Η μάχη του μελομακάρονου και του κουραμπιέ έχει ήδη αρχίσει. Ποιο είναι το αγαπημένο σου γλυκό;
Σου δίνουμε μία συνταγή για λαχταριστά μελομακάρονα που αν τα φτιάξεις από τώρα, σίγουρα θα χρειαστεί να επαναλάβεις τη διαδικασία μέχρι τα Χριστούγεννα.
Τι θα χρειαστείς
1 κιλό αλεύρι μαλακό περίπου
2 1/2 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο ή το μισό ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι νερού κρασιού κονιάκ
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι
1 κούπα αλεύρι φαρινάπ
2-3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.γ. baking powder
1 κ. γ. σόδα
1 κουταλιά σούπας κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
Για το σιρόπι
- 3 ποτήρια νερού νερό
- 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 1 κούπα μέλι
- μισό πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2-3 σταγόνες λεμόνι
- βράσιμο για 5 λεπτά
Πώς θα το κάνεις
- Λιώνεις τη σόδα μαζί με λάδι, κονιάκ, κανέλλα, γαρύφαλλο, baking powder και χυμό.
- Με το λεπτό σύρμα τα χτυπάς και ρίχνεις τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα.
- Ρίχνεις το αλεύρι με το κοσκινισμένο baking powder και τα ζυμώνεις.
- Στη συνέχεια αφήνεις τη ζύμη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Όταν η ζύμη είναι αρκετά αφράτη, πλάθεις μικρά μελομακάρονα.
- Τα τρυπάς με το πιρούνι και τα ψήνεις για 25 λεπτά στους 160 βαθμούς στον αέρα.
- Μόλις κρυώσουν ρίχνεις σιγά σιγά το σιρόπι και τα τοποθετείς σε πιατέλα.
- Τέλος, ρίχνεις από πάνω τριμμένο καρύδι.