Μήπως είσαι σε μια σχέση που σε κάνει δυστυχισμένη;

Καμιά φορά μπορεί να μην το καταλαβαίνεις ή να μη θες να το δεις.
Μήπως είσαι σε μια σχέση που σε κάνει δυστυχισμένη;



Δύσκολα το παραδέχεσαι ότι δεν είσαι ευτυχισμένη στη σχέση σου. Είτε απο φόβο, είτε εξαιτίας της συνήθειας που σε κρατάει εκεί, δέσμια, είτε επειδή τον αγαπάς. Πολύ. Κι ελπίζεις πως η κατάσταση αυτή θα αλλάξει. Καιρό ήλπιζες... Ευχόσουν να είναι απλά μια φάση, αλλά πάει καιρός που νιώθεις περίεργα. Ειδικά αν βρίσκεσαι σε μια μακροχρόνια σχέση, σπάνια αφήνεις τον εαυτό σου να παραδεχτεί ότι δεν περνάει καλά. Βρίσκεις συνεχώς δικαιολογίες και τρόπους να πιστέψεις ότι είσαι καλά, ευτυχισμένη. Ότι δεν σου λείπει κάτι και ότι είναι λογικό η σχέση με τον καιρό να αλλάζει. Το ίδιο και τα συναισθήματα.

Είτε εθελοτυφλείς, είτε δεν είσαι σίγουρη αν η σχέση σου σε γεμίζει πια, τα σημάδια που θα διαβάσεις παρακάτω, μαρτυρούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Με εσένα αφενός, με εκείνον αφετέρου.

#1 Φοβάσαι να μείνεις μόνη σου. Γι’ αυτό και δεν παραδέχεσαι ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό (άσχετα αν δεν καταφέρνεις ποτέ να τον ξεγελάσεις) ότι δεν είσαι καλά. Ακόμα και όταν νιώθεις ότι πνίγεσαι, αποφεύγεις να μιλήσεις στον σύντροφό σου. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Φοβάσαι μήπως τσακωθείτε και με τη σκέψη αυτή αλλάζεις αμέσως γνώμη και σκέφτεσαι ότι είσαι υπερβολική και πως η σχέση σου είναι μία χαρά.

#2 Υπάρχουν φορές που σκέφτεσαι το χωρισμό και προσπαθείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς εκείνον. Πράγμα δύσκολο, μετά από τόσο καιρό. Συνήθως, επικρατεί η δύναμη της συνήθειας και σε κρατάει πίσω, κόβοντάς σου τα φτερά κι εμποδίζοντάς σε να φύγεις. Και μόνο όμως που σκέφτεσαι το χωρισμό, άσχετα αν θα καταφέρεις να πάρεις την απόφαση να μείνεις μόνη σου, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ότι κάτι σου λείπει και προφανώς η σχέση σου δεν σε γεμίζει πια.

#3 Προσποιείσαι συχνά. Καταπίνεις συναισθήματα και σκέψεις, μόνο και μόνο για να δείχνεις εντάξει απέναντί του. Είναι σαν να φοράς μια μάσκα όταν είστε μαζί. Ένα χαμόγελο ψεύτικο, σε ένα πρόσωπο θλιμμένο και μια ψυχή μπερδεμένη, όπως ένας κλόουν. Δεν πρέπει να είναι έτσι οι σχέσεις όμως. Με τον άνθρωπό σου πρέπει να μοιράζεσαι τα πάντα και να είσαι ο εαυτός σου. Όπως κι εκείνος οφείλει να σε διαβάζει σαν ανοιχτό βιβλίο, αν η σχέση σας μετράει χρόνια. Αν αυτά δεν συμβαίνουν πια, κάτι έχει σπάσει.

#4 Φλερτάρεις πολύ όταν βγαίνεις έξω με φίλες. Είσαι ανήσυχη και κοιτάς συνεχώς γύρω σου. Ψάχνεις την επιβεβαίωση, ή μήπως και κάποια γνωριμία που θα σε βοηθήσει να φύγεις από εκείνον; Πολλές φορές εμείς οι γυναίκες, βρίσκουμε πρώτα τον επόμενο, πριν αφήσουμε τη σχέση μας, ακριβώς γιατί μας τρομάζει να μείνουμε μόνες. Όταν είσαι με κάποιον που θέλεις πραγματικά και με τον οποίο είσαι ευτυχισμένη, δεν έχεις την ανάγκη να κοιτάξεις γύρω σου.

#5 Νιώθεις συνεχώς ένα βάρος στο στήθος. Το λες και κατάθλιψη. Αλλά το ίδιο βάρος νιώθεις και όταν σκέφτεσαι να χωρίσεις. Δεν μπορείς να σκεφτείς το μέλλον σου χωρίς εκείνον.

#6 Όταν φέρνεις στο μυαλό σου το μέλλον σου, ο άντρας που σε πλαισιώνει είναι κάποιος άλλος. Με διαφορετικό χαρακτήρα και συνήθειες. Σκέφτεσαι αυτό που σου λείπει. Αυτό πρέπει να σε ανησυχήσει. Αν μπορείς να κάνεις όνειρα στα οποία ο σύντροφός σου δεν έχει θέση, τότε γιατί είσαι ακόμα μαζί του;

#7 Δε μιλάς συχνά για τη σχέση σου. Δε νιώθεις ότι έχεις και κάτι να πεις. Αν ήσουν πραγματικά ευτυχισμένη, θα μιλούσες συνέχεια για εκείνον στην παρέα. Όπως έκανες πιο παλιά... Επίσης, αν κάνεις μια νέα γνωριμία, δεν αναφέρεις ότι έχεις σχέση. Δε λες ψέματα, αλλά δεν το φανερώνεις κιόλας. Ακόμα ένα σημάδι ότι κάτι τρέχει.

#8 Μειώνεις συχνά τον άνθρωπό σου. Βρίσκεις πια χιλιάδες ελατώμματα και του τα πετάς συνεχώς. Δεν το θέλεις, αλλά σου βγαίνει αυθόρμητα.

#9 Μένεις μαζί του ελπίζοντας ότι θα αλλάξει. Δε θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά θαύματα δεν γίνονται.

#10 Προτιμάς να περνάς χρόνο μακριά του. Περνάς καλύτερα με φίλους και απολαμβάνεις περισσότερο το σπίτι σας όταν δεν είναι εκείνος εκεί.

Η συνήθεια είναι μεγάλο πράγμα και δεν σε αφήνει να σκεφτείς καθαρά. Ή καλύτερα, δεν σου επιτρέπει να πάρεις την αποφαση αυτή που θα σε κάνει χαρούμενη. Αμελείς και καταπιέζεις τον εαυτό σου, χωρίς να το θέλεις. Εκείνος τι κάνει; Κι εσύ, γιατί να βασανίζεσαι έτσι; Την σχέση, την κρατάνε δύο. Αν νιώθεις πια ότι είσαι μόνη σου, μπορείς και χωρίς εκείνον...

Μήπως τελικά ενδιαφέρεσαι περισσότερο για εκείνον, παρά για εσένα την ίδια; Αυτό το άρθρο θα σου δώσει την απάντηση.