Comfort food για τις χειμωνιάτικες ημέρες. 5 διαφορετικές συνταγές για σούπες

Η σούπα στα καλύτερά της.
Comfort food για τις χειμωνιάτικες ημέρες. 5 διαφορετικές συνταγές για σούπες



Οι χειμωνιατικές ημέρες θέλουν ζεστή σουπίτσα ή αλλιώς το απόλυτο comfort food. Με τη σωστή δόση λιπαρών (για το κρύο) και γεμάτες θρεπτικά συστατικά, η σούπα μπορεί κάλλιστα να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο, να σε χορτάσει και φυσικά να διώξει το κρυολόγημα.

Από τις κλασικές σούπες με λαχανικά μέχρι τις πιο ιδιαίτερες, όπως ψαρόσουπα με φασόλια και σούπα με ramen noodles, προτείνουμε πέντε διαφορετικές συνταγές για να μην σκέφτεσαι «τι μαγειρεύουμε αύριο».

Σούπα με λαχανικά εποχής

Υλικά
6 φλιτζάνια ψητά λαχανικά εποχής 
4-5 φλιτζάνια νερό
1-2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού 
Χοντρό αλάτι και πιπέρι
Ψωμί ή κράκερ, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Πολτοποίησε τα λαχανικά σε δόσεις με το νερό. 
Ρίξτα όλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και άφησε το μείγμα να πάρει μία βράση. 
Πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού και πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι. 
Σέρβιρε με φρυγανισμένο ψωμί ή κράκερ.

 

Σούπα με γαλοπούλα και τραγανά λαχανικά

 

Υλικά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
1 μεγάλη γλυκοπατάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες
1 κονσέρβα ντομάτα σε κύβους
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
χοντρό αλάτι και πιπέρι
500 γρ. στήθος γαλοπούλας μαγειρεμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 μικρό εσκαρόλ κομμένο και πλυμένο καλά

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνεις το λάδι σε μέτρια φωτιά. 
Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο. 
Τα σοτάρεις, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν. 
Προσθέτεις την πάστα ντομάτας.
Προσθέτεις τη γλυκοπατάτα, τους κύβους ντομάτας, τον ζωμό και το δεντρολίβανο. 
Πασπαλίζεις με αλάτι και πιπέρι.
Το αφήνεις να βράσει μέχρι να μαλακώσει η πατάτα. 
Ρίχνεις τη γαλοπούλα και το εσκαρόλ και καλύπτεις με το καπάκι μέχρι να ζεσταθεί η γαλοπούλα. 
Πασπαλίζεις με αλάτι και πιπέρι και σερβίρεις.

 

Σούπα ράμεν με λαχανικά

Υλικά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 
2 καρότα, κομμένα σε κύβους 
1 σέλερι, κομμένο σε κύβους 
1/4 πράσινα φασολάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
Αλατοπίπερο
1 κονσέρβα ντομάτα σε κύβους
3 1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
2 πακέτα ramen noodles
 

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεσταίνεις το λάδι. 
Βάζεις το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και τα φασολάκια και τα σοτάρεις μέχρι να μαλακώσουν για 6 λεπτά. 
Πασπαλίζεις με αλάτι και πιπέρι. 
Προσθέτεις τις ντομάτες, τον ζωμό και ένα φλιτζάνι νερό. Τα αφήνεις να βράσουν.
Προσθέτεις τα ramen noodles, κατεβάζεις τη θερμοκρασία και τα μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν. 
Ρίχνεις αλάτι και πιπέρι και σερβίρεις αμέσως.

 

Σούπα πατάτας

Υλικά
4 πατάτες 
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο 
1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι κομμένο 
1 1/4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου 
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια γάλα με χαμηλά λιπαρά 
1/4 φλιτζάνι ξινή κρέμα 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
3 φέτες μπέικον 
1/3 φλιτζανιού τυρί τσένταρ ψιλοκομμένο 
4 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

Εκτέλεση
Βράζεις τις πατάτες, τις κόβεις στη μέση και τις αφήνεις να κρυώσουν.
Ζεσταίνεις το λάδι σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτεις το κρεμμύδι και σοτάρεις για 3 λεπτά. 
Προσθέτεις τον ζωμό. Ρίχνεις το αλεύρι στο 1/2 φλιτζάνι γάλα.
Ρίχνεις στο τηγάνι το 1 1/2 φλιτζάνια γάλα και το φέρνεις σε σημείο βρασμού.
Ανακατεύεις συχνά και το αφήνεις να μαγειρευτεί για 1 περίπου λεπτό. 
Το κατεβάζεις από τη φωτιά και προσθέτεις την ξινή κρέμα, το αλάτι και το πιπέρι.
Τηγανίζεις το μπέικον χωρίς επιπλέον λιπαρή ουσία και το αφήνεις σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει. Το κόβεις σε μικρά κομμάτια. 
Ξεφλουδίζεις τις πατάτες και τις κάνεις πουρέ στη σούπα. πασπαλίζεις με τυρί, φρέσκα κρεμμυδάκια και μπέικον.

Βραστό ψάρι με λευκά φασόλια

 

Υλικά
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μάραθο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 
1 κλωναράκι θυμάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού 
1/4 κουταλάκι του γλυκού σαφράν 
3  φλιτζάνια νερό
1 ντομάτες σε κύβους
Μία πρέζα αλάτι
500 γρ. κοκκινόψαρο σε φέτες, βρασμένο
300 γρ.  φασόλια, βρασμένα
Φρέσκα φύλλα θυμάρι
 

Εκτέλεση
Ζεσταίνεις το λάδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμότητα.
Προσθέτεις το κρεμμύδι, τον μάραθο, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το θυμάρι και σοτάρεις για 5 λεπτά. 
Ανακατεύεις το σαφράν.
Προσθέτεις το νερό και τις ντομάτες και φέρνεις σε σημείο βρασμού.
Χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις για 5 λεπτά. 
Ρίχνεις το αλάτι, τα ψάρια και τα φασόλια και μαγειρεύεις για 5 λεπτά.