Κυριακή του Πάσχα: Τα λόγια είναι περιττά. Τα πιρούνια θα πάρουν φωτιά! Και πως να μην πάρουν άλλωστε! Το τραπέζι είναι γεμάτο με καλούδια! Αρνί ή κατσίκι, κοκορέτσι, κοντοσούβλι! Όμως...δεν είναι μόνο αυτά αλλά και πίτες, συνοδευτικά και επιδόρπια! Ιδού κάποιες προτάσεις για να μην λείψει τίποτα!
Τζατζίκι
Τι θα χρειαστείς
1/2 kg γιαούρτι στραγγιστό
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. ξύδι
1 μεγάλο αγγούρι
ελαιόλαδο
αλάτι
Πως θα το φτιάξεις
Ψιλοκόβεις τις σκελίδες σκόρδο, βάζεις λίγο αλάτι και τις πολτοποιείς σε ένα γουδί.
Σε ένα μπολ βάζεις το γιαούρτι, το σκόρδο, ξίδι, άνηθο, ελαιόλαδο και το αγγούρι (αφού το έχεις τρίψει και στραγγίξει καλά).
Ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε το τζατζίκι στο ψυγείο.
Τυροκαυτερή
Τι θα χρειαστείς
1/2 kg γιαούρτι στραγγιστό
4 πιπεριές φλωρίνης
1 πιπεριά πράσινη
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
250 γρ. φέτα τριμμένη
1 κ.γλ. πάπρικα
λίγο ρίγανη
1 κ.σ. ξύδι
μπούκοβο
κουρκουμάς (προαιρετικά)
Πως θα τη φτιάξεις
Παίρνεις όλα τα υλικά και τα βάζεις στο μπλέντερ. Τα αλέθεις καλά μέχρι να πολτοποιηθούν. Έπειτα παίρνεις το μείγμα και το βάζεις στο ψυγείο.
Σπανακόπιτα
Τι θα χρειαστείς
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 kg Σπανάκι
Άνηθος ψιλοκομμένος
1/2 kg φέτα
5 Αυγά
Ελαιόλαδο
Αλάτι - πιπέρι
1 φλ. Γάλα
Πως θα τη φτιάξεις
Καθαρίζεις, πλένεις πολύ καλά το σπανάκι και τον άνηθο και το βάζεις σε μια κατσαρόλα ίσα ίσα να μαραθεί.
Σε μία κατσαρόλα βάζεις λίγο ελαιόλαδο και προσθέτεις το σπανάκι, τον άνηθο και προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά δυόσμο.
Ανακατεύεις τα υλικά και το βγάζεις από την φωτιά.
Αφήνεις λίγο να κρυώσει και προσθέτεις την τριμμένη φέτα.
Χτυπάς τα 4 αυγά και τα προσθέτεις στο μείγμα ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά.
Αλείφεις με λάδι ένα ταψί και απλώνεις το φύλλο κρούστας σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Απλώνεις πάνω της την γέμιση και από πάνω βάζεις τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας πάλι.
Καλύπτεις με το τελευταίο φύλλο απλωμένο κανονικά.
Χτυπάς το ένα αυγό που κράτησες μαζί με το γάλα και με την βοήθεια πινέλου αλείφεις την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Από πίτες μπορείς εναλλακτικά να φτιάξεις και αυτές: Αφράτη και πεντανόστιμη τυρόπιτα με πιπεριές , Quiche lorraine και Αλμυρή πίτα καταΐφι!
Γεμιστά αυγά
Τι θα χρειαστείς
αυγά βρασμένα
μαγιονέζα
μουστάρδα
αλάτι,πιπέρι, ρίγανη
Πως θα τα φτιάξεις
Καθάρισε τα αυγά και στη συνέχεια κόψε τα στη μέση.
Αφαιρέσε τους κρόκους και βάλε τους σε ένα μπολ.
Λιώσε τους κρόκους με ένα πηρούνι.
Πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά (όση μαγιονέζα και μουστάρδα επιθυμείς)
Ανακατέψε τα καλά.
Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Με ένα κουτάλι γεμίσε τα άδεια ασπράδια.
Σαλάτα με ρόκα και πορτοκάλι (Για να κάνεις εντύπωση!)
Τι θα χρειαστείς
ρόκα
1 πορτοκάλι
παρμεζάνα σε λεπτές λωρίδες
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
Υλικά για τη σως:
2 κουταλιά της σούπας μέλι
3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Πως θα τη φτιάξεις
Βάζεις τη ρόκα σε μια σαλατιέρα αφού πρώτα την έχουμε πλύνει πολύ καλά.
Κόβεις το πορτοκάλι σε κομμάτια και τους προσθέτεις στη ρόκα.
Προσθέτεις το κουκουνάρι από πάνω και τέλος την παρμεζάνα.
Αφού φτιάξεις τη σως ρίξε την πάνω από τη ρόκα.
Το τραπέζι πρέπει απαραίτητα να έχει χωριάτικη σαλάτα απαραίτητα!
Σοκολατόπιτα
Τι θα χρειαστείς
1 βούτυρο
5 αυγά
1 φλ. ζάχαρη
1 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
250 γρ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη
½ φλ. κρέμα γάλακτος (για το γλάσο)
125 γρ. κουβερτούρα (για το γλάσο)
Πως θα τη φτιάξεις
Χτυπάς όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και προσθέτεις τις λιωμένες σοκολάτες.
Βουτυρώνεις ένα ταψί.
Ψήνεις στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνεις την κρέμα γάλακτος και ρίχνεις την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και ανακατεύεις μέχρι να γίνει το γλάσο.
Περιχύνεις την σοκολατόπιτα με το γλάσο.
Για γλυκό και συνάμα χωνευτικό μπορείς να έχεις στον τραπέζι σου πρόβειο γιαούρτι και να το συνοδεύσεις με γλυκό κυδώνι, κεράσι και ότι άλλο επιθυμείς.
Coctails: Η ανατρεπτική έκπληξη για το Κυριακάτικο τραπέζι σου! Γιατί να μην πάρεις μία ιδέα;
Σου προτείνουμε ένα ξεχωριστό γλυκό: Πάστα φλώρα