Είναι καταπιεστικός και θέλει συνεχώς να σε ελέγχει;

Τι να σκεφτείς πριν τον παρατήσεις...
Είναι καταπιεστικός και θέλει συνεχώς να σε ελέγχει;



Είναι από τους ανθρώπους που θέλουν συνεχώς να έχουν τον έλεγχο. Κι αυτό σε τρελαίνει, σε κουράζει και σε ξενερώνει. Νιώθει την ανάγκη να λέει πάντα την τελευταία κουβέντα, να επιβάλλει την άποψή του, να σε κατασκοπεύει, να ελέγχει τι κάνεις, πού είσαι και με ποιον. Θέλει να τα ξέρει όλα. Και παραπάνω από όσα χρειάζεται. Δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Προσπαθεί μονίμως να σε πείσει ότι είσαι λάθος, σου ασκεί συνεχώς κριτική και εννοείται ότι θεωρεί τη στάση του σωστή και άκρως φυσιολογική! Όποιος κι αν είναι αυτός ο άνθρωπος στη ζωή σου που παίζει αυτόν τον σκληρό, εκνευριστικό και ανούσιο ρόλο, ήρθε η ώρα να τον βάλεις στη θέση του. Είτε είναι το αγόρι σου, είτε οι γονείς σου, είτε κάποιος φίλος ή το αφεντικό σου. Βάλε τέλος σε αυτή την κατάσταση και σταμάτα να χαλάς τη ζαχαρένια σου εξαιτίας του, κάπως έτσι:

#1 Ας ξεκινήσουμε από το ότι δεν μπορείς να διορθώσεις και να αλλάξεις ένα τέτοιο άτομο. Μην προσπαθήσεις να του αλλάξεις συμπεριφορά και να τον λογικεύσεις. Ακόμα και να μπήκες σε αυτή τη διαδικασία, θα συνειδητοποίησες πλέον και μόνη σου ότι δε γίνεται τίποτα! Δυστυχώς! Ο μόνος άνθρωπος που μπορείς να αλλάξεις, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Αυτό είναι κάτι που οφείλεις να το ξέρεις: Δεν θα αλλάξει ποτέ αυτή την κακή του συνήθεια!

#2 Δεν προκειται ποτέ ένας τέτοιος άνθρωπος να νιώσει ικανοποιημένος. Ό, τι και να  κάνεις δεν του είναι ποτέ αρκετό, ή δεν είναι αρκετά καλό. Πάντα θα βρει κάτι να πει, κάτι να παρατηρήσει και να σχολιάσει. Ακόμα και αν προσπαθείς να κάνεις όλα όσα γνωρίζεις πως τον κάνουν ευτυχισμένο, η αυταρχική και προβληματική συμπεριφορά του θα είναι ακόμα εκεί, παρούσα! Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προχωρήσεις στο βήμα που θα ικανοποιήσει και θα ξαλαφρώσει εσένα: Βγάλε αυτόν τον άνθρωπο από τη ζωή σου, αν είναι απλά βάρος και ένα πρόσθετο άγχος.

#3 Σκέψου τον εαυτό σου και επέλεξε το καλύτερο για σένα. Έχεις μια αξιοπρέπεια. Μην αφήσεις κανέναν να σου την πατήσει. Επίσης, δε χρειάζεσαι έλεγχο για τη ζωή σου, τις επιλογές, τους φίλους και τους γνωστούς σου. Ξέρεις ποια είσαι, τι κάνεις και γιατί το κάνεις. Αυτό πρέπει να το θυμάσαι. Κάνε σωστές επιλογές. Διάλεξε να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε κάνουν χαρούμενη και σε πάνε μπροστά. Δε χρειάζεσαι κανέναν που το μόνο που έχει να σου προσφέρει είναι άγχος, ένταση και αρνητικά συναισθήματα.

#4 Μην ξεχνάς τα δικαιώματά σου. Όπως το δικαίωμα που έχεις να σου φέρονται δίκαια, σωστά και με ευγένεια, να σέβονται τις επιλογές και τα «θέλω» σου. Να σέβονται εσένα. Και όταν νιώθεις ότι σε μειώνουν ή είναι άδικοι μαζί σου, να απαντάς ανάλογα. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε ποδοπατήσει.

#5 Κράτα απόσταση από εκείνους που σου ασκούν έλεγχο και σε καταπιέζουν. Φυσική και συναισθηματική.

#6 Σκέψου τις απαιτήσεις που έχεις από τους ανθρώπους που είναι γύρω σου. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στη ζωή σου και να κριτικάρει τις προσωπικές σου επιλογές. Ακόμα και ο φίλος σου πρέπει να γνωρίζει τα όρια και να μην τα ξεπερνάει. Αν ασχολείται συνεχώς με το παρελθόν σου και να σου κάνει έλεγχο για κάθε άνθρωπο που σε περιτριγυρίζει, είτε στο δρόμο, είτε στο facebook, είσαι σε μια αρρωστημένη σχέση που δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να διορθωθεί. Και ξέρεις τι λένε: Ό,τι δε λύνεται, κόβεται.

#7 Μην τα κρατάς μέσα σου. Δεν θα κερδίσεις τίποτα με το να καταπίνεις τα προβλήματα, να καταπιέζεις τον εαυτό σου και να μη μιλάς. Σταμάτα να υποφέρεις και να χαλάς τη ζωή σου και τις στιγμές σου εξαιτίας κάποιου τρίτου. Μίλα ή δράσε. Γιατί μαζεύεις, μαζεύεις και πόσα να αντέξεις; Κάποια στιγμή θα σκάσεις!

#8 Μίλα του ξεκάθαρα (αν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του και είναι της κουβέντας). Γιατί όπως είπαμε πιο πριν, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι συζήτητση είναι να μένουν κολλημένοι στα πιστεύω τους και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα επιβάλλουν. Αν έχεις να κάνεις με τέτοια περίπτωση, δεν θα βρεις άκρη.  Δε χάνεις όμως τίποτα να του μιλήσεις ειλικρινά για όλα όσα νιώθεις και για τον τρόπο που σε επηρεάζει η καταπιεστική συμπεριφορά του. Χωρίς συναισθηματισμούς, νεύρα ή κλάμματα. Μια ξεκάθαρη, ειλικρινή κουβέντα για να βγάλεις όλα όσα έχεις από μέσα σου. Αν καταλάβει, καλώς. Αν όχι, τουλάχιστον θα νιώσεις καλύτερα που τα είπες.

#9 Αν σε ελέγχει συνεχώς, δεν σε σέβεται. Μπορεί να ισχυρίζεται ότι το κάνει από ενδιαφέρον, ότι θέλει να γνωρίζει τα πάντα για εσένα επειδή σε αγαπάει και θέλει να σε προστατεύει, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι δε σε σέβεται. Οι άνθρωποι δεν είναι πιόνια. Αν δεν ξέρει να εκτιμάει τον προσωπικό χώρο του άλλου, τους φίλους (που μπορεί και να μην ξέρει), τις επαγγελματικές και διαπροσωπικές συναναστροφές σου με άλλους ανθρώπους, ας μείνει μόνος του. Ας πάρει ένα σκύλο, να του ασκεί εξουσία και να το παίζει αφεντικό. Δεν είναι για εσένα.

Τέτοιοι άνθρωποι σε επηρεάζουν και σε αλλοιώνουν χωρίς να το καταλάβεις. Σου αλλάζουν το χαρακτήρα σου, τον ενθουσιασμό σου και την αυτοεκτίμηση που κάποτε είχες. Σου προσθέτουν άγχος και νεύρα. Σε κουράζουν. Σε εξαντλούν και τελικά καταφέρνουν να κάνουν αυτό που από την αρχή ήθελαν. Να σε ελέγχουν. Είτε γιατί έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι σε εξουσιάζουν, είτε γιατί αυτό τους δίνει δύναμη, είτε γιατί είναι κομπλεξικοί ή ζηλιάρηδες. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που το κάνουν, επικεντρώσου σε αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ: Μην τους το επιτρέπεις!

Είναι ζηλιάρης; Αυτά είναι τα σημάδια που το αποδεικνύουν κι ας μην το παραδέχεται. Δώσε προσοχή!