Δίγλωσσα παιδιά: Οι συμβουλές που πρέπει να ξέρεις

Τι λένε οι εμπειρογνώμονες και οι προσωπικές εμπειρίες;
Δίγλωσσα παιδιά: Οι συμβουλές που πρέπει να ξέρεις



Ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων της διγλωσσίας γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Τα δίγλωσσα άτομα είναι σε καλύτερη θέση να εναλλάσσουν εργασίες, έχουν αυξημένες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, και μπορούν να μάθουν μια τρίτη γλώσσα πολύ πιο εύκολα. Για τους ενήλικες εργαζόμενους, η διγλωσσία μπορεί να ανοίξει περισσότερες πόρτες σε θέσεις εργασίας, καθώς και για τους ηλικιωμένους μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει την άνοια, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer.

Αλλά μεγαλώνοντας παιδιά που μιλούν δεύτερη γλώσσα είναι δύσκολο, ακόμα και όταν οι γονείς φέρνουν κληρονομιά μια ξένη γλώσσα στην οικογένεια. Για μένα, που μεγάλωσα στο Χονγκ Κονγκ όπου κυριαρχεί η αγγλική γλώσσα, οι γονείς μου έπρεπε να με βοηθήσουν να μάθω τη μητρική τους γλώσσα (τα κορεάτικα). Αργότερα, όταν μετακομίσαμε στη Σεούλ, η πρόκληση με βοήθησε να εξισορροπήσω ανάμεσα στην αγγλική γλώσσα μιλώντας με φίλους και στο σχολείο (όπου πέρασα ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μου) και στην κορεάτικη γλώσσα που χρησιμοποιούσα στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους.

Όποια και αν είναι η περίπτωσή σας, εδώ είναι μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν με δύο γλώσσες, με βάση τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων και την προσωπική μου εμπειρία .

Καθορίστε τους στόχους σας

Αν εστιάσετε στους στόχους σας και καθορίσετε τις παραμέτρους, θα είναι βοηθητικό στην απόφασή σας για το πόσο πολύ θέλετε να κάνετε μια επένδυση εσείς, ως γονιός, στη διδασκαλία δεύτερης γλώσσας των παιδιών σας.

Ξεκινήστε νωρίς

Μερικοί ειδικοί λένε ότι η εκμάθηση της γλώσσας αρχίζει πραγματικά όταν το μωρό είναι ακόμα στη μήτρα της μητέρας του. Σύμφωνα με την έρευνα της Christine Moon στο Πανεπιστήμιο «Pacific Lutheran» στην Τακόμα, τα μωρά αναγνωρίζουν το μοτίβο ομιλίας της μητέρας τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 εβδομάδων της κύησης.

Δημιουργήστε ευκαιρίες

Είτε με τη βοήθεια χρημάτων, χρόνου, ή ενέργειας , θα πρέπει να εκθέσετε τα παιδιά σας σε ανθρώπους και καταστάσεις, όπου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ξένη γλώσσα. Βρείτε σχολεία ή παιδικούς σταθμούς που υποστηρίζουν την έγκαιρη εκπαίδευση γλώσσας, και αν δεν υπάρχει κάποιος στο σπίτι να μιλάει αυτή τη γλώσσα, προσλάβετε ένα δάσκαλο ή μια μπέιμπι σίτερ που να μιλά.

Ενισχύστε θετικά τη γλώσσα

Οι γονείς πρέπει να δείξουν στα παιδιά – όχι απλώς να τους λένε – ότι θέλουν να είναι επιτυχημένα, μιλώντας μια δεύτερη γλώσσα. Εάν είστε γονιός που ταξιδεύει, για παράδειγμα, πάρτε μερικές φράσεις από τη χώρα που επισκέπτεστε και διδάξτε τις στα παιδιά σας. Με αυτό τον τρόπο θα δουν την αξία της εκμάθησης μιας νέας γλώσσας.

Είναι πραγματικά μια δέσμευση

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η ανατροφή ενός δίγλωσσου παιδιού είναι μια μεγάλη δέσμευση. Ως γονείς, θα πρέπει να τα ενθαρρύνετε να μιλούν διάφορες γλώσσες, να τα περιβάλλετε με βιβλία, μουσική, παιχνίδια, και τηλεοπτικά προγράμματα, ακόμη και να ξοδέψετε χρήματα για τα σχολεία και τους δασκάλους. Κυρίως όμως, πρέπει να είστε υπομονετικοί και επίμονοι. Τα παιδιά ίσως δεν δείξουν σημάδια άπταιστης διγλωσσίας γρήγορα – και ίσως δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί πρέπει να τις μάθουν – αλλά θα έρθει κάποια στιγμή που θα σας ευχαριστούν γι’ αυτό.

Πηγή: mononews.gr