Το κλασικό κέικ μπορεί να γίνει η βάση για να δημιουργήσεις απίθανους συνδυασμούς. Φαντάσου, λοιπόν, την έκπληξή μου όταν βρήκα μία συνταγή για λαχταριστά σοκολατένια τετραγωνάκια, και κατάλαβα ότι βασιζόταν σε απλό κέικ … βουτηγμένο σε σοκαλάτα. Απλά τέλειο!
Υλικά
Για το κέικ
- ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 2/3 του φλιτζανιού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αβγά
- 80 ml γάλα
- 1 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια
Για τη σος σοκολάτας
- 1 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας γάλακτος
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Εκτέλεση
- Σε ένα μίξερ χτυπάς τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνεις τη βανίλια και συνεχίζεις το χτύπημα.
- Προσθέτεις σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι, το baking powder και το αλάτι σε συνδυασμό με το γάλα και συνεχίζεις να ανακατεύεις. Αν δεις ότι το μείγμα σου είναι πολύ στέρεο συμπληρώνεις με λίγο γάλα ή με λίγο αλεύρι αν σου βγει αραιό.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά. Κάνεις το τεστ με το ξυλάκι για να δεις αν βγαίνει καθαρό.
- Το αφήνεις να σταθεί για 5 λεπτά, το αφήνεις να κρυώσει και το ξεφορμάρεις πάνω σε σχάρα (για να παίρνει αέρα).
- Κόβεις σε τετράγωνα κομμάτια.
- Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνεις την κρέμα γάλακτος και τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύεις αργά σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτεις το μέλι και συνεχίζεις να ανακατεύεις.
- Βουτάς το κάθε κομμάτι κέικ στη σοκολάτα και το αφήνεις πάνω σε ταψί με λαδόκολλα για να παγώσει η σοκολάτα. Πριν παγώσει η σοκολάτα μπορείς να πασπαλίσεις με τριμμένη καρύδα, καβουρδισμένα φουντούκια ή χρωματιστή τρούφα.