Παντρεύεσαι; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να πεις το ναι!

Γιατί το «Κι αυτοί ζήσαν καλά κι εμείς καλύτερα», δεν υπάρχει μόνο στα παραμύθια...
Παντρεύεσαι; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να πεις το ναι!



«Όλα του γάμου δύσκολα», λέει η σοφή παροιμία κι αυτό ακριβώς μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή, μέχρι να έρθει εκείνος ο πρίγκιπας του παραμυθιού, με το άσπρο άλογο. Εκείνος, που στα μάτια του θα δεις τον άντρα των ονείρων σου, τον πατέρα των παιδιών σου. Εκείνος που ορκίζεσαι ότι αποτελεί την εξαίρεση στον άτυπο κανόνα: «Όλοι οι άντρες είναι γουρούνια». Τι; Σου φαίνεται πολύ μελό; Κάπως έτσι δεν είναι η πραγματικότητα για την καθεμια μας; 

Στην εφηβεία, οι άντρες πάνε κι έρχονται. Άλλοι μένουν αρκετά, άλλοι πολύ λίγο. Κάθε σχέση της ζωής μας, μια εμπειρία και ένα μάθημα για την επόμενη που θα ακολουθήσει. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι.  Στη μεγάλη αυτή διαδρομή, καταλαβαίνεις τί θέλεις, τί σου ταιριάζει περισσότερο, τί ψαχνεις από έναν άντρα , μα πάνω απ’ όλα μαθαίνεις τον εαυτό σου κι αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό. Αποτελεί το μεγάλο εκείνο σκαλοπάτι που θα σε φέρει πιο κοντά στη μεγάλη και σημαντική επιλογή, στον άντρα που θα αποφασίσεις να μοιραστείς κάτι περισσότερο από  λίγες ώρες της ημέρας σου, από μερικά τηλεφωνήματα και μηνύματα στο κινητό. Θα μοιραστείς συναισθήματα, υποχρεώσεις, θα συμβιώσεις και τελικά, θα ανέβεις μαζί του τα σκαλιά της εκκλησίας.

Είτε έχεις ντυθεί νυφούλα, είτε όχι, οι παρακάτω κλασικές συμβουλές για το γάμο, σίγουρα θα σου φανούν πολύ οικείες. Δεν ξέρω αν θα δεις τον εαυτό σου μέσα σε κάποιες από αυτές, θα σου πω όμως, γιατί οι συμβουλές αυτές είναι τελικά απλά μύθοι και ψέματα. Ρίξε μια ματιά:

Λένε: «Ο γάμος είναι σκληρό και δύσκολο εγχείρημα».

Αυτό είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θέλει να ακούσει μια νεόνυμφη κοπέλα, ή κάποια που ετοιμάζεται να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια συνηθισμένη άποψη που, κατα κύριο λόγο, ειπώνεται από ανθρώπους «γαμοφοβικούς», που είχαν ίσως  έναν αποτυχημένο γάμο ή που «από άποψη» είναι κατά αυτής της ένωσης μεταξύ των ζευγαριών.

Η αλήθεια: Τίποτα στη ζωή δεν είναι εύκολο, πόσο μάλλον οι ανθρώπινες σχέσεις. Το γνωρίζεις καλά αυτο. Αλλά είναι άδικο να γενικεύουμε τόσο πολύ καταστάσεις. Έχουμε συχνά την τάση να βάζουμε  τα πάντα στο ίδιο καζάνι. Μεγάλο λάθος! Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, κάθε σχέση είναι διαφορετική και ο τρόπος που θα  τη διαμορφώσεις και θα  την εξελίξεις είναι καθαρά στο χέρι το δικό σου και του συντρόφου σου.

Οι εμπειρίες και τα μαθήματα του παρελθόντος θα σε βοηθήσουν σημαντικά σε αυτή σου την προσπάθεια. Ο γάμος είναι στην ουσία μια κοινή απόφαση, ένα βήμα παραπάνω στην κοινή ζωή που αποφασίσατε να δημιουργήσετε μαζί κι αυτό το βήμα προϋποθέτει αγάπη, ευθύνη, εμπιστοσύνη κι επιλογή.  Να θυμάσαι πως ο άντρας σου, δεν είναι μόνο ο γκόμενός σου αλλά και ο καλύτερός σου φίλος, ο πιο κοντινός σου άνθρωπος, η δική σου πια οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μοιράζεσαι μαζί του ό,τι σε προβληματίζει.

Τα πάνω και τα κάτω στις σχέσεις, πάνε κι έρχονται. Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σε φοβίζει. Είναι απόλυτα υγιές μια σχέση να περνάει απο φουρτούνες. Αρκεί να βρίσκετε τον τρόπο να τις αντιμετωπίζετε. Ο γάμος είναι ολοκλήρωση. Είστε πια δυο οντότητες σε μία. Δε χωράνε εγωισμοί. Όπως κάθε επιλογή σου, έτσι και αυτή του γάμου, πρέπει να τη στηρίζεις και να της δίνεις το χρόνο και τα εφόδια να ανθίζει.

Λένε: «Ο γάμος σου: μια μικρογραφία του γάμου των γονιών σου»

Οι εικόνες που έχεις από το σπίτι σου, αποτελούν είτε παράδειγμα προς μίμηση για τον δικό σου γάμο, είτε παράδειγμα προς αποφυγή. Αν μεγάλωσες σε ένα σπίτι γεμάτο στοργή, με δυο γονείς αγαπημένους, αυτόματα θέτεις την δική σου οικογένεια πρότυπο για εκείνη που θα δημιουργήσεις. Αν έχεις βιώσει καβγάδες και άσχημες συμπεριφορές, είναι λογικό να νιώθεις το φόβο της πιθανούς επανάληψής τους στη δική σου σχέση.

Η αλήθεια: Μην κάνεις το λάθος να συγκρίνεις άθελά σου τη σχέση σου με εκείνη των γονιών σου. Όλοι μας έχουμε ένα πρότυπο και σε όλους μας υπάρχει η ανασφάλεια μήπως παρεκκλίσουμε από το «τέλειο», «το ιδανικό» που έχουμε πλάσει στο μυαλό μας. Απέβαλε αυτές τις σκέψεις, πριν γίνουν από μόνες τους θηλιά και πνίξουν τον σύζυγό σου. Οι γονείς σου έκαναν τη δική τους οικογένεια, είτε είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο, είτε όχι. Κι εσύ τώρα κάνεις τη δική σου, βάζοντας τις δικές σου πινελιές. Φρόντισε αυτές οι πινελιές να έχουν τα χρώματα που εσύ θα επιλέξεις και όχι εκείνα που κουβάλησες από το σπίτι σου. Διαφορετικά, θα γίνεις όμηρος μιας ιστορίας η οποία μάλλον σε επέλεξε, παρά την επέλεξες κι απ’ την οποία πια θα είναι δύσκολο να αποδράσεις.

Λένε: «Μην πέφτεις για ύπνο θυμωμένη».

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να ξεκουράζεις το μυαλό σου, για να χαλαρώσεις και να ανακτήσεις δυνάμεις για την επόμενη ημέρα. Μπορεί να ακους συχνά ότι είναι λάθος να πηγαίνεις για ύπνο μετά από έναν τσακωμό με τον καλό σου, όντας ακόμα θυμωμένη και χωρίς πρώτα να τα έχετε βρει, μην το παίρνεις όμως τοις μετρητοίς. Καμιά φορά αυτό που απλά χρειάζεται για να φύγουν τα νεύρα, είναι ένας καλός ύπνος. Τόσο απλά!

Η αλήθεια: Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να πέφτεις στο κρεβάτι σου θυμωμένη, αλλά είναι ένας τρόπος να μάθεις να συγκρατείς  τον εαυτό σου απο εκρήξεις. Να αποφεύγεις λόγια που δραπετεύουν από το στόμα αφιλτράριστα πάνω στην ένταση της στιγμής και που το επόμενο δευτερόλεπτο θα ευχόσουν να τα είχες καταπιεί. Το πρωί, φρέσκια και με καθαρό μυαλό, έχεις όλο το χρόνο να σκεφτείς ψύχραιμα τον χθεσινό καβγά και να συζητήσεις πια ήρεμα και λογικά. Καλύτερο δεν ακούγεται;

Λένε: «Πάντα να λες ‘’Ναι’’ στη γυναίκα σου».

«Αυτό μάλιστα!», θα βιαστείς να πεις. Όμως, περίμενε!

Όντως, ακούγεται ωραίο να έχεις ένα σύζυγο που δεν σου χαλάει χατίρι. Αν όμως το σκεφτείς καλύτερα, δε βρίσκεις ότι είναι και πολύ βαρετό;

Η αλήθεια: Ο γάμος δεν είναι αγώνας δρόμου, στον οποίο κερδίζει μόνο ο ένας. Αν συνέβαινε αυτό, σκέψου πόσο δυστυχισμένος θα ήταν ο άλλος. Δεν θα υπήρχε καμία ισορροπία. Στο γάμο σου, να βαδίζεις χέρι-χέρι με τον άνθρωπό σου και αν κάποιο εμπόδιο βρεθεί στα πόδια του ενός, τότε ο άλλος να κάνει λίγο πίσω για να σηκώσει τον άνθρωπό του και να τον βοηθήσει να το προσπεράσει. Αλλά μόνο τότε. Και για λίγο. Όπως είπαμε και πριν, οι δυο σας είστε ένα πια. Μπορεί με το να υποχωρεί συνεχώς εκείνος, αφήνοντας να περάσει  το δικό σου, να σου δίνει μια πρώτη ικανοποίηση, πίστεψε με όμως, δημιουργείται πρόβλημα στη σχέση σου. Ο σύζυγός σου σύντομα θα νιώσει μόνος, δυστυχισμένος και μισός. Δεν είναι μόνος του σε όλο αυτό, μην το ξεχνάς! Και σταμάτα να πιστεύεις ότι έχεις πάντα δίκιο! Οι πιο υγιείς σχέσεις στηρίζονται στο «δούναι και λαβείν».

Λένε: «Η ‘’ποιότητα’’ μετράει, όχι η’’ποσότητα’’».

Υπάρχουν ζευγάρια που περηφανεύονται για την επιλογή τους να περνούν χρόνο χωριστά. Υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτο περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τα σαββατοκύριακα ή σε κοινές διακοπές.

Η αλήθεια: Είναι μύθος ότι τα ζευγάρια που επιλέγουν να κάνουν πράγματα ο καθένας μόνος του και για τον εαυτό του, όντας αρκετές ώρες της ημέρας ή και μέρες χωριστά, είναι πιο δεμένα ή πιο ερωτευμένα.  Στην πραγματικότητα, μετατρέπετε τη σχέση σας σε μια απλή συγκατοίκηση, αν δε μοιράζεστε την καθημερινότητά σας. Σίγουρα δε θέλεις να καταλήξετε να είστε απλά συγκάτοικοι!

Τα πιο αγαπημένα κι ερωτευμένα ζευγάρια, είναι εκείνα που επιλέγουν να περνούν μαζί τον ελεύθερό τους χρόνο, γιατί απλά αυτό τους γεμίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Το «μαζί» σας δένει, σας δυναμώνει, σας κάνει ισχυρούς. Αρκεί να περνάς καλά μαζί του κι εκείνος μαζί σου.

Η ποσότητα, δεν καταστρέφει την ποιότητα. Και «το πολύ μαζί σκοτώνει», μόνο όταν λείπουν βασικά πράγματα από τη σχέση που την κάνουν να νοσεί.

 

Πέρα από όλα αυτα, ένα να θυμάσαι! Να είσαι ο εαυτός σου! Γενικά, αλλά και στη σχέση σου! Γιατί κάτι που χτίζεται με αλήθεια και αυθεντικότητα, αποκτά γερές βάσεις και αντέχει στο χρόνο. Άλλωστε, αυτό δε θέλεις για το γάμο σου;