Οι πιο τέλειοι βουτυρένιοι κουραμπιέδες του κόσμου!

Οι πιο τέλειοι βουτυρένιοι κουραμπιέδες του κόσμου!



Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν, εσύ ανυπομονείς να έρθουν καθώς θα καταφέρεις να ξεκουραστείς λίγο, παράλληλα όμως ξέρεις ότι στο σπίτι θα είναι και τα παιδιά σου. Το ερώτημα είναι, πως θα βρεις τρόπους να τα απασχολήσεις δημιουργικά χωρίς να τα σπάσουν όλα μέσα στο σπίτι, αλλά και εσύ να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία; Η απάντηση βρίσκεται στους λευκούς βουτυρένιους κουραμπιέδες. Ναι! Απασχόλησε τα παιδιά σου φτιάχνοντας μαζί τους πεντανόστιμους κουραμπιέδες! Τα παιδιά λατρεύουν να μπλέκονται σε ότι έχει να κάνει με ανακάτεμα, πλάσιμο και δημιουργία γενικότερα.

Μάζεψε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας σου, βάλε στα παιδιά σου ποδιές και καπέλα ζαχαροπλάστη και ξεκινήστε…

Για τη ζύμη θα χρειαστείς:

250gr. βούτυρο τύπου Κερκύρας
250gr. φυτίνη με βούτυρο
150gr. άχνη
2 βανίλιες
½ κ. γλ. μοσχοκάρυδο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
50gr. ρούμι, ή κονιάκ, ή λικέρ (μαστίχας ή οποιαδήποτε άλλη γεύση)
½ κ. γλ. baking powder
300gr. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
1 Kg (περίπου) αλεύρι μαλακό & περασμένο από σήτα

Για το πασπάλισμα θα χρειαστείς:

Άχνη ζάχαρη όσο πάρει
2 βανίλιες

Άπλωσε τα αμύγδαλα στο αντικολλητικό τηγάνι, πρόσθεσε βούτυρο και ανακάτεψε τα μέχρι να ροδίσουν. Αφού ψηθούν και τα βγάλεις από την φωτιά, χοντρόκοψε τα με ένα μαχαίρι ή με το multi.
Βάλε στην άκρη τα αμύγδαλα και προχώρα στην ζύμη.

Βάλε σε ένα μπολ το βούτυρο και την φυτίνη τα οποία είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Πρόσθεσε την άχνη και χτύπησέ τα τουλάχιστον για 10΄, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να γίνει σαν μία αφράτη κρέμα. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το baking powder και το αλκοόλ της επιλογής σου. Ανακάτεψε στην χαμηλή ταχύτητα.

Ενώ ανακατεύεις το μίγμα πρόσθεσε σιγά- σιγά εναλλάξ τα αμύγδαλα και το αλεύρι. Η ποσότητα από το αλεύρι που θα βάλεις εξαρτάται καθαρά από το πόσο το ζητάει η ζύμη. Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να τελειώσεις το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά. Όταν η ζύμη μαλακή και βουτυράτη, τότε οι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι για φούρνισμα.

Τους πλάθεις σε ότι σχήμα θέλεις, και τους ψήνεις σε χαμηλή θερμοκρασία (160- 170°C) στον αέρα για περίπου 20-25΄, μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Άφησέ τους 5΄ να κρυώσουν. Στη συνέχεια, κοσκίνισε λίγη άχνη που έχεις προσθέσει ήδη τις 2 βανίλιες σε ένα ταψί (να κάνει στρώση). Ακούμπησε επάνω τους κουραμπιέδες πασπάλισε τους ξανά µε άχνη.

Extra tips:

Το να γίνει το βούτυρο με την ζάχαρη κρεμώδες μίγμα απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα και για αρκετή ώρα. Όμως μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.

Το ψήσιμο του κουραμπιέ απαιτεί χαμηλές θερμοκρασίες, και όχι πολλά λεπτά, διαφορετικά αποκτά τραχιά και σκληρή υφή και δεν βγαίνει αφράτος.

Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθεί όταν είναι κρύος. Γιατί όταν είναι ζεστός η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χονδρό υπόστρωμα που δεν είναι ευχάριστο στον ουρανίσκο.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Κείμενο: Μπέτυ Σύγγελου