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους. Αρκετά, το σταματούν όσο μεγαλώνουν, αλλά όχι όλα. Ορισμένα συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι και την εφηβεία τους, ή ακόμα και μετά από αυτή. Η συνήθεια αυτή προκαλείται συνήθως από βαρεμάρα, αλλά φανερώνει και και κάτι βαθύτερο, καθώς έχει και ψυχολογικά αίτια. Γι’ αυτό, σαν γονιός, καλό είναι να βοηθήσεις το παιδί σου να αποβάλει αυτή τη συνήθεια, όσο είναι νωρίς.
1. Κάθε φορά που βλέπεις το παιδί σου να βάζει το δάχτυλο στο στόμα του, μην του φωνάξεις και μην υστεριάσεις. Πλήσίασέ το και σκαρφίσου κάτι για να το απασχολήσεις. Ξεκίνα ένα παιχνίδι ή ζήτησέ του να σου ζωγραφίσει κάτι. Σκέψου ο,τιδήποτε για να του τραβήξεις την προσοχή και να απασχολήσει τα χέρια του κάπου αλλού. Να συμμετέχεις κι εσύ στο παιχνίδι αυτό, ώστε να το κρατήσεις απασχολημένο για ώρα. Με τον τρόπο αυτό, θα ξεχάσει να πλησιάσει το χέρι του στα δόντια.
2. Αν το παιδάκι σου είναι αρκετά μικρό, μπορείς να βάλεις στα νύχια του κάτι πικρό, την ώρα που κοιμάται. ‘Οταν θα φέρει το δάχτυλο στο στόμα, η γεύση θα το δυσαρεστήσει και θα αποφύγει να επαναλάβει τη συνήθεια. Είναι ένα κόλπο που σκαρφίστηκαν μητέρες από την Ινδία και είναι αποτελεσματικό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λεμόνι και λίγο πιπέρι, η ξίδι, ή ακόμα να προμηθευτείς ειδικά μανό από το φαρμακείο, που χρησιμοποιούνται για το συγκεκριμένο λόγο, να δημιουργούν άσχημη γεύση, κάθε φορά που το παιδί σου επαναλαμβάνει την κακιά αυτή συνήθεια. Αυτό το κόλπο είναι αποτελεσματικό περισσότερο σε παιδάκια που είναι μέχρι 3 ετών.
3. Βγάλε το παιδάκι σου έξω. Πήγαινέ το στην πλατεία να παίξει ποδόσφαιρο ή στην παιδική χαρά. Βγείτε στην αυλή να παίξετε κυνηγητό ή κρυφτό. Αυτές οι δραστηριότητες θα το απασχολήσουν και δεν θα σκεφτεί να βάλει το δάχτυλο στο στόμα.
4. Αν το παιδί σου είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορείς να συζητήσεις μαζί του και να σε καταλαβαίνει, αν είναι κοντά στην ηλικία των 5, μίλησέ του για την βλαβερή και αντιαισθητική αυτή συνήθεια, να δαγκώνει τα νύχια του. Εξήγησέ του γιατί πρέπει να το σταματήσει. Μίλησέ του για το κακό που κάνει στα δόντια του και πες του πόσο άσχημα φαίνονται τα δάχτυλά του όταν τα δαγκώνει και ότι θα τον κοροϊδεύουν οι φίλοι του στο σχολείο αν τον βλέπουν να το κάνει.
5. Προσπάθησε κι εσύ σαν γονιός να καταλάβεις τους λόγους που το παιδί σου επαναλαμβάνει αυτή τη συνήθεια. Μήπως βαριέται; Μήπως φοβάται κάτι; Τι είναι αυτό που το ωθεί σε αυτή την πράξη; Παρατήρησε τη συμπεριφορά του για να δεις τους πραγματικούς λόγους. Με αυτό τον τρόπο θα το βοηθήσεις πιο ουσιαστικά και πιο αποτελεσματικά. Αν παρατηρήσεις ότι επαναλαμβάνει αυτή τη συνήθεια κάθε φορά που νιώθει ανασφάλεια ή που είναι μόνο του, ασχολήσου περισσότερο μαζί του, δίνε του φιλάκια και κάνε του περισσότερες αγκαλιές. Η αγκαλιά σου είναι καταφύγιο και το πιο ασφαλές μέρος για εκείνο. Αν λοιπόν η συνήθεια αυτή προκύπτει από κάποιο ψυχολογικό θέμα, αυτό που κυρίως χρειάζεται το παιδί σου, είναι αγάπη!
6. Τέλος, μια άλλη πιθανή αιτία που οδηγεί στη συνήθεια αυτή, είναι η έλλειψη ασβεστίου. Δίνε του τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως λαχανικά, γαλακτοκιμικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς.
Σε κάθε περίπτωση, απέφυγε να το μαλώσεις ή να του βάλεις κάποια τιμωρία, επειδή δαγκώνει τα δάχτυλά του ή τρώει τα νύχια του. Δεν θα καταφέρεις τίποτα έτσι! Πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και προσοχή στο παιδί σου. Μόνο τότε θα δεις αποτέλεσμα!