Πάμε για σάντουιτς στο Metropolis;

Γιατί το σνακ δεν είναι καθόλου μια πρόχειρη υπόθεση και στο Metropolis το γνωρίζουν πολύ καλά!
Πάμε για σάντουιτς στο Metropolis;



Σάντουιτς σημαίνει, πρωτίστως, ελευθερία: δύο στρώσεις ψωμάκι που χωράει μέσα του οτιδήποτε βάλει ο νους. Σάντουιτς σημαίνει επίσης φαντασία: κι αυτό ποτέ δεν το κατάλαβε η μικρή μας πόλη, όσο κι αν λατρεύει τα σαντουιτσάδικα. Η μονοτονία τού τυρί-αλλαντικό ύποπτης ποιότητας μέσα σε πλαστικό ψωμί είναι κάτι σαν αρρώστια, κάτι σαν μάστιγα που σκοτώνει την απόλαυση της πιο χαλαρής έμπνευσης για κάτι γρήγορο.

Με το που κάθισα στα σταντ του πεζοδρομίου, το κρύο νερό μου σε ντιζαϊνάτο πλαστικό ποτήρι, μια Septem και μια ΝΗΣΟΣ παγωμένες στο ειδικό για την καθεμιά ποτήρι, το σάντουιτς σερβιρισμένο σε τζαπανίζ ή -έστω- μιλανέζικη αισθητική με την ξύλινη πλατιά οδοντογλυφίδα που βοηθά να το φας χωρίς να διαλυθεί, ένιωσα γύρω μου το καυσαέριο να διαλύεται, ένιωσα το Μιλάνο να κυκλοφορεί ανάμεσα στα σκούτερ της Βουλής, ένιωσα μια περηφάνια που δίπλα μου κάποιοι ξένοι έτρωγαν το μαύρο, προζυμένιο, ζυμωτό ψωμί από τον εκλεκτό και διάσημο φούρνο του Τάκη στο Κουκάκι, γεμιστό με μια φέτα χοιρινό ψητό, μουστάρδα και γραβιέρα Τήνου. Εδώ, το σάντουιτς δεν είναι αυτό που ήξερες. Έχει τον δικό του σεφ που θα στο ετοιμάσει τη στιγμή της παραγγελίας, αυτόν που θα σε ρωτήσει πώς ονειρεύεσαι εσύ το δικό σου ιδανικό, να το εμπνευστείς customised από τον ορεκτικό πάγκο με τα σπάνια υλικά της μικρής, τοπικής παραγωγής: αρσενικό Νάξου, τυρί Μετσόβου, κασέρι Βόλου, πεκορίνο Ιταλίας, μαγική παστουρμαδέλα από τη Δράμα, σπιτικές σάλτσες, μπριος, τσιαπάτα, ψωμάκι χωρίς γλουτένη, πολύσπορο, από ζέα, σολομός που καπνίζεται in house. Έχει κι ένα κόζι, πριβέ πατάρι να νιώσεις με την παρέα σου σπιτικά, έχει και χάζι στο πεζοδρόμιο. Και μια ψαγμένη λίστα κρασιών να τα πιεις σε ποτήρι, σαλάτα με σπανάκι και σύκο ή με ζυμαρικά να την παραγγείλεις ντελίβερι στο γραφείο αν δουλεύεις εκεί κοντά, έχει και πρωινό με υγιεινά smoothies – εσύ πες το brunch για να είσαι στη μόδα. Ακόμη και οι πίτες του έχουν μια αναζήτηση, κάτι να τις ξεχωρίζει από τον σωρό: μανιταροπιπερόπιτα από τη Μακεδονία, τυρόπιτα από τη Ρούμελη.

Δοκίμασα ένα ζυμωτό ψωμί με rib-eye, καπνιστό μετσοβόνε και σάλτσα εστραγκόν, λευκό ψωμάκι με παλαιωμένο κασέρι Βόλου και παστράμι γαλοπούλας με πράσινο μήλο και σος horshradish, όλα σε κοσμική, απόλυτη ισορροπία, σαν να τρως σε πεντάστερο εστιατόριο. Τεράστιο, με χόρτασε και περίσσεψε. Το υπόλοιπο μου ήρθε σε μια υπέροχη συσκευασία, κατευθείαν λες βγαλμένη από κάποιον υψηλό οίκο μόδας. Και χόρτασα υγιεινά, με την αίσθηση ότι έφαγα σε ένα πολύ καλό εστιατόριο αλλά στο πόδι! Την επόμενη έχω βάλει στόχο τα μπέργκερς και το καρπάτσο από entrecote σε φρυγανισμένο ψωμί με άρωμα λευκής τρούφας!

Επιτέλους και στην Αθήνα, αυτή η τόσο αυτονόητη «στάση για κάτι γρήγορο» με στυλ, κομψότητα και ποιότητα που λατρεύουμε σε όλες τις metro-πόλεις του κόσμου!

ΘΑ ΠΑΩ

Για το πρώτο κρασί μετά το γραφείο, για τα σάντουιτς με το άπαιχτο στυλ.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΩΡΑ

Στο χάζι του κέντρου, που ευτυχώς κρατά όλη μέρα.

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ

Το ζυμωτό ψωμί με rib-eye, το λευκό ψωμάκι με κασέρι Βόλου και παστράμι γαλοπούλας.

Τιμή: €1 - €9

Μetropolis, Βουλής 9, Σύνταγμα, 210 3222122

Το σάντουιτς όπως δεν το δοκίμασες ποτέ πριν

Tags: