Ημέρα της Γυναίκας: Κάπως έτσι ξεκινάει η κακοποίηση σε μία σχέση

Τα 6 παράδοξα σημάδια μιας καταπιεστικής σχέσης.
Ημέρα της Γυναίκας: Κάπως έτσι ξεκινάει η κακοποίηση σε μία σχέση



Όταν σκεφτόμαστε μία καταπιεστική σχέση, μία σχέση στην οποία μία γυναίκα κακοποιείται, συχνά φέρνουμε στο μυαλό μας μαυρισμένα μάτια και σπασμένα χέρια. Και ενώ η κακοποίηση συνδέεται με τη φυσική βία, ποτέ δεν ξεκινάει με αυτό τον τρόπο. Για την ακρίβεια, οι άντρες που ασκούν βία, στην αρχή της σχέσης είναι γοητευτικοί, στοργικοί και γλυκύτατοι. Ένας τέτοιος άντρας θα σε κάνει να νιώσεις τόσο αγαπητή, που δεν θα καταλάβεις καν ότι σε χειραγωγεί. Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που μπορείς να αναγνωρίσεις πριν να είναι αργά.

1. Θα σου πουλήσει ρομάντζο. Θα σου αγοράσει λουλούδια και δώρα. Λογικά θα είναι ο πιο ρομαντικός άνθρωπος που έχεις γνωρίσει ποτέ. Θα σου δώσει προσοχή και θα σε κάνει να νιώθεις ιδιαίτερη και ποθητή. Κάποιες φορές, ίσως να σκέφτεσαι ότι είναι πολύ καλός για να είναι αληθινός. Έχει ανάγκη να τον εμπιστευτείς, να αναπτύξεις συναισθήματα για εκείνον γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να σε ελέγξει. Θα σε κάνει να νιώσεις ότι είσαι όλος ο κόσμος του, επειδή θέλει ο κόσμος σου να περιστρέφεται γύρω από εκείνον. Φυσικά, το να είναι κάποιος ρομαντικός δεν είναι απαραίτητα σημάδι κακοποίησης. Αλλά ένας άντρας που έχει τέτοιες διαθέσεις πολύ πιθανόν να χρησιμοποιήσει τα δώρα και το ρομάντζο για να σε αποσπάσει από την προβληματική του συμπεριφορά, όπως είναι ο έλεγχος και η ζήλεια.

2. Θα θέλει να δεσμευτείτε σύντομα. Θα σου πει πως ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, ότι είστε πλασμένοι ο ένας για τον άλλον και ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς εσένα. Θα σου πει ότι δεν έχει αγαπήσει άλλη τόσο πολύ. Θα επιμείνει να έχετε αποκλειστική σχέση κατευθείαν, να συγκατοικήσετε ή και να παντρευτείτε πολύ γρήγορα. Έχει ανάγκη να τον αγαπάς και να ανήκεις σε εκείνον. Και αν αισθάνεσαι ότι η σχέση σας προχωράει πολύ γρήγορα, εμπιστεύσου το ένστικτό σου.  

3. Θα σε θέλει όλη για τον εαυτό του. Θα κοιτάζει επίμονα άλλους άντρες που μπορεί να στρέφουν το βλέμμα τους προς τα εσένα και θα σε ανακρίνει για τους φίλους σου. Η ζήλεια του, στην αρχή θα σου φαίνεται χαριτωμένη. Αλλά σύντομα θα σε κάνει να νιώθεις ενοχές που περνάς περισσότερο χρόνο με τους φίλους ή την οικογένειά σου. Θα σε παίρνει τηλέφωνο ή θα σου στέλνει μηνύματα πολλές φορές την ημέρα και μπορεί να σε κατηγορήσει ότι φλερτάρεις με άλλους άντρες ή τον απατάς. Θα σου πει ότι σε αγαπάει πάρα πολύ και ότι δεν αντέχει στη σκέψη ότι κάποιος άλλος είναι κοντά σου. Και σύντομα, κανείς δεν θα είναι. Γιατί κάπως έτσι θα ξεκινήσει η απομόνωσή σου.

4. Θα ανησυχεί πολύ για σένα. Μπορεί να στεναχωριέται που δεν απαντάς κατευθείαν στις κλήσεις του ή αν γυρνάς αργά στο σπίτι. Θα σου πει ότι φέρεται έτσι επειδή ανησυχεί για σένα. Θα αρχίσει να σε ρωτάει ποιον είδες, πού ήσουν και τι έκανες. Θα αρχίσει να παίρνει αποφάσεις για σένα. Πού περνάς τον χρόνο σου και πού πηγαίνεις και θα ισχυρίζεται ότι ξέρει ποιο είναι το καλό για σένα. Σύντομα, θα ζητάς την άδειά του για κάθε σου απόφαση. Σιγά σιγά, ο έλεγχος που θα ασκεί πάνω σου θα μεγαλώνει.

5. Κάποιες φορές, θα είναι γλυκός και στοργικός. Θα είναι εκείνος ο γλυκός άντρας που βλέπουν όλοι και που ερωτεύτηκες. Αλλά κάποιες φορές, θα γίνεται ο άντρας που σε μειώνει, που σε κάνει να νιώθεις ενοχές και που σε απομονώνει. Θα σε κάνει να πιστέψεις ότι αν χειριζόσουν την κατάσταση διαφορετικά, αν τον αγαπούσες περισσότερο ή αν του φερόσουν καλύτερα, θα ήταν εκείνος ο τρυφερός άντρας όλη την ώρα. Θα μείνεις μαζί του ελπίζοντας ότι θα συνεχίσεις να τον αγαπάς αλλά θα περνάς τον περισσότερό σου χρόνο μέσα στην καταπίεση.

6. Θα παριστάνει το θύμα. Αν έχει προβλήματα στη δουλειά σημαίνει αυτομάτως ότι το φταίξιμο και η ευθύνη ανήκει σε κάποιον άλλο. Και αν είναι στεναχωρημένος θα κατηγορήσει εσένα για τα δικά του συναισθήματα και ενέργειές του. Θα απολογείται που σου φωνάζει που σε μειώνει ή πληγώνει τα συναισθήματά σου αλλά πάντα θα βρίσκει έναν τρόπο να ρίχνει το φταίξιμο σε σένα. Συνήθως, θα λέει πράγματα όπως «είναι που σε αγαπάω τόσο πολύ» ή «μακάρι να μην με τρέλαινες έτσι». Τελικά, πάλι εσένα θα κατηγορήσει που τον έκανες να σε χτυπήσει.

Αν παρατηρείς τα παραπάνω σημάδια στη σχέση σου, έστω και αν δεν σε έχει χτυπήσει (ακόμα), τότε πολύ πιθανό να δέχεσαι κακοποίηση. Ο έλεγχος, η ζήλεια και η απομόνωση δεν είναι αγάπη. Και η καταπιεστική συμπεριφορά δεν πρόκειται να αλλάξει, όσο σκληρά και να προσπαθείς ή όσο πολύ και αν τον αγαπάς. Αυτός ο άντρας μπορεί να δείχνει στην αρχή σαν όνειρο, αλλά σύντομα, θα γίνει o χειρότερος εφιάλτης σου.

Αξίζεις κάτι καλύτερο. Αξίζεις ασφάλεια και σεβασμό. Αξίζεις να σε αγαπάνε και όχι να σε ελέγχουν. Αν εσύ η κάποιος που αγαπάς κακοποιείται, δεν πρέπει να το αντιμετωπίσεις μόνη.

Κέντρο Κακοποιημένης Γυναίκας

Τηλέφωνο:  210 52 35 318 και 210 41 12 091   9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.
Τηλέφωνο: 210 32 20 900   6.00 μ.μ. - 10.00 μ.μ.
Ψυχολογική υποστήριξη και νομικές συμβουλές.
Ώρες λειτουργίας γραμμής: Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 π.μ. έως 10:00 μ.μ.

Στέγη Κακοποιημένης Γυναίκας & Ανήλικου Κοριτσιού

Δήμος Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνα :   2310 528 483 και  2310 519 594
fax:  2310 544 979
Παροχή προσωρινής στέγασης σε ασφαλή χώρο και υποστηρικτικές υπηρεσίες για την κοινωνική επανένταξη των κακοποιημένων κοριτσιών και γυναικών.

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com