Σεξουαλική ζωή και κατάθλιψη: Τι πρέπει να κάνεις για να χαμογελάσεις

Τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις ενεργή τη σεξουαλικότητά σου, ενώ προσπαθείς να διαχειριστείς την κατάθλιψη.
Σεξουαλική ζωή και κατάθλιψη: Τι πρέπει να κάνεις για να χαμογελάσεις



Η κατάθλιψη μπορεί να δώσει ένα τεράστιο χτύπημα στη σεξουαλική σου ζωή είτε έχεις απλά τις «μαύρες σου» είτε πάσχεις από σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή. Η σεξουαλική ορμή μπορεί να μειωθεί, οι οργασμοί να εξελιχθούν σε σπάνιο φαινόμενο, να μην έχεις πλέον την ίδια ενέργεια για αγκαλιές και φιλιά και όλα όσα θεωρούσες μέχρι πρότινος ευχάριστα να μην σε κάνουν να νιώθεις πλέον καλά. Ωστόσο, η κατάθλιψη δεν πρέπει να γίνει ο λόγος για να σβήσει η σεξουαλική σου ζωή. Τα παρακάτω βήματα θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις κατά κάποιο τρόπο ενεργή τη σεξουαλικότητά σου, ενώ προσπαθείς να διαχειριστείς την κατάθλιψη.

Εστίασε στο θέμα της κατάθλιψης

Όσο αγνοείς το πρόβλημα της κατάθλιψης τόσο αυτό μεγαλώνει. Παρόλο που η ενεργή σεξουαλική ζωή αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας, θα πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στην ψυχική σου υγεία. Έτσι, θα μειώσεις τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην ερωτική σου ζωή.

Μίλα στον γιατρό σου σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή

Αν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι απαραίτητα για σε σένα, μίλα με τον γιατρό σου προκειμένου να δοκιμάσεις διαφορετικές φαρμακευτικές αγωγές. Βασιζόμενη στη σοβαρότητα της κατάστασής σου μπορείς, επίσης, να στραφείς σε εναλλακτικές μορφές θεραπείες.

Συζήτησε με τον σύντροφό σου

Πολλές φορές, είναι η έλλειψη επικοινωνίας ο βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να δεις την ερωτική σου ζωή να διαλύεται. Είναι σημαντικό να φανείς ειλικρινής στον σύντροφό σου για όλα όσα βιώνεις και αισθάνεσαι. Είναι φυσικό να αισθάνεται απογοητευμένος αν δεν κάνετε σεξ όσο συχνά θα ήθελε, αλλά αν του εξηγήσεις την κατάσταση θα τον βοηθήσεις να ηρεμήσει και να σε στηρίξει. Βοήθησε τον σύντροφό σου να καταλάβει ότι είναι η κατάθλιψη αυτή που μειώνει την επιθυμία σου για σεξ, και όχι εσύ, και βρες άλλους τρόπους για να του δείξεις την αγάπη και την αφοσίωσή σου.

Βάλε σε σειρά προτεραιότητας όλα όσα απολαμβάνεις στο σεξ

Αν νιώθεις ότι η σεξουαλική πράξη αυτή καθεαυτή σε κουράζει απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια και χρόνο, εστίασε σε όλα όσα απολαμβάνεις γύρω από αυτό, όπως ένα ερωτικό μασάζ. Αφιέρωσε χρόνο για αυτά τα «μικροπράγματα» και σύντομα θα καταλάβεις πώς κάθε μικρό βήμα σε οδηγεί στον μεγάλο στόχο σου.

Απλά κάντο

Θα βρεις αρκετά βοηθητικό το να κάνεις περιστασιακά σεξ ακόμα και αν δεν έχεις 100% διάθεση. Δεν εννοούμε φυσικά να πιέσεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που δεν θέλει ή δεν του αρέσει, αλλά μερικές φορές μία μικρή ώθηση μπορεί να φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Επίσης, το σεξ βοηθά στην παραγωγή ενδορφινών, κάτι που μπορεί να ανακουφίσει από τα ήπια καταθλιπτικά συμπτώματα.

Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου

Η κατάθλιψη είναι μια απίστευτα δύσκολη εμπειρία που μπορεί να βιώσει κανείς. Ενώ είναι εύκολο να βυθιστείς στην άσχημη αυτή κατάσταση, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσεις να φανείς καλή με τον εαυτό σου. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά, να τρως καλά και να βγαίνεις έξω όσο πιο συχνά μπορείς. Τέλος, προσπάθησε να βρεις διάφορους τρόπους που θα σου υπενθυμίσουν ότι εξακολουθείς να είσαι μία γυναίκα με σεξουαλικότητα, όπως το να διαβάσεις ένα ερωτικό μυθιστόρημα ή να αγοράσεις ένα σέξι εσώρουχο.