Από την στιγμή που θα έρθει το παιδί σου στον κόσμο, ένα από τα πράγματα για τα οποία θα αναρωτιέσαι είναι «αν θα είναι έξυπνο». Μέχρι πρόσφατα, οι έρευνες έδειχναν ότι η ευστροφία είναι ένα χαρακτηριστικό που κληρονομείται. Όμως πρόσφατες μελέτες φαίνεται να αλλάζουν αυτά τα δεδομένα και να υποστηρίζουν ότι τα παιδιά ναι μεν γεννιούνται με ένα βαθμό ευφυΐας, αλλά από εκεί και πέρα εάν ο βαθμός αυτός θα αυξηθεί εξαρτάται καθαρά από το περιβάλλον στο οποίο το παιδί μεγαλώνει, καθώς και από τα ερεθίσματα που δέχεται.
Από την Μπέτυ Σύγγελου
Έτσι λοιπόν, μην εφησυχάζεσαι αν ο άντρας σου είναι αριστούχος απόφοιτος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ή εσύ είναι μία πολύ επιτυχημένη δικηγόρος. Το παιδί σου ίσως κληρονομήσει τις κλίσεις και τα ταλέντα σας, αλλά θέλει την δική σου βοήθεια για να αναπτύξει την ευφυΐα του. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι:
Να μην μεγαλώνεις το παιδί σου σε μια γυάλα. Όλα ξεκινούν από την βρεφική ηλικία. Μην φοβάσαι να εκθέτεις το παιδί σου σε νέα ερεθίσματα και χώρους. Μην κλείνεις το βρεφάκι σου στο σπίτι. Όταν έχει περάσει ο πρώτος καιρός που θέλει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, και αν ο καιρός το επιτρέπει, πάρτο μαζί σου σε κάθε «δουλειά» που έχεις να κάνεις, σε κάθε επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς. H συχνή επαφή με τον κόσμο, ενεργοποιεί τις αισθήσεις του παιδιού σου και υποκινεί την περιέργειά του.
Να επικοινωνείς με το παιδί σου. Μίλησε του σαν να μιλούσες σε κάποιον συνομήλικο σου και εξήγησέ του τα πάντα. Ακόμα και αν δεν μπορεί να τα καταλάβει όλα, σίγουρα θα αισθανθεί ότι ενδιαφέρεσαι για αυτό και ότι το βάζεις «στο παιχνίδι» της επικοινωνίας και της μάθησης.
Να παίζεις μαζί του ή να του δίνεις κίνητρα να παίζει μόνο του, και οι δύο περιπτώσεις γυμνάζουν το μυαλό του. Γενικότερα είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος που θα διαθέσεις για παιχνίδι με το παιδί σου, και ακόμα πιο σημαντικό είναι να το αφήσεις να εξερευνήσει τα παιχνίδια μόνο του, χωρίς να παρεμβαίνεις με την πρώτη ευκαιρία. Ξέρεις ότι η υπερπροστασία μόνο άσχημα αποτελέσματα μπορεί να έχει.
Να διαβάζεις στο παιδί σου. Η επαφή με το βιβλίο είναι τόσο σημαντική και ανοίγει τους πνευματικούς ορίζοντες του παιδιού σου. Κάνε το διάβασμα καθημερινή ρουτίνα και γίνε κι εσύ το σωστό παράδειγμα προτιμώντας να διαβάσεις το βιβλίο σου και όχι να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου μπροστά στην τηλεόραση.
Να περιορίσεις στο ελάχιστο την επαφή με την τηλεόραση και τους υπολογιστές. Εννοείται ότι δεν μπορείς να στερήσεις από το παιδί σου την επαφή με την τηλεόραση ή τον υπολογιστή στο σπίτι σας, αλλά προσπάθησε όσο μπορείς να δίνεις κίνητρα για απασχόληση με κάτι άλλο. Η υπερβολική χρήση των συσκευών αυτών όπως γνωρίζεις «αποβλακώνει» όποιον τις χρησιμοποιεί.
Να δίνεις την ευκαιρία στο παιδί σου να βρεθεί στη φύση. Η φύση έχει να διδάξει τόσα πολλά στα μικρά παιδιά. Από ένα όμορφο λουλούδι που θα δει, μέχρι το κελάιδισμα ενός πουλιού που θα ακούσει, όλα αυτά αποτελούν νέες πληροφορίες για το μυαλουδάκι του παιδιού σου.
Μην ξεχνάς να επαινείς την περιέργειά του και να προσπαθείς να την διατηρείς με κάθε τρόπο. Θα ακούσεις πολλές φορές την έκφραση από τα χειλάκια του «γιατί μαμά» ή «γιατί μπαμπά», ίσως κάποιες φορές να σε κουράσει. Παρόλα αυτά η ανταπόκρισή σου σε αυτές τις ερωτήσεις θα βοηθήσει το παιδί σου να μάθει τον κόσμο που το περιβάλλει και να βάλει το μυαλό του να σκεφτεί όλα αυτά που εσύ με ηρεμία του δίδαξες.
Φυσικά το σημαντικότερο απ’ όλα που δεν θα πρέπει να ξεχνάς είναι να είσαι πάντα δίπλα στο παιδί σου και όχι από πάνω του, να το βοηθήσεις να ανοίξει τα φτερά του και να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του. Αν ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω, δεν είναι απαραίτητο ότι το παιδί σου θα γίνει ο επόμενος Αϊνστάιν, παρόλα αυτά θα το έχεις βοηθήσει να αισθανθεί ασφάλεια και σιγουριά για τον εαυτό του και για τις δυνατότητές του.