Βγαίνουμε για φαγητό; Μια γιαπωνέζικη gastro-pub στο Κολωνάκι

Ήξερες ότι γύρω στο 1800 τα Ιαπωνικά μαγαζιά άρχισαν να σερβίρουν τα sake τους με μικρά πιάτα;
Βγαίνουμε για φαγητό; Μια γιαπωνέζικη gastro-pub στο Κολωνάκι



Η ιαπωνική λέξη Izakaya είναι σύνθετη: το «Ι» από τη λέξη «Iru» σημαίνει «κάθομαι» και το «sakaya» σημαίνει «μαγαζί με sake». Γύρω στο 1800 τα μαγαζιά αυτά στην Ιαπωνία άρχισαν να σερβίρουν τα sake τους με μικρά πιάτα/ snacks και γρήγορα έγιναν στέκια για τον κόσμο που ήθελε να χαλαρώσει μετά τη δουλειά σε ένα casual περιβάλλον, να πιει sake και να τσιμπήσει κάτι.

Κάπως έτσι, χαλαρά, αισθάνεσαι με το που μπαίνεις στην ολοκαίνουργια Izakaya στην οδό Λεβέντη: ο γλυκός φωτισμός («ριζοσπαστική» απόφαση σε σχέση με τα σκοτεινά γιαπωνέζικα εστιατόρια που έχουμε συνηθίσει), ο έξυπνος ισορροπημένος συνδυασμός του ανοιχτόχρωμου ξύλου με το γκρι και το μαύρο αλλά και με τις κόκκινες πινελιές από τα φωτιστικά που θυμίζουν ανοιχτά κλουβιά, το μικρό μπαρ, η αθόρυβη ανοιχτή κουζίνα στο βάθος, ο τοίχος στα δεξιά που είναι ντυμένος με γιαπωνέζικες αφίσες, κάποιες τσαλακωμένες, κάποιες σκισμένες, σαν να «ξεκόλλησε» από μια γειτονιά του Τόκυιο και να έγινε κομμάτι του μαγαζιού, όλα σε προετοιμάζουν ότι εδώ που ήρθες θα περάσεις χαλαρά και απολαυστικά.       

Τα υπόλοιπα, δηλαδή το Food & Sake, αναλαμβάνει ο genius chef Χρόνης Δαμαλάς, ένας από τους καλύτερους γνώστες της γαστριμαργικής κουλτούρας της Άπω Ανατολής στην Ελλάδα. Το μενού που έστησε είναι ουσιαστικά ένα «ταξίδι» σε αυτή την κουλτούρα, για κάθε γούστο,  περιλαμβάνει προτάσεις για «σκληροπυρηνικούς» λάτρεις του sushi: nigiri & sashimi αλλά και αχινό με λεμόνι yuzu και γιαπωνέζικη μέντα και αριστουργηματικό ceviche με γυαλιστερές, κόλιαντρο, τσίλι και yuzu, αλλά και πιο «mainstream» πιάτα που νομίζεις πως τα ξέρεις (ramen, noodles, τηγανητό ρύζι, κοτόπουλο teriyaki, black cod κ.λπ.), όμως αυτό που έρχεται μπροστά σου είναι η πιο αριστοτεχνική εκδοχή που μπορείς να φανταστείς, με τέτοιες διαδοχικές εκρήξεις γεύσεων που σε αιφνιδιάζουν ευχάριστα σε κάθε μπουκιά.

Ανάμεσα στα «best of» του μενού τα ντελικάτα, και όσο πρέπει όξινα, μαύρα φύκια Hijiki με τόφου και καρότο, το Ohitashi (κρύο σπανάκι) με καπνιστή σόγια, πίκλα καρότου και άσπρο σουσάμι, η αέρινη γαρίδα tempura με πικάντικη μαγιονέζα (σημειώστε πως καμία σος δεν μπαίνει έτοιμη στην κουζίνα του Izakaya, τα πάντα φτιάχνονται εδώ εξ αρχής, με την καλύτερη πρώτη ύλη), η σαλάτα με το πιο τέλεια μαγειρεμένο μπούτι πάπιας, πράσινο μάγκο, κόλιαντρο και κάσιους, τα χοντρά udon noodles με μοσχάρι, μπρόκολο, κρεμμύδι, μανιτάρια σιιτάκε και γλυκιά σόγια, τα teriyaki (σολομός, κοτόπουλο ή rib eye) με τις λεπτές ισορροπίες.

Το φινάλε είναι εξίσου εντυπωσιακό, λιγότερο Japanese και περισσότερο fusion: μια διαφορετική «μηλόπιτα με παγωτό» με καραμελωμένα μήλα με σάκε, αστεροειδή γλυκάνισο, τριμμένο μπισκότο μπαχαρικών και αληθινό παγωτό βανίλια, Ναμελάκα με πράσινο τσάι, λευκή σοκολάτα, ταπιόκα με φρούτα του πάθους και σορμπέ μάγκο και επικό κρεμέ σοκολάτας γάλακτος με σπόρους κακάο, ζαχαρωμένο τζίντζερ που «κρύβεται» στο κρεμέ και «σκάει» σε ανύποπτο χρόνο στον ουρανίσκο αφήνοντας τους πικάντικους σπινθήρες του, ζελεδάκια ουίσκι και παγωτό σοκολάτα.

Αυτά όσον αφορά στο «Food» του Izakaya, το οποίο μπορείτε να συνοδέψετε με Sake, εξάλλου αυτή είναι η φιλοσοφία του μαγαζιού (αν και έχει και μια μικρή wine list). O Χρόνης Δαμαλάς έχει ψάξει πολύ το θέμα και έχει φέρει πολλά είδη sake που δεν βρίσκεις εύκολα, για μυημένους αλλά και για αρχάριους, και σκοπεύει να ανανεώνει τις επιλογές. Αν και το καλό sake είναι αρκετά ακριβό, έχει και value for money επιλογές σε καραφάκι με τις οποίες αξίζει να ξεκινήσεις την εξερεύνησή σου στα γοητευτικά μονοπάτια αυτού του ιδιότυπου γιαπωνέζικου ποτού από ρύζι.

Λεβέντη 5, Κολωνάκι, τηλ. 210-7244406