Φτιάξε Fish & Chips στο φούρνο! Θα αρέσουν σε όλους

Φτιάξε Fish & Chips στο φούρνο! Θα αρέσουν σε όλους



Μετά από ένα υπέροχο διήμερο στο Λονδίνο έμαθα και εγώ πώς να φτιάχνω τα περίφημα Fish & Chips αλλά στην πιο υγιεινή εκδοχή τους. Παρακάτω θα βρεις τις οδηγίες που μου έδωσαν για να φέρω τον βρετανικό αέρα στην κουζίνα μου.

Υλικά

• 2 πατάτες (1 1/4 κιλά συνολικά), κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
• 1/4 της κούπας παρθένο ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
• Χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 1/4 της κούπας γαλέτα
• 1/3 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 μεγάλα αυγά
• 1μιση κιλό φιλέτο μπακαλιάρου χωρίς πέτσα, κομμένο σε παχιές λωρίδες
• λεμόνι και αγγούρι, ξύδι, κέτσαπ, και θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250-270 °C τοποθετώντας τη σχάρα στο πάνω μέρος του. Μουλιάζουμε τις πατάτες μας σε ζεστό νερό για 5 λεπτά. Έπειτα τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε καλά. Ρίχνουμε λάδι και δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι, απλώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί μας και τις ψήνουμε για 20 λεπτά.  Τοποθετούμε τη γαλέτα σε ένα πιάτο. Χρησιμοποιούμε άλλο πιάτο για το αλεύρι και το πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο. Χτυπάμε αυγά σε ένα τρίτο πιάτο. Πασπαλίζουμε το ψάρι με αλάτι, το βουτάμε στο αλεύρι, μετά στα αυγά και τέλος στη γαλέτα.  Αναποδογυρίζουμε τις πατάτες και κατεβάζουμε λίγο τη σχάρα. Τοποθετούμε το ψάρι σε ένα ταψί στην πάνω σχάρα και το αφήνουμε μέχρι να ψηθεί καλά, ενώ για τις πατάτες, περιμένουμε να ροδοκοκκινίσουν. 16 με 18 λεπτά.  Το σερβίρουμε με λεμόνι και αγγούρι, λάδι, κέτσαπ και αλάτι.