Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Εδώ θα βρεις τις πιο τέλειες συνταγές

Οι συντάκτες του FollowMe μαγειρεύουν pasta για όλα τα γούστα.
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Εδώ θα βρεις τις πιο τέλειες συνταγές



Ήξερες ότι σήμερα, 25 Οκτωβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών; Μπορεί να σου φαίνεται παράξενη γιορτή αλλά είναι μια πραγματικότητα και μάλιστα καθιερώθηκε το 1998 με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να κάνει γνωστή τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. 

Εμείς εδώ στο FollowMe δεν έχουμε παρά να το γιορτάσουμε μαγειρεύοντας την αγαπημένη μας συνταγή ζυμαρικών. Ορίστε τι φτιάξαμε!

Έλενα Χριστοδούλου: Τα λαχταριστά κανελόνια με κιμά της Καιτούλας

Όταν η μαμά λέει ότι θα μαγειρέψει κανελόνια, δεν λείπει κανείς από το σπίτι. Γιατί εκτός του ότι είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά (εμένα και της αδερφής μου), τα πετυχαίνει τόσο τέλεια. Η συνταγή είναι απλή και το αποτέλεσμα νοστιμότατο. Δοκίμασέ τη κι εσύ!

Υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 πακέτο κανελόνια
  • 1 κιλό κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κ.σ πελτέ τομάτας
  • 1 τοματοχυμό
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • Μείγμα τυριών τριμμένα (κεφαλοτύρι, γκούντα, παρμεζάνα)
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τον κιμά. Τρίβουμε το κρεμμύδι, ή το πολτοποιούμε, και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Περιμένουμε να πάρει χρώμα ο κιμάς και προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει ο κιμάς ομοιόμορφο χρώμα. Ρίχνουμε το φύλλο δάφνης και 2 φλιτζάνια νερό και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε τον κιμά για περίπου 1 ώρα να βράσει, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά (αλλά όχι να στεγνώσει εντελώς). Όταν είναι έτοιμος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. 

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ. Στη συνέχεια γεμίζουμε τα κανελόνια με τον κιμά και τα στρώνουμε στο πυρέξ, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη του η επιφάνεια. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τον τοματοχυμό με την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε τα κανελόνια. Είναι σημαντικό το υγρό αυτό μείγμα να σκεπάσει όλα τα κανελόνια, για να μην ξεραθούν στο φούρνο. Στρώνουμε από πάνω τα τυριά που έχουμε επιλέξει και σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο το πυρέξ.

Ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Καλή απόλαυση!

Nάνσυ Φαφούτη: Μακαρόνια με Lurpak και λουκάνικο για τεμπέλες

Υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 πακέτο σπαγγέτι
  • 3 κ.σ. Lurpak 
  • 8 λουκάνικα Φρανκφούρτης 
  • Μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Παρμεζάνα
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση: Καταρχάς, φτιάχνουμε τα μακαρόνια. Μην περιμένεις να σου πούμε πώς, ενήλικας είσαι. Έπειτα ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι to Lurpak και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Όταν ροδίσουν πετάμε στο τηγάνι τα λουκάνικα κομμένα σε κομματάκια και τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με παρμεζάνα. 

Ιλιάδα Κλάγκου: Μανιάτικη μακαρονάδα aka "Τσουχτή"  

(photo: από το Κυριακάτικο τραπέζι μου) 

Είναι από αυτές τις συνταγές που χωρίς να χρειαστεί να λιώσεις στην κουζίνα, με 4 μόνο υλικά, βγάζεις ένα πιάτο αριστούργημα- αυτό είναι το μεγαλείο της cucina povera! Δοκίμασέ τη και σίγουρα θα την ξαναφτιάξεις 

Πώς θα την φτιάξεις:  

Βράσε σε μπόλικο, αλατισμένο νερό τα σπαγγέτι σου (αν θέλεις να είσαι πιο "παραδοσιακή" κάνε τη συνταγή με χωριάτικες μακαρούνες, όμως πρόσεξε τον χρόνο βρασμού, γιατί τα χειροποίητα ζυμαρικά βράζουν πιο γρήγορα) και όταν είναι έτοιμα σούρωσέ τα, χωρίς να τα ξεβγάλεις.

Ρίξε λίγο ελαιόλαδο στα μακαρόνια που μένουν στο σουρωτήρι, και ανακάτεψέ τα για να μην κολλήσουν.

Σε ένα τηγάνι λιώνεις φρέσκο βούτυρο και ρίχνεις μέσα 100 γρ. ξερή μυζήθρα, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Ρίχνεις μέσα τα μακαρόνια και τα γυρνάς ώστε να πάει παντού το βούτυρο με τη μυζήθρα.

Σερβίρεις τα μακαρόνια βάζοντας από πάνω ένα ζουμερό, τηγανητό αυγό, το οποίο θα σπάσεις με το πηρούνι σου ώστε ο χρυσαφένιος κρόκος να κυλήσει ανάμεσα στα ζυμαρικά.

Για το τέλος επιβάλλεται μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλεις, λίγες σταγόνες λάδι τρούφας.   

Tόνια Παπαμιχαλοπούλου : Τορτελίνια με μανιτάρια 

Αγαπώ τορτελίνια, αγαπώ μανιτάρια, άρα ο συνδυασμός τους απλά με τρελαίνει. Εύκολη, γρήγορη και πετυχημένη συνταγή που απλά θα λατρέψετε!

Υλικά που θα χρειαστείς :

- 400γρ τορτελίνια γεμιστά με τυρί

- 250γρ. ζαμπόν, κομμένο σε λωρίδες

- 250γρ. μανιτάρια, κομμένα στη μέση

- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

- Χυμό 2 λεμονιών

- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

- 50γρ. βούτυρο

- 100ml κρέμα γάλακτος

- 3κ.σ. ελαιόλαδο

- 1 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη

- αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: 

Σε ένα τηγάνι ζεστένετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.
Προσθέστε το ζαμπόν ανακατέψτε. Ρίξτε τα μανιτάρια και αφήστε τα για λίγο να σοταριστούν. Ρίξτε το χυμό λεμονιού και σβήστε με το κρασί.
Προσθέστε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Βράστε τα τορτελίνια σε 2lt αλατισμένο νερό, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.
Αποσύρετε από τη φωτιά και σουρώστε τα.
Αδειάστε τα σε μια ζεστή πιατέλα και περιχύστε τα με την σάλτσα μαιταριών. Ανακατέψτε, πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρετε. Καλή επιτυχία και καλλή όρεξη!

Δες πολλές ακόμα νόστιμες συνταγές ΕΔΩ

Καλή όρεξη!