Μία αληθινή ιστορία: Όλα όσα μου δίδαξε το διαζύγιό μου

Μια γυναίκα μιλάει για τη ζωή της μετά το χωρισμό.
Μία αληθινή ιστορία: Όλα όσα μου δίδαξε το διαζύγιό μου



Κάθε χωρισμός είναι επώδυνος. Πολλοί τον παρομοιάζουν με έναν μικρό θάνατο και δεν έχουν άδικο. Ευτυχώς όμως, ορισμένες φορές το διαζύγιο σηματοδοτεί το τέλος μιας προβληματικής, αρρωστημένης κατάστασης και την αρχή μιας νέας ζωής. Θα στεναχωρηθείς, θα απογοητευτείς, αλλά θα συνεχίσεις. Γιατί έχεις μια ζωή να ζήσεις και δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις στην επόμενη στροφή. Αυτό έκανε και μια γυναίκα που πρόσφατα πήρε διαζύγιο από τον άντρα της και μοιράζεται μαζί σου όσα έμαθε από το χωρισμό της.

«Η χειρότερη περίοδος για εμένα ήταν όταν άρχισα πια να συνειδητοποιώ ότι αυτή η σχέση δεν έχει μέλλον. Εξάντλησα τον εαυτό μου. Έκανα πραγματικά ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να σώσω το γάμο μου. Δεν τα κατάφερα. Κυνηγούσα μια μπάλα σε απότομη κατηφόρα. Κάποια στιγμή έπρεπε να τα παρατήσω. Για το καλό μου. Για το καλό μας. Αποδείχτηκε ότι με απατούσε. Διατηρούσε δεσμό με μια άλλη γυναίκα. Τον μοιραζόμουν. Χωρίς να το ξέρω. Χωρίς να το θέλω. Τον σιχάθηκα. Ήμουν μόνη μου σε όλο αυτό για καιρό και μόνη μου πάλευα για δύο, ενώ εκείνος έδινε αλλού τον έρωτά του. Τι προδοσία! Ήμουν μπερδεμένη και φοβόμουν. Πώς πετάς έτσι απλά 13 χρόνια γάμου και 20 χρόνια σχέσης; Και τα παιδιά πώς θα το πάρουν; Θα καταλάβουν; Τελικά χώρισα. Και σώθηκα! Σήμερα, ζω καλά. Νιώθω ευτυχισμένη. Τα έχω καλά με τον εαυτό μου, που τόσο καιρό τον είχα παραμελήσει. Το διαζύγιο ήταν η πιο δύσκολη και ταυτόχρονα η πιο σημαντική απόφαση που πήρα για τον εαυτό μου. Σήμερα είμαι πάλι ερωτευμένη. Το διαζύγιο μου δίδαξε πολλά και θα τα διαβάσεις παρακάτω».

#1 Κανείς δεν μπορεί να σε νιώσει και να σε καταλάβει καλύτερα από τον ίδιο σου τον εαυτό. Να είσαι προσεκτική με τα άτομα που θα έχεις δίπλα σου αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη για εσένα περίοδο. Άκου τι έχουν να σου πουν, αλλά μην αφήνεις να επηρεάσουν τα θέλω σου. Μόνο εσύ έχεις λόγο στη ζωή σου και τι περνάς το γνωρίζεις μόνο εσύ.

#2 Η εμπιστοσύνη σου δεν πρέπει να κλονιστεί. Μην κλειστείς στον εαυτό σου. Θα ξαναερωτευτείς. Θα ξαναεμπιστευτείς. Μην κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι είναι όλοι ίδιοι, επειδή εκείνος δεν σε σεβάστηκε και δεν ήταν σωστός απέναντί σου.

#3 Να είσαι ειλικρινής με τα παιδιά σου. Όσο υπάρχει ειλικρίνεια, η σχέση σας θα γίνει ακόμα πιο δυνατή. Τα παιδιά μπορεί να στεναχωρηθούν, αλλά θα καταλάβουν. Γιατί αγαπούν τους γονείς τους και τους θέλουν ευτυχισμένους. Έστω κι αν η ευτυχία τους δεν κρύβεται στο «μαζί».

#4 Δεν πειράζει αν δεν μπορείς να το ξεπεράσεις αμέσως. Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο. Δε συνηθίζεται αμέσως μια τέτοια αλλαγή ζωής. Αλλά πίστεψε ότι  πήρες μια γενναία απόφαση και δώσε στον εαυτό σου χρόνο.

#5 Δε φοβάμαι πια τις σχέσεις. Αφού κατάφερες να κάνεις αυτό το μεγάλο βήμα στη ζωή σου, αφού διαχειρίστηκες τον πόνο και τόσα προβλήματα, αφού ξεπέρασες αναμνήσεις και συναισθήματα που θα μπορούσαν να σε κρατήσουν πίσω, είσαι πια δυνατή και μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Θα δεις ότι πλέον θα είσαι πιο ανοιχτή και περισσότερο χαλαρή στις διαπροσωπικές σου σχέσεις.

#6 Ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Ή καλύτερα, δεν μπορείς εσύ να αλλάξεις κάποιον. Ο μόνος που μπορείς να ελέγξεις, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.

#7 Μην κρίνεις αν δεν γνωρίζεις. Ποτέ δεν ξέρεις πώς είναι μια κατάσταση όταν δεν την έχεις ζήσει.

#8 Δεν υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Μην ψάχνεις το γιατί και μην το αφήνεις να σε βασανίζει. Δεν υπάρχει για όλα απάντηση και λογική εξήγηση. Προχώρα. Καμιά φορά συμβαίνουν άσχημα πράγματα και στους πιο καλούς ανθρώπους. Ίσως στο μέλλον να πάρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις και να καταλάβεις γιατί έπρεπε να έρθουν έτσι τα πράγματα τελικά.

Νιώθεις ότι σε παραμελεί και δεν ξέρεις πώς να του το πεις; Ήρθε η ώρα για μια ειλικρινή συζήτηση. Διάβασε εδώ πώς να το χειριστείς.