Η γιαγιά Σοφία είναι η καλύτερη μαγείρισσα που υπάρχει (όχι επειδή είναι γιαγιά μου) αλλά επειδή ότι μαγειρεύει γίνεται ανάρπαστο! Μία από τις συνταγές που με το που τη φτιάχνει στο σπίτι, εξαφανίζεται αμέσως είναι η κολοκυθόπιτα! Και πιο συγκεκριμένα η νηστίσιμη εκδοχή της. Όποτε πλησιάζει το Πάσχα ξέρουμε όλοι πως είναι η περίοδος όπου θα φτιάξει αυτή την εξαίσια πίτα και είμαστε σε αναμονή (γευστική)! Δες τη μυστική συνταγή και είμαι σίγουρη πως θα ξετρελαθείς και θα ζητάς και άλλες συνταγές από τη γιαγιά Σοφία!
Τι θα χρειαστείς
½ kg φύλλα
1 kg κολοκύθια (μεγάλα)
1 φλ. χοντροτριμμένη καρυδόψυχα
Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
1-2 φλ. ρύζι γλασέ χοντροκοπανισμένο ή σιμιγδάλι χοντρό
Λίγο αλάτι
Λίγο σουσάμι προαιρετικά
Πως θα τη φτιάξεις
- Ξύνεις τα κολοκύθια ή τα καθαρίζεις ώστε να φύγει το εξωτερικό πράσινό τους, τα τρίβεις στον τρίφτη του κρεμμυδιού σε μια λεκανίτσα και τα αλατίζεις, τα αφήνεις για λίγα λεπτά και μετά τα στύβεις.
- Ανακατεύεις το ρύζι ή το σιμιγδάλι με το κολοκύθι. Κατόπιν αλείφεις με λάδι ένα μέτριο ταψί (ορθογώνιο αν τα φύλλα είναι έτοιμα, στρόγγυλο αν τα φύλλα είναι ανοιγμένα με το χέρι).
- Στρώνεις το πρώτο φύλλο.
- Αλείφεις πάλι με λάδι και σκορπάς λίγα καρύδια.
- Επαναλαμβάνεις και με ένα άλλο φύλλο.
- Κατσαρώνεις το τέταρτο και σκορπίζεις κολοκύθι, ρίχνεις και λίγο λάδι.
- Απλώνεις άλλο ένα φύλλο κατσαρώνοντάς το και σκορπάς πάλι κολοκύθι και λάδι.
- Επαναλαμβάνεις το ίδιο για τρίτη φορά ρίχνοντας το υπόλοιπο του κολοκυθιού.
- Στα επόμενα τρία ή τέσσερα φύλλα αλείφεις λάδι και σκορπάς καρύδι.
- Στα δύο τελευταία δεν ρίχνεις καρύδι αλλά μόνο λάδι και ψεκάζεις με λίγο νερό για να μην κολλήσουν και να μην αρπάξουν στην φωτιά.
- Προαιρετικά πασπαλίζεις με σουσάμι.
- Ψήνεις στους 180-200 βαθμούς για μία ώρα.
- Σκεπάζεις λίγο για να μαλακώσουν τα φύλλα και κόβεις τα κομμάτια.
Αν θέλεις μια συνταγή που να περιέχει κολοκύθια δοκίμασε αυτή!