Τιραμισού με καραμελωμένα φυστίκια: Το απόλυτο γλυκό !

Δοκίμασε το και θα γλείφεις και τα δάχτυλά σου!



Θέλεις μια διαφορετική, δροσερή και εύκολη συνταγή για να γλυκάνεις τα απογεύματα; Δοκίμασε να φτιάξεις αυτό το πεντανόστιμο γλυκό και θα με θυμηθείς! Η συνταγή που ακολουθεί είναι εύκολη και το αποτέλεσμα εξαιρετικό.

Τα παρακάτω υλικά φτιάχνουν ένα μεγάλο ταψί τιραμισού (10 περίπου κομμάτια).

Για τα αλατισμένα peanuts θα χρειαστείς:

1 κούπα peanuts ψημένα στο φούρνο

2 κ.σ. ζάχαρη

Για το τιραμισού:

6 κ.σ.  espresso ή 1 κ.σ.  στιγμιαίο καφέ, διαλυμένο σε ¾ της κούπας νερό

6 κ.σ. λικέρ με γεύση καφέ (όπως Kahlua)

6 κρόκους αυγού

3 κ.σ. ζάχαρη

3 κούπες τυρί mascarpone

3 ασπράδια αυγού

60 μικρά ή 30 μεγάλα μπισκότα σαβουαγιάρ

Πώς θα καραμελώσεις τα peanuts:

Σε ένα πιάτο, άπλωσε μια λαδόκολλα και ββάλε τα φυστίκια. Σε ένα μικρό κατρσαρολάκι, ρίξε τη ζάχαρη και άφησέ τη μέχρι να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν είναι έτοιμη, άπλωσέ τη ομοιόμορφα επάνω στα φυστίκια, μέχρι να καλυφθούν όλα και ύστερα σκέπασέ τα με ένα κομμάτι λαδόκολλα. Μόλις παγώσει το σιρόπι, σπάσε τα καραμελωμένα σου φυστίκια σε μικρά κομματάκια.

Ετοίμασε το τιραμισού:

Σε ένα μπωλ, ανακάτεψε τον καφέ και το λικέρ από καφέ και άφησέ τα στην άκρη.

Σε ένα μπεν μαρί ανακάτεψε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε νερό που σιγοβράζει και χτύπησέ τα μέχρι να αποκτήσουν ένα αχνοκίτρινο χρώμα, για περίπου 5 λεπτά. Όταν το μείγμα αρχίσει να πήζει, βγάλε το από τη φωτιά.  Άφησέ το να κρυώσει και πρόσθεσε το τυρί μασκαρπόνε.

Σε ένα μεγάλο μπωλ, χτύπα καλά τα ασπράδια και ρίξε μέσα και το μείγμα με το μασκαρπόνε.

Βάλε το μισό από το μείγμα του καφέ που έφτιαξες στην αρχή σε ένα μπωλάκι και μούσκεψε τα σαβουαγιάρ σου, αφήνοντάς τα για 2 περίπου δευτερόλεπτα, μέχρι να πάρουν γεύση. Κάθε ένα που θα βουτάς στο μείγμα, θα το τοποθετέις έπειτα στο ταψάκι που έχεις επιλέξει να φτιάξεις το τιραμισού σου. Κάνε την ίδια διαδικασία με τα μισά σαβουαγιάρ σου, μέχρι να καλύψεις τον πάτο του ταψιού σου.

Ύστερα, πέρνα μια στρώση από το μείγμα με το μασκαρπόνε. Χρησιμοποίησε μια σπάτουλα για να το απλώσεις ομοιόμορφα πάνω από τα σαβουαγιάρ. Αφού τελειώσεις, ρίξε από πάνω τα μισά φυστίκια. Κάνε την ίδια διδικασία, χρησιμοποιώντας το άλλο μισό μείγμα του καφέ για να βρέξεις τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ, τα οποία θα τοποθετήσεις σαν δεύτερη στρώση, πάνω από τα φυστίκια. Από πάνω, άπλωσε το υπόλοιπο μέιγμα μασκαρπόνε και πασπάλισε με τα υπόλοιπα φυστίκια.

Κάλυψέ το με μια διαφάνεια και βάλε το στο ψυγείο να παγώσει για 8 ώρες. (Αν το αφήσεις όλο το βράδυ, ακόμα καλύτερα).  Είναι έτοιμο!

Extra tips:

- Αν είσαι ευαίσθητη στον καφέ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις  ντεκαφεϊνέ.
- Λικέρ με γεύση καφέ είναι το Kahlua, αλλά μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις σκούρο ρούμι.
- Αν θέλεις να πλησιάσεις την παραδοσιακή συνταγή του τιραμισού και να πασπαλίσεις με κανέλα ή σοκολάτα, μπορείς να το κάνεις.