Casa Susanna: Ένα σπίτι όπου κάθε άντρας μπορούσε να ντυθεί γυναίκα

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τον παράδεισο των cross-dressers τη δεκαετία του ’50.
Casa Susanna: Ένα σπίτι όπου κάθε άντρας μπορούσε να ντυθεί γυναίκα



Ο παράδεισος των cross-dressers, των αντρών που τους άρεσε να ντύνονται με γυναικεία ρούχα ήταν το Casa Susanna τη δεκαετία του ’50 και ’60. Το σπίτι που βρισκόταν στο Hunter της Νέας Υόρκης επέτρεπε στους άντρες να ανακαλύψουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα και το φύλο τους και να εκφράσουν τη θηλυκή τους πλευρά σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ο Tito Valenti, γνωστός και ως Susanna, ήταν ο ιδρυτής του σπιτιού και το λειτουργούσε μαζί με τη γυναίκα του Marie, η οποία είχε κατάστημα με περούκες. Το ζευγάρι φιλοξενούσε διάφορους άντρες και κάποιοι από αυτούς έφερναν μαζί και τις γυναίκες τους. Εκεί έπαιζαν χαρτιά, έπλεκαν, μαγείρευαν και δοκίμαζαν ρούχα που σχετίζονταν με διάφορους ρόλους και τύπους γυναικών: τη γυναίκα νοικοκυρά, τη φαμ φατάλ, την ντροπαλή μαθήτρια.

Το ενδιαφέρον αυτής της υπόθεσης, όπως σημειώνουν οι Times του Λος Άντζελες, είναι ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν είναι φανταχτερές ή ανήθικες. «Αυτοί οι άντρες δεν είναι drug queen αλλά απλοί άντρες που απολαμβάνουν την ελευθερία του να ξεκλειδώνουν πτυχές του εαυτού τους που είχαν καλά κρυμμένες».

Το φωτογραφικό αρχείο της Casa Susana που τράβηξε ο Robert Swope και ο Michel Hurst βγήκε πρόσφατα σε δημοπρασία στη Wright's New York Gallery.