14 tips για να βοηθήσεις το παιδί σου να χρησιμοποιεί σωστά την τηλεόραση

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Τηλεόρασης.
14 tips για να βοηθήσεις το παιδί σου να χρησιμοποιεί σωστά την τηλεόραση



Όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της τηλεόρασης όταν η χρήση της είναι παρατεταμένη, ιδιαίτερα όταν ο θεατής είναι ένα παιδί. Όμως ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και δεν μπορούμε να στερήσουμε ούτε και να στερηθούμε την επαφή με την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τα smartphones.

Αυτό που έχει σημασία, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την χρήση τους από παιδιά, είναι να χρησιμοποιείται πάντα προς όφελος και προσπαθώντας να περιορίζουμε τις αρνητικές της επιπτώσεις.

Σήμερα, 21 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Μέρα Τηλεόρασης και με αυτή την αφορμή, σου παραθέτουμε 14 tips ώστε να προστατεύσεις το παιδί σου από τις αρνητικές επιπτώσεις της τηλεόρασης και ίσως να μπορέσεις να την μετατρέψεις σε ένα καλό εργαλείο μάθησης.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει ότι τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με την τηλεόραση. Στα μωρά αναπτύσσεται ο εγκέφαλος τους με πολύ γρήγορους ρυθμούς και η τηλεόραση αποτελεί εμπόδιο στην αλληλεπίδραση που εκείνη την στιγμή το μωρό μπορεί να έχει παίζοντας, εξερευνώντας και όντας σε επαφή με τους γονείς του και άλλους ανθρώπους, δραστηριότητες που αναπτύσσουν τις φυσικές και σωματικές δεξιότητες καθώς και την συναισθηματική και κοινωνική του νοημοσύνη.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει ότι ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση από παιδιά πάνω των 2 ετών πρέπει να είναι 1 με 2 ώρες την ημέρα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει τα προγράμματα τα οποία θα παρακολουθούν τα παιδιά να είναι κατάλληλα για την ηλικία τους και να μην περιέχουν βία. Πρέπει να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να βοηθούν στην εξέλιξη της γλώσσας και των κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού. Για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να επιλέγονται προγράμματα τα οποία έχουν απλές ιστορίες, που να μοιάζουν περισσότερο με βιβλία ώστε να ενισχύεται το λεξιλόγιο και η σωστή χρήση του.

Χρησιμοποίησε την τηλεόραση σαν επιβράβευση. Πρότεινε στο παιδί σου ότι μπορεί να παρακολουθήσει τηλεόραση αν τελειώσει με τα μαθήματά του ή αν τελειώσει αυτό που έχει αναλάβει να κάνει.
Πάντα να επιλέγεις το πρόγραμμα που το παιδί σου θα παρακολουθήσει. Όταν η εκπομπή τελειώσει, κλείσε την τηλεόραση.

Επέλεξε εκπομπές οι οποίες προωθούν θετικές αξίες τις οποίες θέλεις το παιδί σου να υιοθετήσει, όπως η ευγένεια, η υπευθυνότητα, η συνεργασία.

Παρακολούθησε τηλεόραση μαζί με το παιδί σου και συζητήστε για αυτό που παρακολουθήσατε όταν τελειώσει. Εξήγησε του τις σκηνές βίας που μπορεί να δείτε, τονίζοντας του ότι οι διαφωνίες λύνονται με τον διάλογο και όχι με την βία. Επίσης επειδή πολλοί χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων έχουν υπερφυσικές δυνάμεις, εξήγησέ του ότι αυτό δεν είναι αληθινό και ότι οι «κανονικοί» άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν παρόμοια πράγματα. Το παιδί σου είναι σημαντικό να καταλάβει την διαφορά μεταξύ φανταστικού και αληθινού.

Ενθάρρυνε το παιδί σου να είναι ενεργός τηλεθεατής και να χρησιμοποιεί την τηλεόραση προς όφελός του, ενθαρρύνοντας το να χορέψει και να τραγουδήσει με τους χαρακτήρες που παρακολουθεί ή να περιγράψει τι είναι αυτό που βλέπει. Κάνε ερωτήσεις όπως «Εσύ τι θα έκανες αν αυτό συνέβαινε σε εσένα; Γιατί;»

Μην βάζεις τηλεόραση στο δωμάτιο του παιδιού σου!

Κλείσε την τηλεόραση κατά την διάρκεια του φαγητού ή όταν βρίσκεστε όλοι μαζί στο σαλόνι.

Μην αφήνεις ποτέ το παιδί σου να διαβάσει έχοντας την τηλεόραση ανοιχτή, ακόμα και αν είναι στην σίγαση.

Μην αφήνεις το παιδί σου να βλέπει τηλεόραση όταν την ίδια ώρα μπορεί να είναι έξω και να παίζει, ή να ζωγραφίζει, ή να διαβάζει ένα βιβλίο, ή να παίζει παζλ, ή να παίζει με τους φίλους του, ή να περνάει χρόνο με την οικογένειά του.

Στο σημείο του σπιτιού σου που υπάρχει τηλεόραση βάλε και όλες τις εναλλακτικές που μπορεί να έχει το παιδί σου. Γέμιζε το δωμάτιο με παιχνίδια, παζλ, βιβλία, οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με τηλεοπτική διασκέδαση.

Μην ξεχνάς ποτέ ότι εσύ είσαι το πρότυπο για το παιδί σου. Περιόρισε το να βλέπεις τηλεόραση στο ελάχιστο και έτσι να είσαι σίγουρη ότι το παιδί σου θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σου!

Πηγή: http://www.raisesmartkid.com

Επιμέλεια: Μπέτυ Σύγγελου