Δεν μπορώ να φανταστώ να τρώω έτοιμο κέικ, και με το έτοιμο εννοώ συσκευασμένο. Αν έχεις ασχοληθεί έστω και λίγο με το θέμα ζαχαροπλαστική, θα ξέρεις ότι δεν υπάρχει πιο εύκολη δουλειά από το να φτιάξεις ένα απλό κέικ. Σαν αυτά που θυμίζουν μανούλα.
Από τη Μάρω Παρασκευούδη
Αν πάλι δεν έχεις ιδέα από το «άθλημα», η όλη διαδικασία μπορεί να σου φαντάζει δύσκολη και χρονοβόρα. Θα σου πω όμως κάτι χωρίς ίχνος υπερβολής: Μπορείς να φτιάξεις μόνη σου λαχταριστό κέικ πολύ γρήγορα και οικονομικά. Και να το κάνεις ακόμα καλύτερο από της μαμάς (ας ελπίσουμε ότι δεν θα διαβάσει αυτό το κείμενο). Πάμε στην κουζίνα!
Τι θα χρειαστείς
- 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. καστανή ζάχαρη
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 αβγά
- 100 ml γάλα
- 80 ml χυμό πορτοκαλιού
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Lemon curd (θα τη βρεις στο supermarket)
Πώς θα το κάνεις
- Χτυπάς στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά και τη βανίλια μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο μείγμα.
- Συνεχίζεις το χτύπημα στην πιο χαμηλή ταχύτητα με το φτερό και ρίχνεις λίγο από το αλεύρι σιγά σιγά.
- Προσθέτεις λίγο γάλα και συνεχίζεις το ανακάτεμα. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία με το αλεύρι και μόλις ρίξεις όλο το γάλα, κάνεις το ίδιο με τον χυμό.
- Ρίχνεις το ξύσμα και ανακατεύεις καλά με μία σπάτουλα.
- Ρίχνεις το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα (αν έχεις φόρμα σιλικόνης δεν χρειάζεται βούτυρο και αλεύρι) και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στους 175 βαθμούς Κελσίου.
- Μόλις ψηθεί το κέικ το αφήνεις λίγο να σταθεί και στη συνέχεια το μεταφέρεις σε μία σχάρα για να κρυώσει.
- Το χαράζεις στη μέση και με μία σπάτουλα βάζεις μία παχιά στρώση από lemon curd στη μία μεριά. Τοποθετείς και το άλλο κομμάτι και κλείνεις το κέικ.