Πώς θα γίνεις ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου

Μπαμπάδες ακούστε τις συμβουλές μίας μαμάς.
Πώς θα γίνεις ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου



Η πατρότητα είναι μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες στη ζωή ενός άνδρα και είναι το ίδιο σημαντική όσο και η μητρότητα. Όλοι γνωρίζουμε ότι η σχέση της μητέρας με το παιδί της είναι πολύ σημαντική, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη σχέση του πατέρα με το παιδί του και το πόσο ο ρόλος του μπαμπά είναι σημαντικός και απαραίτητος για την σωστή ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο πατέρας που συμπεριφέρεται απέναντι στο παιδί του με στοργή και αγάπη, κρατάει στα χέρια του το κλειδί της ευτυχίας και της ψυχικής ισορροπίας του παιδιού του, αλλά και της αναγνώρισής του ως ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου.

Από την Μπέτυ Σύγγελου

Για να έρθει λοιπόν και για εσένα η ημέρα που θα ακούσεις το παιδί σου να σου λέει «Είσαι ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου» δεν θα πρέπει να ξεχνάς να κάνεις τα παρακάτω:

Καταρχήν απέβαλε από το μυαλό σου οποιαδήποτε αντίληψη που λέει ότι οι άντρες που αφιερώνονται στην οικογένεια τους είναι αποτυχημένοι επαγγελματικά. Το γεγονός ότι έχεις επιλέξει να περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο με την οικογένεια σου, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι και καλός στην δουλειά σου. Σημαίνει απλά ότι έχεις βάλει τις δικές σου προτεραιότητες και ξέρεις τι είναι πιο σημαντικό για εσένα.

Προσπάθησε να συμμετέχεις όσο πιο πολύ μπορείς. Το παιδί σου δεν θέλει μόνο την φυσική σου παρουσία στον χώρο, αλλά αποζητάει την προσοχή σου και λαχταράει να παίξει μαζί σου και να μοιραστεί όμορφες στιγμές. Έτσι καλό είναι την ώρα που θα αποφασίσεις να είσαι με το παιδί σου να το κάνεις με την καρδιά σου.

Ξέχνα ότι θα μεγαλώσεις τα παιδιά σου όπως ο δικός σου πατέρας μεγάλωσε εσένα. Το γεγονός ότι έχεις στο μυαλό σου τον τρόπο με τον οποίο ο πατέρας σου σε μεγάλωσε, δεν θα πρέπει να σε επηρεάζει. Προσπάθησε με βάση τις εμπειρίες και τις απόψεις σου, να δημιουργήσεις την δική σου ταυτότητα ως πατέρας. Ο ρόλος του πατέρα είναι εξελίξιμος και μεταβαλλόμενος και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κολλάς με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος.

Να εκφράζεις τα συναισθήματά σου με την κάθε ευκαιρία. Τα παιδιά λατρεύουν να ακούνε να τους λέμε ότι τα αγαπάμε, αλλά και ότι είναι τόσο σημαντικά για εμάς. Με την σωστή δόση αγάπης και έκφρασης συναισθημάτων, το παιδί σου θα νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη για τον εαυτό του, αλλά και για τους γύρω του.

Μείνε μόνος με τα παιδιά σου. Άφησε την γυναίκα σου να περάσει λίγο χρόνο μακριά από εσάς και γίνε εσύ ο «person in charge». Πολλές φορές οι μπαμπάδες έχουν τον ρόλο του βοηθού, είναι αυτοί που θα βοηθήσουν την μαμά να αλλάξει το μωρό, αυτοί που θα βοηθήσουν την μαμά να το κάνει μπάνιο. Εσύ λοιπόν πρέπει να το αλλάξεις αυτό το στερεότυπο. Πάρε ρόλο ενεργό, να ξέρεις ότι δέσιμο μπαμπά- παιδιού θα έρθει με αποκλειστικό χρόνο που θα περάσεις μαζί του. Έτσι το παιδί σου θα μάθει πως μπορεί να στηρίζεται και σε εσένα όσο και στην μαμά του.