Θάνος Φέσκος: Αυτός είναι o νέος Sous Chef της Xytra

Μας εξηγεί το πως και το γιατί αποφάσισε να αλλάξει ρώτα στη ζωή του και να ακολουθήσει αυτό που πραγματικά τον γεμίζει με ικανοποίηση!
Θάνος Φέσκος: Αυτός είναι o νέος Sous Chef της Xytra



Ο Θάνος Φέσκος χρηματοοικονομικά σπούδαζε, αλλά εν τέλει τον κέρδισαν οι κουτάλες και οι συνταγές! Αφορμή; Το γεγονός ότι δεν πήρε αναβολή όταν του ήρθε το χαρτί να παρουσιαστεί για φαντάρος !

Παράδοξο, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να του συμβεί, όπως παραδέχεται σήμερα στο followme: "Μέσα στο στρατό ανακάλυψα πόσο πολύ μου άρεσε η μαγειρική. Εκεί άκουσα και τα πρώτα καλά σχόλια! Βγαίνοντας  από το στρατό  γράφτηκα  χωρίς δεύτερη σκέψη στη Le Monde. Παράλληλα δούλευα στο εστιατόριο "Τζίτζικας και Μέρμυγκας" για ένα περίπου χρόνο. Έφυγα από εκεί και δούλεψα για λίγο στο Πόρτο Ράφτη. Αμέσως μετά μου έγινε πρόταση στη Γερμανία, να αναλάβω ένα ελληνικό εστιατόριο". 

Τα πράγματα στη συνέχεια εξελίχτηκαν γρήγορα, όχι εύκολα αλλά σίγουρα δημιουργικά: "Ένας φίλος, μου βρήκε δουλειά σε ένα Παλαιστινιακό εστιατόριο. Αποφάσισα να το εξελίξω και έτσι μάζεψα κάποια λεφτά και πήγα στην Ελβετία, έκανα δυο master, το ένα στη σοκολάτα και το άλλο στην ευρωπαϊκή κουζίνα. Ο chef, μου πρότεινε να πάω σε ένα διαγωνισμό σοκολάτας για αρχιτεκτονική σοκολάτας όπου βγήκα 3ος, αντιπροσωπεύοντας ουσιαστικά την Ελλάδα. Έκανα την πρακτική μου στην Ελβετία για 6 μήνες σε ένα εστιατόριο όπου είχε στόχο να κερδίσει Aστέρι Michelin. Έστειλα περίπου σε 120 εστιατόρια που είχαν Aστέρι Michelin και με δέχτηκαν σε δύο, το ένα ήταν στο Μιλάνο και το άλλο ήταν στη Κοπεγχάγη το περίφημο Geranium όπου εν τέλει έμεινα εκεί για 3 χρόνια. Ήταν το Νο 49 στον κόσμο και ο chef του είναι θρύλος στη μαγειρική!  Ξεκίνησα σαν υπεύθυνος πόστου των σνακ. Μετά ανέλαβα και άλλο κομμάτι σαν Pastry chef. Έμεινα 2 χρόνια".

Οι εξελίξεις τον έφεραν στην Ελλάδα αλλά αυτή τη φορά με καριέρα, υψηλές φιλοδοξίες και εμπειρία: "Το τελευταίο μισό χρόνο είχα γίνει Junior Sous chef. Εκεί μάλιστα γνώρισα και τον chef που έχει αναλάβει τώρα την Xytra , τον Τάσο Μαντή, ο οποίος έχει καταξιωμένη πορεία στην Ελλάδα. Μου πρότεινε να κατέβουμε Ελλάδα προκειμένου να αναλάβουμε σαν ομάδα το εστιατόριο Χytra, αυτός σαν chef και εγώ σαν βοηθός του (Sous Chef). Το σκεφτήκαμε, το αποφασίσαμε και κατεβήκαμε στην Ελλάδα, εγώ μετά απο 6 χρόνια".

Ο Θάνος στα καλύτερα του χρόνια έχει θυσιάσει χρόνο από φίλους, κοπέλες, οικογένεια. Αλλά δεν τον νοιάζει, αναγνωρίζει το τίμημα και παίρνει ικανοποίηση από το χαμόγελο ενός πελάτη που θα δοκιμάσει μια δημιουργία του. Γιατί, για εκείνον μία συνταγή δεν είναι μία απλή ιδέα, αλλά ένα brain wash από αταίριαστα υλικά που τα συνδέει μεταξύ τους και κάνει τον ουρανίσκο σου να παραληρεί! 

Έχει καταφέρει και έχει συνδυάσει την (ελληνική) ανεμελιά με την οργάνωση, υπευθυνότητα που έχουν οι ξένοι. Μένοντας και δουλεύοντας στο εξωτερικό έμαθε πως είναι να δουλεύεις σαν επαγγελματίας. Δεν πτοήθηκε από τις δυσκολίες που συνάντησε ούτε εγκατέλειψε αυτό που είχε βάλει στόχο.

Μαθημένος πια σε έναν άλλο τρόπο σκέψης προσαρμόζεται πάλι στα ελληνικά δεδομένα και προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις που απέκτησε σε ένα νέο concept που χτίζεται σιγά σιγά στην Χytra.

Είναι αρκετά προσγειωμένος και ας έχει κάθε λόγο να μην είναι.

Θέλει να εκπλήσσει κάθε φορά όχι μόνο τους πελάτες αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Δοκιμάζει τα πάντα, δεν είναι προκατειλημμένος με τις γεύσεις, είναι ανοιχτόμυαλος και μοιράζεται τις γνώσεις του με άλλους γιατί αυτό πιστεύει πως είναι η μαγειρική! 

Ο Θάνος σου δίνει και 4 tips για να σε βοηθήσουν στην μαγειρική έτσι ώστε να αλλάξεις τρόπο σκέψης και να ανοίξεις τους ορίζοντές σου για καλύτερες και νέες, ανατρεπτικές συνταγές.

Δεν επικεντρώθηκε τόσo στα κλισέ tips για να αποφύγεις λάθη που κάνεις όταν μαγειρεύεις γιατί έχει ένα άλλο σκεπτικό! Μέσα από τα λάθη σου εξελίσεσαι και γίνεσαι καλύτερος. Αν δεν κάνεις λάθη δεν μπορείς να καταλάβεις τις δυνατότητες σου.

*Τip 1: Όταν βράζεις τα μακαρόνια μην βάζεις λάδι στο νερό αλλά ένα καπάκι ξυδί. Αυτό τα βοηθάει και τα θωρακίζει έτσι ώστε να κρατάνε το άμυλό τους και να δένουν με τη σάλτσα που φτιάχνεις καλύτερα. 

*Τip 2: Όταν σουρώνεις τα μακαρόνια μην τους ρίχνεις κρύο νερό γιατί χάνουν το άμυλό τους. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις λάδι και αν θέλεις να τα κρυώσεις βάλτα στο ψυγείο επιτόπου.

*Tip 3: Να δοκιμάζεις τα πάντα, μα τα πάντα!!! Ότι και αν είναι, όποιος και αν το έχει φτιάξει, ότι εμφάνιση και αν έχει ένα πιάτο δοκίμασε το!!!!

*Tip 4: Να μην φοβάσαι να κάνεις δοκιμές, πειραματισμούς, καινούριες και αυτοσχέδιες παρασκευές. Να τολμάς να χρησιμοποιείς καινούρια υλικά, βρώσιμα βότανα, λουλούδια  που έχεις στον κήπο ή στις γλάστρες σου γιατί α) από λάθη που μπορείς να κάνεις στη κουζίνα σου μπορείς να βγάλεις τις καλύτερες συνταγές και β)στη μαγειρική ότι φοβάσαι παθαίνεις! 

More info

Εστιατόριο Χytra: Κατάφερε να διατηρήσει και τη φετινή χρονιά το Αστέρι Michelin,γεγονός που την τοποθετεί ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. 

Βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού 107-109