Το Croque-Monsieur είναι ένα από τα πιο τυπικά σνακ που θα βρεις στα καφέ τις Γαλλίας. Η ονομασία του βασίζεται στο ρήμα croquer (κάνω τραγανό) και τη λέξη monsieur (κύριος) και πρόκειται ουσιαστικά για ένα σάντουιτς με λιωμένο τυρί και ζαμπόν ή τουλάχιστον έτσι συνηθίζεται. Η πρώτη φορά που καταγράφηκε η εμφάνισή του στο μενού ενός παριζιάνικου καφέ ήταν το 1910. Η παλαιότερη αναφορά του στη λογοτεχνία φαίνεται να είναι στο Αναζητώντας το χαμένο χρόνο του Προυστ το 1918. Και μετά την ιστορική αναδρομή, τι θα έλεγες να το φτιάξουμε;
Τι θα χρειαστείς
- 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, συν λίγο ακόμα για το ψωμί
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί γραβιέρα, συν 8 φέτες
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
- 8 χοντρές φέτες χωριάτικο ψωμί
- 12 φέτες ζαμπόν
- Μουστάρδα Dijon
Πώς θα το κάνεις
Λιώνεις το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύεις με το αλεύρι.
Προσθέτεις το γάλα και αφήνεις το μείγμα να σιγοβράσει.
Ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα, γαι περίπου 5 λεπτά.
Απομακρύνεις την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτεις το τριμμένο τυρί.
Ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βουτυρώνεις τις φέτες του ψωμιού και τις τοποθετείς με τη βουτυρωμένη πλευρά σε ταψί, όπου έχεις στρώσει φύλλο ψησίματος.
Τοποθετείς στην καθεμία 2 φέτες γραβιέρα και 3 φέτες ζαμπόν. Απλώνεις τη μουστάρδα στην πλευρά που δεν έχεις βουτυρώσει και κλείνεις το σάντουιτς.
Προσθέτεις βούτυρο και από πάνω.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 2 λεπτά, και στη συνέχεια ρίχνεις το 1/3 της σάλτσας που έχεις ετοιμάσει πάνω σε κάθε σάντουιτς και ψήνεις για άλλα 5.