Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο (αν ανήκεις στο ενημερωμένο "μουσικά" κοινό), πρωτοάκουσες το Take Me To Church. Στο πρώτο "αμήν" που άκουσες, έκανες Shazam, στο δεύτερο, το έβαλες σε ένα φίλο ως τη νέα σου ανακάλυψη, στο τρίτο το τραγουδούσες, ανεβάζοντας την ένταση τόσο δυνατά που σε κοίταζαν τα γύρω αυτοκίνητα.
Ποια είναι η ιστορία πίσω από τους στίχους και το video clip και γιατί τελικά προκάλεσε τόσες αντιδράσεις από την Εκκλησία και διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις; Ο ίδιος ο Hozier (ο ερμηνευτής του) μίλησε για όλα αυτά.
Στην Ιρλανδία, όπου και μεγάλωσε, η παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Σε ένα καθολικό λοιπόν περιβάλλον, ο Hozier αποφάσισε να γράψει ένα τραγούδι όπου συγκρίνει τον έρωτα με τη θρησκεία.
"Take me to church
I'll worship like a dog at the shrine of your lies
I'll tell you my sins and you can sharpen your knife
Offer me that deathless death
Good God, let me give you my life."
Μιλά για τη μάχη των εραστών (του ιδίου φύλου, όπως το οπτικοποίησε στο video clip του) ενάντια στον καθωσπρεπισμό και ζητά από τον Θεό να τον θυσιάσει στο βωμό του έρωτα, αρκεί να του επιτρέψει να τον ζήσει.
Σε ότι αφορά στη φράση "deathless death", ο τραγουδοποιός σε συνέντευξή του στους Irish Times διευκρινίζει ότι για τον ίδιο ο έρωτας είναι σαν ένας μικρός θάνατος. "Όταν ερωτεύεσαι βλέπεις τον εαυτό σου να πεθαίνει, με έναν υπέροχο τρόπο. Ό,τι θεωρούσες δεδομένο χάνεται. Πεθαίνεις και ξαναγεννιέσαι".
"I was born sick, but I love it. Command me to be well"
Ο στίχος που "ξεσηκώθηκε" από τις σελίδες του ποιήματος του Fulke Greville του 1554 «Chorus Sacerdotum», το οποίο μιλάει για την ανθρωπότητα που «δημιούργησε αρρώστους και τους διέταξε να είναι υγιείς». Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν για πολλούς οι ομοφυλόφιλοι.
Ο Hozier μιλώντας στην Guardian, είπε πως ένας από τους συγγραφείς που επηρέασαν τον τρόπο σκέψης του και τον ενέπνευσαν για το "Take Me To Church", δεν ήταν άλλος από τον αθεϊστή, Christopher Hitchens. "Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ένα από αυτά που σε ωθούν να χάσεις λίγο την πίστη σου στη θρησκεία". Aν υπάρχει (πολλοί λένε ότι χρησιμοποιώντας την λέξη "pagan" δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν πιστεύει).
Το videoclip προκάλεσε περισσότερες αντιδράσεις από το ίδιο το τραγούδι και τους στίχους του. Αποτέλεσε μια αντίδραση στο ομοφοβικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Ρωσία, και στόχο είχε την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.
Ένα gay ζευγάρι κρατά καλά φυλαγμένο (σαν ένα κουτί) το μυστικό της σχέσης τους. Αυτό γίνεται αντιληπτό από μία ομάδα ομοφοβικών, οι οποίοι αποφασίζουν να τους τιμωρήσουν ως ένδειξη παραδειγματισμού.
Ένα τραγούδι, συνοδευόμενο από ένα video που στόχο έχουν την σεξουαλική απελευθέρωση από παρωχημένα ταμπού.
Για την ιστορία, το Take Me To Church έγινε το Νο 1 κομμάτι στα charts 12 χωρών, το single έγινε πέντε φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ, το Spotify, το ανακήρυξε το πιο πολυακουσμένο τραγούδι για το 2014 σε παγκόσμιο επίπεδο και τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, το videoclip στο You Tube έχει 212.188.939 views.
Και τώρα που έμαθες την ιστορία δες το Take me to Church σε ένα συγκλονιστικό βίντεο με τον πιο σέξι χορευτή του κόσμου, ΕΔΩ.