Eurovision: Η Ουκρανία κέρδισε, η Αυστραλία εντυπωσίασε και ο Justin τραγούδησε

Θέλω ειρήνη και αγάπη φώναξε από τη σκηνή η θριαμβεύτρια της Eurovision πριν τραγουδήσει ξανά το 1944 με το έντονα πολιτικό μήνυμά του...
Eurovision: Η Ουκρανία κέρδισε, η Αυστραλία εντυπωσίασε και ο Justin τραγούδησε



Μπορεί να μην το περίμενες αλλά οι φαν της Eurovision και οι επιτροπές των χωρών που μετέχουν στον διαγωνισμό τραγουδιού σήμερα αποθέωσαν ένα τραγούδι με πολιτικό μήνυμα και ρυθμό όχι πολύ κοντά στα τραγούδια που συνήθως ξεσηκώνουν το κοινό της μουσικής αυτής φιέστας. 

Η Jamala αναδείχτηκε πανηγυρικά νικήτρια με το "1944" οι στίχοι του οποίου διηγούνται την ιστορία της προγιαγιάς της που ήταν ανάμεσα στους 240.000 Τατάρους της Κριμαίας οι οποίοι στοιβάχτηκαν σε τρένα για την κεντρική Ασία, με εντολή Στάλιν κυνηγημένοι ως κατηγορούμενοι για συνεργασία με τους Ναζί. Ένα τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων αυτών που έφυγαν από τη χώρα πέθαναν τα πρώτα δύο χρόνια της εξορίας τους! Το ουκρανικό κοινοβούλιο αποφάσισε πέρσι ότι η απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας ισοδυναμεί με γενοκτονία και κήρυξε εθνική μέρα μνήμης για τα θύματα. Το 1944, που είναι και τίτλος του τραγουδιού, η Ουκρανία απελευθερώθηκε από τις σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις. To 2014 η Ουκρανία προσαρτήθκε ξανά στην Ρωσία και η Jamala λέει πως έκτοτε δεν κατάφερε να δει ξανά την οικογένειά της. 

Τραγική ειρωνία ήταν ότι μέχρι τελευταία στιγμή φαβορί για τη νίκη ήταν η Ρωσία η οποία κατέλαβε τελικά την τρίτη θέση... Ο Sergey Lazarev εντυπωσίασε με τη σκηνική τυ παρουσία (την σκηνοθεσία της εμφάνισης είχε αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός) ενώ τους στίχους του τραγουδιού του έγραψε ο Δημήτρης Κοντόπουλος. 

Το τραγούδι ωστόσο πο συζητήθηκε πολύ από τη φετινή διοργάνωση ήταν της Αυστραλίας (κατέλαβε μάλιστα τη δεύτερη θέση)! 

Η Dami Im μάλιστα αναδείχτηκε από το X Factor! Δες εδώ την πρώτη της audition... 

H πιο ενδιαφέρουσα στιγμή της βραδιάς πάντως ήταν η εμφάνιση του Justin Timberlake στη σκηνή της Eurovision! Οι Σουηδοί διοργανωτές πραγματικά ξεπέρασαν τον εαυτό τους φέτος με την πρόσκληση του σούπερ σταρ ο οποίος ήταν φιλικός, καθόλου σνομπ, όπως πάντα σέξι και ο λόγος που... αποσυντονιστήκαμε πλήρως. Καθότι... άντε να ψηφίσεις τραγούδι της Eurovision μετά από αυτό: 

Η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού δεν διαγωνίστηκε στον τελικό καθώς οι Argo δεν κατάφεραν να προκριθούν από τη διαδικασία των ημιτελικών.