Αν αποφεύγεις το ριζότο επειδή θεωρείς ότι χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη τεχνική για να σου πετύχει, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να επιλέξεις το σωστό ρύζι και να αφιερώσεις χρόνο στο μαγείρεμα. Το ριζότο είναι ένα φαγητό που θέλει να είσαι πάνω από την κατσαρόλα. Αν ακολουθήσεις αυτή τη συμβουλή και βάλεις όλο σου το μεράκι, η επιτυχία είναι σίγουρη. Εμείς σου προτείνουμε μία μεσογειακή εκδοχή με γαρίδες και βότανα.
Τι θα χρειαστείς
- 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 1/2 φλιτζάνια ρύζι Arborio ή Carnaroli
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- Αλατοπίπερο
- 1 κιλό γαρίδες ξεφλουδισμένες και χωρίς τα κεφάλια
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, και επιπλέον για το σερβίρισμα
- 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, και επιπλέον για το σερβίρισμα
Πώς θα το φτιάξεις
- Σε μία κατσαρόλα λιώσε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο.
- Πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σόταρέ τα μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 4 λεπτά.
- Ρίξε το ρύζι και ανακάτεψε για 1 λεπτό. Πρόσθεσε 3 φλιτζάνια ζωμού και αλάτι. Κλείσε το καπάκι.
- Μαγείρεψέ το σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για να πάρει μία βράση και στη συνέχεια χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ το να σιγοβράσει μέχρι να είναι πιο τρυφερό, για περίπου 10 λεπτά.
- Πρόσθεσε το τελευταίο φλιτζάνι ζωμού και τις γαρίδες και μαγείρεψέ το για περίπου 3 με 5 λεπτά. Ρίξε την παρμεζάνα, τα βότανα και το βούτυρο που έμεινε. Σέρβιρε με βότανα και φρέσκο πιπέρι.