Η ελληνική παράδοση απαιτεί την 25η Μαρτίου όλα τα σπίτια να την τιμούν παραδοσιακά με μπακαλιάρο και σκορδαλιά. Εμείς πάντως κάθε χρόνο μαζευόμαστε στο σπίτι της γιαγιάς Σοφίας και τρώμε όλοι μαζί τον απόλυτο γευστικό συνδυασμό. Εώς τώρα η αλήθεια είναι ότι δεν είχα αναρωτηθεί πως φτιάχνονται.
Το αγνοούσα πλήρως μέχρι που χρειάστηκε να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη συνταγή. Επειδή εκεί έξω ίσως να είσαι και εσύ που δεν ξέρεις αλλά θέλεις να φτιάξεις μπακαλιάρο λόγω της ημέρας σου έχω τη λύση.
Και για να σε χαλαρώσω θα σου πω πως η συνταγή είναι πανεύκολη! Δεν θα το πιστεύεις πόσο!
Τι θα χρειαστείς
Μπακαλιάρο
1 ποτήρι ούζο ή τσίπουρο
αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
σκόρδο
λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι
ψωμί
Πως θα φτιάξεις τον μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά
Αφαιρείς την πέτσα από το μπακαλιάρο και το βάζεις σε μία λεκάνη μικρή με νερό. Όσες περισσότερες ώρες μείνει τόσο το καλύτερο. Το ιδανικό δηλαδή είναι να μείνει για μία ημέρα. Ωστόσο μέσα στην ημέρα ανανέωσε το νερό που έχεις τον μπακαλιάρο.
Σε ένα μπολ βάζεις αλεύρι και προσθέτεις ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο. Τα ανακατεύεις και προσθέτεις το μπακαλιάρο.
Σε ένα τηγάνι βάζεις λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις το μπακαλιάρο. Προσθέτεις όσο αλάτι επιθυμείς.
Σκορδαλιά
Παίρνεις το ψωμί και αφαιρείς την κόρα του. Παίρνεις τη ψίχα και τη μουσκεύεις. Τρίβεις όσο σκόρδο θέλεις (ανάλογα με το πόσο “δυνατή” θέλεις να είναι η σκορδαλιά σου) .
Προσθέτεις λεμόνι και ελαιόλαδο.
Τα παραπάνω υλικά τα παίρνεις και τα χτυπάς στο μίξερ.
Η γιαγιά Σοφία μου πρότεινε και ενα τέλειο γλυκό για μετά: Λαχταριστή πορτοκαλόπιτα!