Ψυχολογική βία: 6 τρόποι για να τη διακρίνεις στη σχέση σου

Και να προστατευτείς...
Ψυχολογική βία: 6 τρόποι για να τη διακρίνεις στη σχέση σου



Σε κανέναν άνθρωπο στη γη δεν αξίζει η βία, είτε αυτή είναι σωματική, είτε ψυχολογική. Μόνο που τη σωματική βία την αντιλαμβάνεσαι και τη διακρίνεις εύκολα, κάτι που δεν συμβαίνει πάντοτε με την ψυχολογική. Και αυτό είναι πρόβλημα σοβαρό. Ορισμένες φορές, ο ευάλωτος και αδύναμος χαρακτήρας μας, ο φόβος και η αναβλητικότητα που συνδέονται με την άρνηση της απόφασης να αλλάξεις τη ζωή σου και να κόψεις τα δεσμά με τη νοσηρή και προβληματική αυτή κατάσταση που βιώνεις, σε κρατούν εκεί, δέσμια και δυστυχισμένη.

Η ψυχολογική βία υπάρχει εκεί έξω, παντού γύρω μας και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές και ποικίλους τρόπους. Είναι μέρος πολλών σχέσεων και καταστρέφει την ψυχική υγεία ανθρώπων. Πρέπει να τη διακρίνεις για να σωθείς, πριν να είναι πολύ αργά. Πριν φτάσει η στιγμή να χάσεις εντελώς τον εαυτό σου, την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό σου. Πρέπει να είσαι με κάποιον που σε σέβεται και σου το δείχνει, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Με κάποιον που έχει ευγενικούς τρόπους και ξέρει πώς πρέπει να φέρεται σε μία γυναίκα. Κάποιον που είναι υγιής και ικανός να έχει μια εξίσου υγιή κι ευτυχισμένη σχέση, κάνοντας τη σύντροφό του να νιώθει ξεχωριστή, πριγκίπισσα.

Πόσο ευτυχισμένη είσαι με τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να έχεις δίπλα σου; Έχεις τη σχέση που σου αξίζει; Αν νιώθεις άσχημα εκεί που είσαι, αν κάτι μέσα σου σε πνίγει, σε βαραίνει και σε στενοχωρεί, δεν πρέπει να κλείνεις τα μάτια. Οφείλεις να ψάξεις τι είναι αυτό που φταίει. Πόσο σίγουρη είσαι ότι μπορείς να διακρίνεις την ψυχολογική βία κι αν αυτή υπάρχει και στη δική σου σχέση; Αν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά, αν πολλές φορές έχεις αντιληφθεί ότι ο σύντροφός σου ξεπερνάει τα όρια και εκδηλώνει κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές, οφείλεις να ακούσεις τη φωνή μέσα σου που σου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να τρέξεις προς την έξοδο, πριν παγιδευτείς για τα καλά μέσα στο λαβύρινθο που σε έχει τοποθετήσει.

Αυτά τα σημάδια είναι σημαντικά και πρέπει να τα προσέξεις:

#1 Ο τρόπος που αντιδράει σε δύσκολες καταστάσεις, ή σε τσακωμούς, είναι πιο τρομακτικός από το ίδιο το πρόβλημα. Αν φοβάσαι να του μιλήσεις για πράγματα που αφορούν τη σχέση σας, ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα, επειδή φοβάσαι την αντίδρασή του, αν τρέμεις στην ιδέα να μοιραστείς μαζί του ένα πρόβλημα γιατί γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι θα χάσει την ψυχραιμία του και θα νευριάσει, αν ξέρεις ότι πάντα ρίχνει το φταίξιμο σε εσένα για ό,τι κι αν συμβαίνει, τότε η επιλογή συντρόφου που έχεις κάνει είναι ένα τεράστιο λάθος. Όταν ο σύντροφός σου σε τρομάζει περισσότερο από το θέμα που έχει προκύψει, τότε ναι, αυτό είναι μια μορφή ψυχολογικής βίας.

#2 Ελέγχει το πορτοφόλι σου και σου παίρνει τα λεφτά σου. Η οικονομική βία είναι ένα τεράστιο θέμα που υπάρχει δυστυχώς σε πολές σχέσεις, με αποτέλεσμα να παγιδεύεσαι σε αυτές, ακόμα κι αν έχεις ξυπνήσει από το λήθαργο κι έχεις αποφασίσει να φύγεις. Έλα όμως που είσαι οικονομικά εξαρτημένη από εκείνον, γιατί είχες κάποτε κάνει το λάθος να του επιτρέψεις να ασκεί απόλυτο έλεγχο στα οικονομικά σου και στα περιουσιακά σου στοιχεία! Ξέρεις πόσες περιπτώσεις γυναικών γνωρίζω, που μένουν σε μία προβληματική σχέση με ένα άντρα εντελώς ακατάλληλο, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν την κατάλληλη βάση για να φύγουν;

#3 Προσπαθεί να σε απομακρύνει από την οικογένεια και τους φίλους σου. Θέλει να είσαι υποχείριό του και φοβάται μήπως κάποιος δικός σου προσπαθήσει να σε γλιτώσει από αυτή την κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο σε φυλακίζει σε αυτή την προβληματική σχέση και σου κλείνει κάθε πιθανό δρόμο φυγής. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σου ασκεί έλεγχο. Η ζωή σου, είναι ζωή σου και αυτό δεν πρέπει να το διαπραγματευτείς ποτέ.

#4 Δεν νιώθεις μαζί του άνετα στις προσωπικές σας, ερωτικές στιγμές. Η σεξουαλική βία, δεν συμβαίνει μόνο με έναν άσχετο που μπορεί να αποπροσανατολίσει ένα μεθυσμένο κοριτσάκι σε ένα μπαρ, ή στο δρόμο, μπορεί να συμβαίνει και μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Η βία στις σχέσεις υπάρχει! Αν σε αναγκάζει να κάνεις πράγματα στο σεξ που δεν θέλεις και σε κάνουν να νιώθεις άσχημα, φύγε! Φύγε, όσο είναι καιρός.

#5 Σε κάνει να νιώθεις άσχημα με τον ίδιο σου τον εαυτό. Σε μειώνει, για να σε αποδυναμώσει και να αποκτήσει δύναμη και εξουσία επάνω σου. Μην κάνεις το λάθος να δεχτείς μια τέτοια συμπεριφορά. Αν δεν σε εκτιμάει, δεν του αξίζεις. Μη μένεις μαζί του επειδή έχεις χάσει την αυτοεκτίμησή σου κι έχεις πιστέψει στα λόγια του. Θέλει να σε κάνει να νιώθεις έτσι για να μένεις εκεί. Μην παίξεις το παιχνίδι του.

#6 Φοβάσαι να τον αφήσεις γιατί πιστεύεις ότι θα σου κάνει κακό. Αυτό από μόνο του είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι είσαι με κάποιον που σου ασκεί βία. Αν φοβάσαι τη ζωή σου χωρίς εκείνον, όχι επειδή τον αγαπάς, αλλά γιατί δεν ξέρεις πώς θα τα καταφέρεις πρακτικά, ζήτα βοήθεια και φύγε από αυτή τη σχέση.

Σου αξίζουν τα καλύτερα. Σου αξίζει να αγαπιέσαι, να γελάς, να ζεις. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να πατάει την αξιοπρέπειά σου. Και μη φοβάσαι! Πάρε τη ζωή και το μέλλον στα χέρια σου.

Η ευτυχία είναι κάτι απλό. Είναι μια επιλογή. Ήρθε η ώρα να προσέξεις και λίγο τον εαυτό σου...